GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Indeksi porasli, pozitivan preokret potkraj trgovine

Wall Street: Indeksi porasli, pozitivan preokret potkraj trgovine
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2023 / 21:26
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američki su indeksi porasli u petak, a za takav je rasplet zaslužan sam kraj trgovine kad su i dionice Deutsche Banka nadoknadile dio ranijih gubitaka.

Dow Jones Industrial Average dobio je 132,28 bodova, ili 0,41%, zatvorivši se na 32.238,15. S&P 500 porastao je 0,57%, dok je Nasdaq Composite porastao 0,3%. Svi glavni indeksi imali su pobjednički tjedan, s Dow-om koji je od petka poslijepodne dobio 0,4% od tjedna do danas, dok su S&P 500 i Nasdaq dobili 1,4% odnosno 1,6%.

Dionice Deutsche Bank uvrštene na američke burze skliznule su 3,11% u petak, oporavivši se od pada od 7% ranije tijekom trgovanja. Rasprodaja dionica pokrenuta je nakon što je skočio kreditni swap njemačkog zajmodavca, ali bez jasnog razlogaa. Čini se da je ovaj potez ponovno izazvao zabrinutost oko zdravlja europske bankarske industrije. Ranije ovog mjeseca, švicarski regulatori prisilili su UBS da preuzme konkurentsku banku Credit Suisse. Dionice Deutsche Bank trgovale su se ispod svojih najgorih razina tijekom sjednice, što je uzrokovalo da glavni američki indeksi također smanje svoje gubitke.

“Mislim da tržište općenito nije ni uplašeno ni optimistično – jednostavno je zbunjeno”, rekao je George Ball, predsjednik Sanders Morris Harrisa. "Kretanje cijena u posljednjih mjesec i pol dana, uključujući i danas, zbrka je bez ikakvog smjera ili uvjerenja."

Ball je dodao da je Deutsche Bank "financijski vrlo zdrava".

“Moglo bi biti osakaćeno ako dođe do velikog gubitka povjerenja i bijega na banku. Ne postoji, međutim, temeljni razlog zašto bi se to dogodilo, osim nervoze.”

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde pokušala je ublažiti zabrinutost, rekavši da su banke eurozone otporne sa snažnim kapitalom i pozicijama likvidnosti. Lagarde je rekla da bi ECB mogla osigurati likvidnost ako bude potrebno.

Ulagači su nastavili procjenjivati najnoviji potez Feda objavljen ovaj tjedan. Središnja banka podigla je stope za četvrtinu boda. Međutim, također je nagovijestio da bi njegova kampanja povećanja cijena mogla uskoro završiti. U međuvremenu, predsjednik Feda Jerome Powell primijetio je da su kreditni uvjeti pooštreni, što bi moglo izvršiti pritisak na gospodarstvo.

U četvrtak je ministrica financija Janet Yellen rekla da su regulatori spremni poduzeti više radnji ako bude potrebno za stabilizaciju američkih banaka. Njezini su komentari posljednji među regulatorima koji pokušavaju ojačati povjerenje u američki bankovni sustav nakon zatvaranja Silicon Valley Bank i Signature Bank.

“Maloprodajni [i] institucionalni ulagači gledaju na bankarski sustav, ali sada na međunarodnoj razini. To je opasno", dodao je Ball. "Banke postoje zbog povjerenja u njihovu stabilnost, a to povjerenje može biti narušeno, kao što sada vidimo, putem društvenih medija i tehnologije u nekoliko minuta."

Tagovi: Wall Street, Deutsche Bank, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE