GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Dow Jones i S&P500 pali, Nasdaq porastao

Wall Street: Dow Jones i S&P500 pali, Nasdaq porastao
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.02.2021 / 07:54
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak u mirnom trgovanju Dow Jones i S&P 500 indeks blago skliznuli s rekordnih razina, dok je Nasdaq dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Dow Jones oslabio je 9 bodova ili 0,03 posto, na 31.375 bodova, a S&P 500 0,11 posto, na 3.911 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,14 posto, na rekordnih 14.007 bodova.

Nakon šest dana rasta, Dow Jones i S&P 500 indeks jučer su blago pali, što je, među ostalim, posljedica pada cijena dionica u energetskom sektoru za 1,5 posto, nakon što su dan prije skočile više od 4 posto.

U nedostatku novih makroekonomskih pokazatelja, podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati.

Od oko 300 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih više od 80 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa očekuju rast zarada kompanija u tom kvartalu za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali pad od 10,3 posto.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se i uvjerenju ulagača da će Kongres već ovoga mjeseca prihvatiti prijedlog predsjednika SAD-a Joea Bidena o dodatnom paketu fiskalnih poticaja vrijednom ukupno 1.900 milijardi dolara.

Republikanski zastupnici u Kongresu protive se još jednom izdašnom paketu poticaja jer bi to dodatno povećalo proračunski deficit i javni dug, no demokrati imaju prevagu u oba doma parlamenta.

Uz to, ulagači se nadaju da će se oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva ubrzati, s obzirom na napredak u distribuciji cjepiva protiv covida-19 i pad broja novozaraženih u SAD-u, što bi s vremenom trebalo normalizirati gospodarske aktivnosti.

Zbog svega toga, jučerašnji pad Dow Jones i S&P 500 indeksa nije posljedica povlačenja ulagača s tržišta nego preusmjeravanja iz sektora koji su dosad snažno rasli u sektore koji bi mogli imati najviše koristi od novih poticaja gospodarstvu.

„Ne možete vidjeti da se novac povlači s tržišta i sklanja u gotovinu. Možete samo vidjeti da novac izlazi iz jednog sektora i rotira u drugi. S obzirom da fiskalne i monetarne poticaje, okruženje je vrlo pozitivno za dionice i nisam siguran da bi situacija za rizičnije investicije mogla biti bolja u kraćem i srednjoročnom razdoblju”, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,12 posto, na 6.531 bod, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.691 bod. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,34 posto, na 14.011 bodova.

Tagovi: Wall Street, Dow Jones, Nasdaq, S&P500
PROČITAJ I OVO
Globalne cijene hrane ove će godine napokon početi padati
HRANA
Globalne cijene hrane ove će godine napokon početi padati
NEW YORK - Rastuće cijene hrane diljem svijeta možda će ove godine napokon dosegnuti dno.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor predvodio rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor predvodio rast indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta povećala su dobitak od ponedjeljka kako su se dionice tehnološkog sektora oporavile na Wall Streetu, a ulagači procjenjuju brze podatke o poslovnoj aktivnosti iz Australije, Japana i Indije.
Wall Street: Indeksi prekinuli negativni niz
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi prekinuli negativni niz
NEW YORK - Američki indeksi su porasli u ponedjeljak, oporavivši se nakon teškog tjedna, kako su se dionice tehnoloških kompanija oporavljale, a napetosti na Bliskom istoku smanjivale. Trgovci su također očekivali objavu velikih zarada.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST u fokusu investitora
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST u fokusu investitora
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je optimizam na Zagrebačku burzu.
Ukrajinske investicije u Hrvatskoj prijetnja i za europske peradare
PERADARSTVO
Ukrajinske investicije u Hrvatskoj prijetnja i za europske peradare
BRUXELLES - Na konferenciji u Bruxellesu, predstavnik hrvatskih peradara Dražen Čurila upozorio je na prijetnju tradicionalnom uzgoju peradi u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE