GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street dosegnuo nove rekordne razine

Wall Street dosegnuo nove rekordne razine
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2021 / 07:49
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine jer ulagači očekuju da će pobjeda demokrata na izborima za Senat u Georgiji olakšati put u Kongresu do novih poticajnih gospodarskih mjera.

Dow Jones skočio je 437 bodova ili 1,44 posto, na 30.829 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,57 posto, na 3.748 bodova. Nasdaq indeks skliznuo je, pak, 0,61 posto, na 12.740 bodova.

Nakon što su u ponedjeljak oštro pali, Dow Jones i S&P 500 indeks snažno su porasli u posljednja dva dana i dosegnuli nove rekordne razine.

To se ponajviše zahvaljuje pobjedi dvaju demokratskih predstavnika na izborima za Senat u Georgiji. Sada će omjer u Senatu između republikanaca i demokrata biti 50-50, ali presudan glas pripada potpredsjednici Kamali Harris.

Kako demokrati već drže većinu u Zastupničkom domu, prevaga u Senatu omogućit će izabranom predsjedniku Joeu Bidenu lakše provođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su promjene poreznih zakona, nove poticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

„Ulagači su fokusirani na dodatne poticaje. Pitanje je koliko će iznositi i što će sadržavati. No, uvijek kada se nazire dodatan novac za poticaje, to je pozitivno za tržišta dionica”, kaže Tom Martin, portfelj menadžer u tvrtki GLOBALT Investments.

Kako se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama i normalizaciji gospodarskih aktivnosti, nakon što bude provedeno cijepljenje protiv covida-19, loše vijesti o daljnjem širenju koronavirusa u SAD-u i jučer su bile u drugom planu.

No, pred kraj trgovanja indeksi su izgubili dio dobitaka jer je ulagače zabrinuo proboj pristaša predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u Kapitol kako bi zaustavili sjednicu Kongresa na kojoj se treba službeno potvrditi pobjeda Joea Bidena na predsjedničkim izborima. Policija je bacila suzavac na prosvjednike i zaprijetila oružjem.

Posljednje vijesti govore da se situacija smirila i da je Senat nastavio s radom.

„Nije to bio oštar pad tržišta. Scene prenošene na televiziji bile su šokantne, no nisu svi na tržištu krenuli prodavati dionice, bilo je i kupaca”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Zahvaljujući nadi u nove poticajne mjere, u većini najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle.

No, pale su cijene dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Microsoft, Amazon.com, Alphabet i Facebook zbog povećanog rizika od istraga protiv monopola.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle, nakon što je Europska agencija za lijekove (EMA) dala zeleno svjetlo za cjepivo tvrtke Moderna protiv covida-19, što bi trebalo ubrzati procjepljivanje stanovništva.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica osvojio 1,4 posto i dosegnuo najvišu razinu od veljače prošle godine, pri čemu je londonski FTSE indeks skočio 3,47 posto, na 6.841 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 1,76 posto, na 13.891 bod, a pariški CAC 1,19 posto, na 5.630 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE