GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Novi rekordi Dow i S&P 500 indeksa

Wall Street: Novi rekordi Dow i S&P 500 indeksa
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2021 / 07:49
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstva, zahvaljujući novim poticajnim mjerama i masovnom cijepljenju u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 174 bodova ili 0,53 posto, na 32.953 boda, dok je S&P 500 porastao 0,65 posto, na 3.968 bodova, a Nasdaq indeks 1,05 posto, na 13.459 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi vlada optimizam u vezi oporavka gospodarstva, nakon što je prošloga tjedna Kongres odobrio novi paket fiskalnih poticaja vrijedan 1.900 milijardi dolara.

Tim poticajima pruža se podrška potrošnji stanovništva, industrijama koje je koronakriza najviše pogodila, a velika su sredstva namijenjena i ubrzanju procesa cijepljenja stanovništva protiv covida-19.

Ulagači se nadaju da će novi fiskalni poticaji, zajedno s ubrzanjem procesa cijepljenja protiv covida-19, uskoro dovesti do normalizacije društvenog života, kao i snažnog oporavka gospodarstva.

Zahvaljujući tome, najviše su porasle cijene dionica u sektorima koji bi se trebali brže oporaviti nakon ponovnog otvaranja gospodarstva, kao što su bankarski, energetski i rudarski sektor.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih devet cijene su dionica jučer porasle.

„S poticajima i ubrzanjem procesa cijepljenja vjerujemo da će se nastaviti rotacija kapitala iz dionica kompanija kojima je pogodovalo razdoblje 'ostani kod kuće' u one sektore koji bi se trebali brzo oporaviti, kao što su financijski i energetski”, kaže Greg Bassuk, izvršni direktor u tvrtki AXS Investments.

Kako takva očekivanja prevladavaju na tržištu već mjesecima, S&P 500 indeks na dobitku je od početka godine gotovo 6, a Dow Jones gotovo 8 posto.

Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica, kreće se, pak, gotovo 5 posto ispod svoje rekordne razine dosegnute polovicom veljače.

No, ubrzanje oporavka gospodarstva, zajedno s golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, moglo bi izazvati jačanje inflacije.

Zbog toga rastu prinosi na američke državne obveznice, pa se na referentne 10-godišnje obveznice kreću oko 1,6 posto, najviše razine u 13 mjeseci.

Ulagači stoga nestrpljivo čekaju poruke čelnika američke središnje banke u srijedu, nakon njihove dvodnevne sjednice.

Vjeruje se da će Fed povećati procjene rasta gospodarstva u ovoj godini i poručiti da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku sve dok se gospodarstvo sasvim ne oporavi od koronakrize.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,17 posto, na 6.749 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,28 posto, na 14.461 bod, a pariški CAC 0,17 posto na 6.035 bodova.

Tagovi: Wall Street, Dow jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE