GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street oslabio drugi dan zaredom

Wall Street oslabio drugi dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 06:57
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi pali drugi dan zaredom jer su splasnule nade u dogovor u Washingtonu o novim poticajnim fiskalnim mjerama prije predsjedničkih izbora početkom studenoga.

Dow Jones oslabio je 165 bodova ili 0,58 posto, na 28.514 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,66 posto, na 3.488 bodova, a Nasdaq indeks 0,80 posto, na 11.768 bodova.

Pad tih indeksa drugi dan zaredom uslijedio je nakon što je ministar financija Steven Mnuchin kazao da dogovor između Kongresa i Bijele kuće o dodatnim poticajima gospodarstvu vjerojatno neće biti postignut prije predsjedničkih izbora početkom studenoga.

„U ovom trenutku izgleda teško da se dogovor postigne i realizira prije izbora, s obzirom gdje smo i koliko je rada preostalo na detaljima, no nastavit ćemo raditi po tim pitanjima”, kazao je Mnuchin.

To je razočaralo ulagače jer je upravo nada u dogovor o daljnjoj pomoći gospodarstvu u borbi protiv koronakrize podržavala rast tržišta posljednjih tjedana.

„Prošloga je tjedna optimizam u vezi poticaja izazvao uzlet tržišta, no sada se ono vratilo na zemlju. Ipak, mislim da su nove poticajne mjere već ugrađene u tržište. Pitanje je samo kada će dogovor biti postignut i stupiti na snagu”, kaže Mike Zigmont, direktor u tvrtki Harvest Volatility Management.

Demokrati u Zastupničkom domu Kongresa predlažu paket fiskalnih poticaja vrijedan 2.200 milijardi dolara, dok Bijela kuća predlaže svoj paket vrijedan 1.800 milijardi dolara.

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma, poručila je u utorak kako demokrati neće prihvatiti prijedlog Bijele kuće jer je predloženi iznos poticaja znatno manji od onoga što je potrebno u ovoj pandemiji i dubokoj recesiji.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija, a većina njih izvješćuje o boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Zbog toga su smanjene procjene pada zarada. Sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 19 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali pad od oko 21 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,58 posto, na 5.935 bodova, a pariški CAC 0,12 posto, na 4.941 bod. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,07 posto, na 13.028 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE