GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street blago porastao, tehnološki sektor najveći dobitnik

Wall Street blago porastao, tehnološki sektor najveći dobitnik
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2021 / 07:32
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago porasle, nakon pada dan prije, a trgovalo se suzdržano jer su ulagači zabrinuti zbog jačanja inflacijskih pritisaka u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 10 bodova ili 0,03 posto, na 34.323 boda, dok je S&P 500 porastao 0,19 posto, na 4.195 bodova, a Nasdaq indeks 0,59 posto, na 13.738 bodova.

Među najvećim su dobitnicama jučer bile dionice velikih tehnoloških kompanija, kao što su Tesla, Alphabet i Amazon.com, koje su u posljednje vrijeme bile pod pritiskom zbog jačanja inflacije i rasta prinosa na američke državne obveznice.

No, prinosi na 10-godišnje obveznice posljednjih se dana kreću ispod razine od 1,6 posto, a čelnici američke središnje banke iz dana u dan poručuju da bi jačanje inflacije trebalo biti privremeno, da Fed ima alate da je suzbije i da će i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku.

Ipak, neki od njih poručuju i da su spremni otvoriti raspravu o smanjenju poticaja.

„Čini se da svi šalju vrlo blagu, ali koreografsku poruku da se situacija u gospodarstvu poboljšava i da se u najmanju ruku može početi razgovarati o tome kada će se razgovarati o zaoštravanju politike. Može se dogoditi da krivi guverner Feda idućih tjedana kaže nešto krivo što bi pokrenulo stvari”, kaže Andrew Mies, direktor u tvrtki 6 Meridian.

Ulagači su zbog toga suzdržani i ne žele dodatno riskirati dok ne bude jasnija slika u vezi inflacije.

Ovoga će tjedna biti objavljeno izvješće o osobnoj potrošnji u SAD-u, koje bi moglo dati jasniju sliku na kojim se razinama kreće inflacija.

Prije dva tjedna objavljeno je da su potrošačke cijene porasle po najvišoj stopi u posljednjih 12 godina, što je izazvalo zabrinutosti u vezi inflacije i potaknulo nesigurnost na tržištima.

Nakon što je nedavno pao 4,3 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute 7. svibnja, S&P 500 sada je udaljen od te razine još samo 1 posto.

A zbog zabrinutosti u vezi inflacije, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će na kraju ove godine taj indeks biti samo oko 2,5 posto iznad sadašnjih razina.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE oslabio je 0,04 posto, na 7.026 bodova, a frankfurtski DAX 0,09 posto, na 15.450 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,02 posto, na 6.391 bod.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Microsoft, Apple, Amazon, Tesla, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
NEW YORK - Američki indeksi pali su na početku novog tjedna jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE