GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa

Wall Street: Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2021 / 06:37
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 dosegnuo novu rekordnu razinu, kao i Nasdaq indeks, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija uoči sezone objava kvartalnih poslovnih izvješća.

Dow Jones oslabio je 150 bodova ili 0,44 posto, na 34.283 boda, dok je S&P 500 porastao 0,23 posto, na 4.290 bodova, a Nasdaq indeks 0,98 posto, na 14.500 bodova.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuju rastu cijena dionica niza tehnoloških divova, kao što su Netflix, Facebook, Twitter i Nvidia.

Za S&P 500 to je treći rekordni doseg u nizu, dok je Dow Jones pao zbog pritiska na cikličke sektore, kao što su energetski i financijski, jer ulagače zabrinjava rast broja novozaraženih covidom-19 u nizu azijskih zemalja.

„Kraj je tromjesečja i ulagači možda žele povući dio zarade s tržišta, pa vidimo rotaciju iz energetskog i nekih drugih sektora u tehnološki”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

Stovall očekuje daljnji kratkoročni rast indeksa dok se čeka početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, u kojemu se, prema procjenama analitičara u anketi Reutersa, očekuje prosječan rast dobiti kompanija od oko 60 posto u odnosu na isto lanjsko tromjesečje.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će Kongres prihvatiti prijedlog predsjednika Joe Bidena o paketu ulaganja u infrastrukturne projekte, vrijednom ukupno 1.200 milijardi dolara, što bi moglo dodatno podržati rast gospodarstva i tržišta dionica.

Od početka godine S&P 500 indeks na dobitku je gotovo 14 posto, dok su Nasdaq i Dow Jones u plusu oko 12, odnosno 11 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,88 posto, na 7.072 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,34 posto, na 15.554 boda, a pariški CAC 0,98 posto, na 6.558 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, Nasdaq, Dow Jones
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE