GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Dow Jones i S&P 500 pali, Nasdaq na novom rekordu

Wall Street: Dow Jones i S&P 500 pali, Nasdaq na novom rekordu
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2020 / 07:34
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks pali, nakon višednevnog snažnog rasta, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Dow Jones skliznuo je 300 bodova ili 1,09 posto, na 27.272 boda, a S&P 500 0,78 posto, na 3.207 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,29 posto, na 9.953 boda.

Novi rekordni doseg Nasdaqa zahvaljuje se rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, ponajviše Applea za 3,2 posto.

S druge strane, Dow Jones i S&P 500 našli su se pod pritiskom zbog pada cijena u financijskom i industrijskom sektoru, koji su posljednjih dana snažno rasli jer se ulagači nadaju brzom oporavku američkog gospodarstva od koronakrize.

„Čini mi se da je ovaj pad logičan, s obzirom da su posljednjih dana cijene dionica snažno rasle. Nije bilo vijesti koje bi pokrenule znatan pad tržišta. Isto tako, osim izvješća o zapošljavanju, posljednjih tjedana nije bilo ni osobito poticajnih vijesti“, kaže Mike Zigmont, analitičar u tvrtki Harvest Volatility Management.

U prethodna dva dana burzovni su indeksi snažno porasli jer je ulagače ohrabrio podatak da je u svibnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 2,5 milijuna, dok su analitičari očekivali gubitak oko 8 milijuna radnih mjesta, nakon što je mjesec dana prije izgubljeno više od 20 milijuna radnih mjesta.

Neočekivano dobri podaci s tržišta rada potaknuli su nadu da je najgore razdoblje za američko gospodarstvo završeno i da s postupnim otvaranjem ostalih najvećih svjetskih gospodarstava slijedi brzi oporavak od koronakrize i izlazak iz recesije.

Nakon što je zbog strogih mjera za zauzdavanje širenja koronavirusa u svijetu globalno gospodarstvo bilo paralizirano, u drugoj polovici ožujka indeksi na svjetskim burzama pali su na najniže razine u više godina.

No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima vlasti, S&P 500 indeks porastao je više od 30 posto od 23. ožujka. Sada je od rekordne razine, dosegnute 19. veljače, udaljen manje od 6 posto.

Jučer je počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke. Ulagači čekaju nove poruke iz Feda o aktualnoj situaciji, nakon što je na sjednici u travnju predsjednik Feda Jerome Powell poručio da bi američko gospodarstvo posljedice koronakrize moglo osjećati i dulje od godinu dana.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 2,11 posto, na 6.335 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,57 posto, na 12.617 bodova, a pariški CAC 1,55 posto, na 5.095 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Apple, Nasdaq, S&P 500, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE