GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Indeksi porasli, splasnuli strahovi od bankarske krize

Wall Street: Indeksi porasli, splasnuli strahovi od bankarske krize
MANJE STRAHA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2023 / 21:20
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američki su indeksi u novi tjedan ušli rastom, a očito su barem zasad splasnuli strahovi odširenja bankarske krize.

Dow Jones Industrial Average skočio je za 382,60 bodova, ili 1,20%, zatvorivši se na 32.244,58. U međuvremenu, S&P 500 porastao 0,89% da bi završio sesiju na 3,951.57. Nasdaq Composite dobio je 0,39% i zatvorio se na 11.675,54.

Regionalne banke porasle su u ponedjeljak, oporavivši se od velikih gubitaka u prošlom tjednu. Wall Street očekuje da će možda biti potrebno dodatno djelovanje kako bi se povratilo povjerenje u bankarski sustav nakon što su američki regulatori prije tjedan dana podržali neosigurane depozite SVB-a i ponudili nova sredstva za banke u problemima.

SPDR Regional Banking ETF dobio je 1,2% nakon pada od 14% prošli tjedan. PacWest, First Citizens i Fifth Third Bancorp bili su među najvećim dobitnicima. ETF je porastao 5% u jednom trenutku tijekom sesije trgovanja, ali je dio njegovih dobitaka preokrenut jer su dionice First Republic pale za 47%.

"Ovdje postoji samo temeljno pitanje", rekao je CNBC-u Eric Diton, predsjednik i izvršni direktor The Wealth Alliance.

“Ljudi koji drže neosigurane depozite u regionalnim bankama su nervozni, a bankarski sustav se temelji na stručnosti i povjerenju. Nećete negdje staviti svoju životnu ušteđevinu ako niste 100% sigurni da će biti tu kada vam zatreba.”

Nestabilnost u financijskom sektoru u posljednja dva tjedna povećava uloge za odluku Federalnih rezervi o kamatnim stopama u srijedu. Od ponedjeljka je bilo oko 73% vjerojatnosti za povećanja od četvrtine boda od strane Fed-a, prema FedWatch alatu CME Groupa. Ostalih otprilike 27% je u taboru onih koji smatraju da povećanja neće biti, predviđajući da bi predsjednik Jerome Powell mogao početi ublažavati svoju agresivnu kampanju pooštravanja koja je započela u ožujku 2022., suočen s rastućom financijskom zarazom.

“Još uvijek ne osjećamo pune učinke [povećanja stopa]. Regionalne banke, koje čine možda oko trećinu svih zajmova u Sjedinjenim Državama, [će] sada morati povući zajmove kako bi ojačale svoju bilancu”, rekao je Diton.

“To je mnogo manji kapital za cijelo gospodarstvo. Obavlja posao Fed-a u pokušaju usporavanja gospodarstva. Dakle, bilo da ne poduzmu ništa ili podignu 25 baznih bodova [u srijedu], mislim da postoji dobra šansa da nakon toga mogu sjediti i čekati”, zaključuje Diton.

Tagovi: Wall Street, Credit Suisse, Federalne rezerve, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE