GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Dow Jones ojačao, S&P 500 oslabio

Wall Street: Dow Jones ojačao, S&P 500 oslabio
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2022 / 07:35
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones indeks blago porastao, dok je S&P 500 blago pao, nakon nesigurnog trgovanja i novih pokazatelja o oštrom usporavanju rasta kineskog gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 26 bodova ili 0,08 posto, na 32.223 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,39 posto, na 4.008 bodova, a Nasdaq indeks 1,20 posto, na 11.662 boda.

Snažan skok tih indeksa u petak potaknuo je nadu u prekretnicu, stabilnije trgovanje i oporavak cijena dionica nakon što je S&P 500 od siječnja izgubio oko 16 posto.

„Nakon snažnog skoka tržišta u petak, ulagači se pitaju je li to održivo. Je li to početak zamaha oporavka s niskih razina ili još ima prostora za pad tržišta”, kaže Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

Odgovor na to pitanje trebat će pričekati, no jučer su ulagače zabrinuli slabiji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji iz Kine.

Promet u trgovini na malo pao je u travnju oko 11 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je industrijska proizvodnja skliznula gotovo 3 posto.

To pokazuje da se zbog strogih mjera za suzbijanje širenja covida-19 rast drugog po veličini oštro usporio. Ipak, podršku tržištu pružaju nada u nove poticajne mjere kineskih vlasti i vijesti da neki gradovi, kao što je Šangaj, najavljuju postupno ukidanje restriktivnih mjera.

Najviše se, pak, na tržištu raspravlja o daljnjem zaoštravanju monetarne politike američke središnje banke.

Kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u 40 godina, Fed je početkom svibnja povećao kamatne stope za 0,50 postotnih bodova, nakon što ih je u ožujku povisio za 0,25 postotnih bodova.

I na idućim sjednicama razmatrat će se povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova, pa se ulagači plaše da će agresivno zaoštravanje monetarne politike usporiti ionako usporen rast najvećeg svjetskog gospodarstva, a možda izazvati i recesiju.

Jučer je objavljeno da je industrijska aktivnost u državi New York u svibnju oštro pala treći put ove godine zbog kolapsa novih narudžbi i isporuka.

Osim toga, ulagače zabrinjavaju rat u Ukrajini, poremećaji u nabavnim lancima i 'zatvaranja' niza kineskih gradova zbog covida-19, što bi moglo dodatno usporiti rast globalnog gospodarstva.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,63 posto, na 7.464 boda, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,45 posto, na 13.964 boda, a pariški CAC 0,23 posto, na 6.347 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE