GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa

Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.08.2021 / 07:27
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, kao i Nasdaq, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i daljnjem padu nezaposlenosti u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 271 bod ili 0,78 posto, na 35.064 boda, dok je S&P 500 porastao 0,60 posto, na 4.429 bodova, a Nasdaq indeks 0,78 posto, na 14.895 bodova.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se, među ostalim, dobrim pokazateljima s tržišta rada.

Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je prošloga tjedna za 14.000, na 385.000, dok je broj otkaza pao na najnižu razinu u više od 20 godina.

„Situacija se poboljšava posljednjih nekoliko tjedana, pa je sada to nova najniža razina od početka pandemije. Mislim da je to podržalo optimizam na tržištu, kao i izvješća o zaradama kompanija”, kaže Keith Buchanan, portfelj menadžer u tvrtki Globalt Investments.

Podršku tržištu već tjednima pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosada objavile izvješća, oko 90 posto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u drugom tromjesečju porasle oko 90 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava izvješća očekivali rast od 66 posto.

Zbog toga su vijesti o širenju delta soja koronavirusa u SAD-u jučer ostale u drugom planu.

U petak će, pak, u fokusu ulagača biti izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u srpnju broj zaposlenih porastao za 870.000, nakon rasta za 850.000 mjesec dana prije.

Analitičari kažu da bi sporiji rast zapošljavanja nego što se očekuje otvorio pitanje o tempu oporavka gospodarstva, ali bi i naveo američku središnju banku da i dalje vodi popustljivu monetarnu politiku.

Ovih je dana potpredsjednik Feda Richard Clarida kazao da očekuje da bi se uvjeti za povećanje kamatnih stopa mogli steći do kraja 2022. godine.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,05 posto, na 7.120 bodova, no frankfurtski DAX ojačao je 0,33 posto, na 15.744 boda, a pariški CAC 0,52 posto, na 6.781 bod.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE