GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Dow Jones porastao, S&P 500 blago pao

Wall Street: Dow Jones porastao, S&P 500 blago pao
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2021 / 07:57
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones dosegnuo rekordnu razinu, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks blago pali zbog preusmjeravanja ulagača iz tehnološkog u druge sektore koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih gospodarskih mjera.

Dow Jones ojačao je 61 bod ili 0,20 posto, na rekordnih 31.437 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,03 posto, na 3.909 bodova, a Nasdaq indeks 0,25 posto, na 13.972 boda.

Na početku jučerašnjeg trgovanja svi ti indeksi dosegnuli su nove rekordne razine, no kasnije su S&P 500 i Nasdaq oslabili, što je ponajviše posljedica pada cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, koje su mjesecima predvodile na tržištu.

Tako je cijena Tesle potonula više od 5 posto, dok su dionice Amazon.coma, Applea i Microsofta pojeftinile manje od 1 posto.

S druge strane, najviše su jučer porasle cijene dionica u energetskom sektoru, prosječno 1,8 posto, i sektoru komunikacijskih usluga, za 0,6 posto.

Ojačali su i drugi sektori, koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih mjera i oporavka gospodarstva od koronakrize.


Dolazi do promjena u predvodnicima na tržištu, pri čemu popušta fokus na velike tehnološke tvrtke, dok sektori, kao što su energetski i financijski, dobivaju na zamahu, kaže David Bahnsen, direktor u tvrtki The Bahnsen Group.

„Je li cijelo tržište i dalje ovisno o kretanju dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što je to bilo prošloga ljeta? Mislim da nije jer se vidi da se povećava broj sektora koji predvode na tržištu”, kaže Bahnsen.

Podršku tržištu već mjesecima pružaju najave novih fiskalnih poticaja. Jučer nije bilo nikakvih novih vijesti o tome, no ulagači se nadaju da će demokratski zastupnici pronaći načine da se u Kongresu prihvati veći dio prijedloga predsjednika Joe Bidena o poticajima ukupno vrijednima 1.900 milijardi dolara.

A tržište će još neko vrijeme biti podržano i monetarnim poticajnima.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazao je jučer da će politike ostati popustljive kako bi podržale gospodarstvo i tržište rada, koje je i dalje slabo.

To znači da će Fedove ključne kamatne stope ostati niske, blizu nule, još neko vrijeme, dok se tržište rada ne oporavi ili dok ne zaprijeti prevelika inflacija.

No, tržište nije osobito reagiralo na najavu zadržavanja niskih kamata jer se to i očekivalo.

„Mislim da ništa što je Powell rekao nije iznenađenje. Poruka je da će Fed držati niske kamate sve dok je inflacija održiva”, kaže Jason Pride, direktor u tvrtki Private Wealth.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati.

Od više od 300 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih više od 80 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa očekuju rast zarada kompanija u tom kvartalu za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali pad od 10,3 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,11 posto, na 6.524 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,56 posto, na 13.932 boda, a pariški CAC 0,36 posto, na 5.670 bodova.

Tagovi: Wall Street, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE