GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Farmaceutski sektor podigao Dow Jones i S&P 500 na nove rekorde

Wall Street: Farmaceutski sektor podigao Dow Jones i S&P 500 na nove rekorde
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2021 / 07:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 dosegnuli nove rekordne razine zahvaljujući okretanju investitora dionicama defanzivnih sektora poput farmaceutskog, koji su manje osjetljivi na izmjene gospodarskih ciklusa.

Dow Jones porastao je u ponedjeljak 110 bodova ili 0,31 posto, na 35.625 bodova, a S&P 500 za 0,26 posto, na 4.479 bodova. Ta dva indeksa ostvarila su nove rekordne razine već peti trgovinski dan zaredom, čak i u vrijeme kad ostali glavni globalni indeksi padaju. Tehnološki Nasdaq, pak, oslabio je 0,2 posto, na 14.793 boda.

Farmaceutski sektor jučer je ojačao 1,5 posto, ostvarivši najbolju izvedbu među 11 sektora obuhvaćenih S&P 500 indeksom. Znatno su ojačale i cijene dionica u sektoru potrošačke robe i komunalnih usluga, koji se uobičajeno smatraju defanzivnima, odnosno otpornijima na izmjene gospodarskih ciklusa.

S druge strane, najviše su pale cijena dionica senzitivnih na gospodarske cikluse poput energetskih, financijskih i proizvođača sirovina. Posljedica je to najnovijih makroekonomskih pokazatelja iz Kine o industrijskoj proizvodnji, potrošnji i ulaganjima, koji su u srpnju porasli slabije od očekivanja, zbog širenja pandemije i poplava koje su u pojedinim regijama prekinule poslovne aktivnosti.

Oporavak američkog gospodarstva te izvrsna sezona poslovnih rezultata za drugo tromjesečje, zajedno s popustljivom monetarnom politikom kreiraju pozitivno raspoloženje na dioničkom tržištu. Tako je S&P 500 od ožujka 2020. do sada porastao 100 posto.

"Zaista je golema likvidnost, goleme količine novca i u bilancama kompanija i u džepovima privatnih ulagača i stoga svaki put kad dođe do manje korekcije na tržištu, ljudi koji traže povoljne ulagačke prilike ulaze na tržište i kupuju", ističe Randy Frederick iz investicijskog društva Charles Schwab u Austinu.

Na europskim burzama međutim najvažniji indeksi u ponedjeljak su pali od utjecajem usporavanja aktivnosti u Kini, a investitori prate i potencijalne geopolitičke implikacije iznenadnog kolapsa afganistanske vlade.

Paneuropski Stoxx 600 spustio se s rekordne razine, oslabivši nakon 10 dana rasta za 0,5 posto, na 473,45 bodova. Istodobno, londonski Ftse potonuo je 0,8 posto, na 7.153 boda, frankfurtski DAX za 0,32 posto na 15.925 bodova, a pariški CAC za 0,83 posto na 6.838 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE