GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street blago pao na početku tjedna

Wall Street blago pao na početku tjedna
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2022 / 07:14
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi blago pali jer, s obzirom na visoku inflaciju i rast kamatnih stopa nema previše razloga za nastavak snažnog rasta cijena dionica, kakav je zabilježen prošloga tjedna.

Dow Jones oslabio je 62 boda ili 0,20 posto, na 31.438 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,30 posto, na 3.900 bodova, a Nasdaq indeks 0,72 posto, na 11.524 boda.

Tijekom trgovanja indeksi su se izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području, da bi kraj trgovanja dočekali u minusu, što je ponajviše posljedica pada cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Amazon, Microsoft i Alphabet.

Od 11 najvažnijih sektora u njih osam cijene su dionica pale, dok je najviše porastao, za 2,8 posto, energetski sektor, što se zahvaljuje rastu cijena nafte.

Prošloga su tjedna burzovne indekse potaknule naznake usporavanja rasta gospodarstva i popuštanja inflacije, što je izazvalo nadu da će američka središnja banka biti manje agresivna u zaoštravanju monetarne politike.

No, jučer objavljeni podaci o narudžbama u proizvodnji i prodaji kuća bili su bolji od očekivanja, što je u skladu s nedavnim porukama predsjednika Feda Jeromea Powella da je gospodarstvo dovoljno snažno da izdrži povećanje kamata u cilju suzbijanja inflacije.

Unatoč snažnom rastu prošloga tjedna, S&P 500 i ostali indeksi na putu su gubitaka u lipnju, ali i cijelom tromjesečju.

Potvrdi li se to, bio bi do drugi kvartal zaredom kako cijene dionica padaju, što nije zabilježeno još od 2015. godine.

„Ovoga, a vjerojatno i idućega tjedna očekujem trgovanje bez jasnog smjera jer ulagači čekaju da vide kako su kompanije poslovale u drugom tromjesečju”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

Do sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija ostalo je još samo nekoliko tjedana. Od 500 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, njih oko 130 objavilo je osvrt na trenutnu poslovnu situaciju. Od toga ih je 45 bilo pozitivno, a 77 negativno.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,69 posto, na 7.258 bodova, a frankfurtski DAX 0,52 posto, na 13.186 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,43 posto, na 6.047 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE