GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Oprezna trgovina, S&P 500 blago pao

Wall Street: Oprezna trgovina, S&P 500 blago pao
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2021 / 06:52
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno jer je Fed nedavno najavio smanjenje poticaja, a Bijela kuća povećanje poreza, pa je Dow Jones indeks blago porastao, dok su S&P 500 i Nasdaq blago pali.

Dow Jones ojačao je 71 bod ili 0,21 posto, na 34.869 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,28 posto, na 4.443 boda, a Nasdaq indeks 0,52 posto, na 14.969 bodova.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih šest cijene su dionica pale, a najviše u nekretninskom i zdravstvenom.

Pale su i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Amazon.com, Alphabet i Apple, između 0,6 i 1,7 posto.

S druge strane, porasle su cijene dionica u sektorima koji su najviše osjetljivi na kretanja u gospodarstvu, a zahvaljujući rastu cijena nafte, znatno je ojačao i energetski sektor.

„Dionice osjetljive na gospodarska kretanja su porasle, a tehnološke pale. Na snazi je trgovanje na temelju otvaranja gospodarstva”, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

Na tržištu vlada oprez jer uskoro počinje smanjivanje monetarnih poticaja, koji od početka pandemije koronavirusa podržavaju gospodarstvo i financijska tržišta.

Prošloga su tjedna čelnici Feda poručili da bi smanjenje mjesečnog iznosa za kupnju obveznica moglo započeti u studenome, a da bi ključne kamate mogle biti povećane već iduće godine, prije nego što se procjenjivalo.

Uz to, predsjednik SAD-a Joe Biden predložio je u proračunskom paketu za iduću godinu povećanje poreza.

Analitičari Goldman Sachsa poručili su da bi povećanje poreza kompanijama moglo utjecati na povrat na dionice u idućoj godini.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 posto, na 7.063 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,27 posto, na 15.573 boda, a pariški CAC 0,19 posto, na 6.650 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Amazon, Microsoft, Apple, Alphabet, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE