GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Oprezna trgovina, u fokusu rezultati kompanija

Wall Street: Oprezna trgovina, u fokusu rezultati kompanija
OPREZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2022 / 07:19
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu se u srijedu trgovalo oprezno, a dobri poslovni rezultati kompanija ohrabrili su ulagače, pa su zabrinutosti u vezi slabljenja gospodarstva, a rasta kamata bile u drugom planu.

Dow Jones ojačao je 61 bod ili 0,19 posto, na 33.301 bod, a S&P 500 0,21 posto, na 4.183 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,01 posto, na 12.488 bodova.

Nakon oštrog pada dan prije, indeksi su se jučer stabilizirali, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim financijskim rezultatima niza kompanija.

Među najvećim je dobitnicama bila dionica Microsofta, nakon što je taj softverski div u poslovnom izvješću objavio procjene o rastu budućih prihoda.

Znatno je poskupila i dionica Vise jer ta kartičarska kuća očekuje rast prihoda iznad onih prije pandemije koronavirusa.

I većina drugih kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestila je o boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Od 176 kompanija, koje su dosad objavile izvješća, njih 80 posto ostvarilo je veću zaradu nego što su analitičari procjenjivali. Obično očekivanja nadmaši oko 66 posto kompanija.

„U poslovnim izvješćima ima podbačaja, koji su ozbiljno kažnjeni, no više je prebačaja, koji su dobro nagrađeni. Ipak, s rastom kamata i prinosima na 10-godišnje obveznice blizu 2,8 posto, postavljaju se pitanja o rastu i valuacijama”, kaže Rob Haworth, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

Dan prije burzovni su indeksi oštro pali, pri čemu je Nasdaq zaronio na najnižu razinu od kraja 2020. godine jer se očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.

Fed je na sjednici u ožujku povećao kamate po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, sve je jasnije da će Fed i kasnije agresivno zaoštravati monetarnu politiku.

Ulagače zabrinjavaju i vijesti o širenju koronavirusa u Kini, što je dovelo do 'zatvaranja' Šangaja i nekoliko drugih gradova. To će, pak, usporiti ionako usporen rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Rast europskih gospodarstava bit će, pak, usporen zbog rata u Ukrajini.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,53 posto, na 7.425 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,27 posto, na 13.793 boda, a pariški CAC 0,48 posto, na 6.445 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Microsoft, Visa, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
Opicina, Divača i Rijeka od srijede povezane izravnom željezničkom vezom
ŽELJEZNICA
Opicina, Divača i Rijeka od srijede povezane izravnom željezničkom vezom
LJUBLJANA - Slovenske željeznice u srijedu uspostavljaju novu izravnu željezničku vezu između talijanske Opicine, slovenske Divače i Rijeke u Hrvatskoj.
Globalne cijene hrane ove će godine napokon početi padati
HRANA
Globalne cijene hrane ove će godine napokon početi padati
NEW YORK - Rastuće cijene hrane diljem svijeta možda će ove godine napokon dosegnuti dno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE