GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Dow ojačao, S&P 500 oslabio

Wall Street: Dow ojačao, S&P 500 oslabio
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2021 / 08:15
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks oslabio zbog pada cijena dionica u bankarskom sektoru nakon upozorenja o mogućim velikim gubicima jednog hedge fonda, dok je Dow Jones indeks porastao.

Dow Jones ojačao je 98 bodova ili 0,30 posto, na 33.171 bod, dok je S&P 500 oslabio 0,09 posto, na 3.971 bod, a Nasdaq indeks 0,60 posto, na 13.059 bodova.

Rast Dow Jonesa zahvaljuje se, među ostalim, skoku cijene dionice Boeinga za 2,3 posto, nakon vijesti da je ta kompanija postigla dogovor o prodaji 737 MAX zrakoplova prijevozniku Southwest Airlinesu.

Podršku tržištu pružaju očekivanja da bi se oporavak gospodarstva od koronakrize uskoro trebao ubrzati zbog novih fiskalnih poticaja i postupne normalizacije društvenog i gospodarskog života zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19.

To podržava dionice u cikličkim sektorima, kao što su industrijski i rudarski, dok je tehnološki sektor, koji je lani bio najveći dobitnik, posljednjih tjedana pod pritiskom.

Pod pritiskom su jučer bile i dionice u bankarskom sektoru, nakon vijesti da bi Nomura i Credit Suisse mogli izgubiti milijarde dolara jer američki hedge fond Archegos Capital ne može izvršiti svoje obveze.

Ta je vijesti pritisnula i velike i manje regionalne banke, pa je KBW Nasdaq indeks bankarskog sektora pao 2,3 posto.

„Još se uvijek nagađa koliko bi i koje američke banke mogle biti pogođene. To je pitanje koje zabrinjava, no zasad tržište nije značajnije reagiralo na te vijesti”, kaže Quincy Krosby, strateginja u tvrtki Prudential Financial.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,07 posto, na 6.636 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,47 posto, na 14.817 bodova, a pariški CAC 0,45 posto na 6.015 bodova.

Tagovi: Wall Street, Dow Jones, S&P 500, Boeing, Southwest Airlines
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE