GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Oprezna trgovina, S&P 500 blago pao

Wall Street: Oprezna trgovina, S&P 500 blago pao
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2021 / 06:52
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno jer je Fed nedavno najavio smanjenje poticaja, a Bijela kuća povećanje poreza, pa je Dow Jones indeks blago porastao, dok su S&P 500 i Nasdaq blago pali.

Dow Jones ojačao je 71 bod ili 0,21 posto, na 34.869 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,28 posto, na 4.443 boda, a Nasdaq indeks 0,52 posto, na 14.969 bodova.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih šest cijene su dionica pale, a najviše u nekretninskom i zdravstvenom.

Pale su i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Amazon.com, Alphabet i Apple, između 0,6 i 1,7 posto.

S druge strane, porasle su cijene dionica u sektorima koji su najviše osjetljivi na kretanja u gospodarstvu, a zahvaljujući rastu cijena nafte, znatno je ojačao i energetski sektor.

„Dionice osjetljive na gospodarska kretanja su porasle, a tehnološke pale. Na snazi je trgovanje na temelju otvaranja gospodarstva”, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

Na tržištu vlada oprez jer uskoro počinje smanjivanje monetarnih poticaja, koji od početka pandemije koronavirusa podržavaju gospodarstvo i financijska tržišta.

Prošloga su tjedna čelnici Feda poručili da bi smanjenje mjesečnog iznosa za kupnju obveznica moglo započeti u studenome, a da bi ključne kamate mogle biti povećane već iduće godine, prije nego što se procjenjivalo.

Uz to, predsjednik SAD-a Joe Biden predložio je u proračunskom paketu za iduću godinu povećanje poreza.

Analitičari Goldman Sachsa poručili su da bi povećanje poreza kompanijama moglo utjecati na povrat na dionice u idućoj godini.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 posto, na 7.063 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,27 posto, na 15.573 boda, a pariški CAC 0,19 posto, na 6.650 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Amazon, Microsoft, Apple, Alphabet, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a Wall Street je pratio ključnu konferenciju o umjetnoj inteligenciji i iščekivao nove smjernice monetarne politike Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz nešto bolji promet.
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
PREPORUKE
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
NEW YORK - Predstojeće prepolovljenje bitcoina u travnju jedan je od najočekivanijih događaja u blockchain i kripto svijetu, i to s dobrim razlogom.
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
MLJEKARSTVO
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je u Varaždinu predstavilo Program razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine te akcijski plan za provedbu tog programa do 2025., a ministrica Marija Vučković izjavila je da se u taj sektor planira utrošiti nešto više od 592 milijuna eura.
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TOKIO - Japanski indeks Nikkei 225 predvodio je dobitke na azijsko-pacifičkim tržištima u ponedjeljak, dok Kina bilježi povećane dobitke nakon što su podaci pokazali da je njezino gospodarstvo snažno počelo godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE