GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wal-Mart i eBay snizili prognoze blagdanske potrošnje

Wal-Mart i eBay snizili prognoze blagdanske potrošnje
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2014 / 07:41
Autor: SEEbiz / H
SAN FRANCISCO - Američki trgovački divovi eBay i Wal-Mart snizili su prognoze za predstojeću sezonu blagdanske potrošnje, što signalizira da bi četvrti kvartal mogao biti lošiji nego što su još nedavno analitičari očekivali.
Upozorenja najutjecajnijih tvrtki trgovačkog sektora dolaze u trenutku kada ulagači ponovno nastoje procijeniti stanje globalnog gospodarstva, na što su je potaknuo niz slabih pokazatelja iz najvećih svjetskih gospodarstava, od SAD-a i Kine, do Japana i eurozone. Za američke trgovce je blagdanska sezona potrošnje izuzetno važna jer tom sektoru obično donosi oko 30 posto godišnje prodaje i oko 40 posto zarade.

Pogoršane prognoze u eBayu i u Wal-Martu pripisuju različitim čimbenicima, poput smanjenja markica za hranu u SAD-u i stagnacije prihoda građana. No, obje tvrtke žale se na jačanje dolara koji je prigušio njihove prognoze, budući da smanjuje vrijednost inozemnih prihoda kompanija nakon što se preračunaju u američku valutu.

"eBay zapravo trpi negativne posljedice specifičnih problema za takve kompanije. No općenito, da e-trgovina raste brže, ili barem onim tempom kojim je rasla prošle godine ili prethodnih godina, to bi im pomoglo da to prikriju", kaže Gil Luria, analitičar u tvrtki Wedbush Securities.

Prognoze eBaya za četvrti kvartal snižene su zbog jačanja dolara prema britanskoj funti, euru i australskom dolaru, na koje otpada 35 posto njihova ukupnog poslovanja. Samo zbog snažnijeg dolara eBay je bio primoran sniziti prognoze prihoda za četvrti kvartal za 120 milijuna dolara. Uz slabiji od očekivanog rasta u odjelu tržišta, eBay je bio primoran prognozu godišnjih prihoda sniziti za 300 milijuna dolara.

No analitičari kažu da će zbog stagnacije primanja potrošači u SAD-u ograničiti potrošnju.

"Kao što je bilo očekivano, rast prometa u maloprodaji ubrzao je u drugoj polovini godine, iako signali iz gospodarstva ostaju mješoviti i potrošači su izloženi nepovoljnim čimbenicima poput slabog rasta dohotka", kaže Michael Zuccaro, analitičar agencije Moody's.

Američko udruženje trgovine na malo prognozira da bi jačanje povjerenja potrošača povećalo za 4,1 posto promet u maloprodaji u razdoblju od početka studenoga do kraja prosinca, što bi nadjačalo rast od 3,1 posto zabilježen u istom razdoblju u 2013. No, iz tog udruženja ujedno upozoravaju da potrošače brine stanje u gospodarstvu, što odražava zabrinutosti ostalih analitičara, uključujući onih u Moody'su.

Dvije trećine Amerikanaca ograničava svakoga mjeseca iznose potrošnje, pokazalo je prošlotjedno izvješće Bankrate.coma. Stagnacija plaća izdvaja se među glavnim razlozima.

Izvršni direktor eBaya John Donahoe za Reuters je izjavio da je oprezno optimističan u pogledu sezone blagdana, no nije želio podrobnije obrazlagati.

Oprezna stajališta u pogledu prognozi za američko tržište iznijeli su i u Wal-Martu. U zadnjoj fiskalnoj godini Wal-Mart je ostvario prihode od 473 milijarde dolara, a za ovu fiskalnu godinu, koja završava 31. siječnja 2015., prognozira rast prihoda za 2 do 3 posto. Ranije je prognozirao rast prihoda od 3 do 5 posto.

Analitičari očekuju da će niže cijene goriva poduprijeti rast prihoda u američkoj maloprodaji ove zime, ponajprije u Wal-Martu i ostalim maloprodajnim lancima u kojima kupuju kućanstva u kategoriji niskih i srednjih dohodaka.

Tagovi: Wal-Mart, eBay, potrošnja, trgovina, blagdanska trgovina
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
NEW YORK - Cijene bakra u utorak su porasle na najvišu razinu od ožujka 2013. godine, dosegnuvši 7.719 američkih dolara po metričkoj toni nakon jače proizvodne aktivnosti od očekivane u Kini i Južnoj Koreji.
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
BEOGRAD - Promet na domaćem tržištu akcija znatno se oporavio danas, najviše zahvaljujući trgovanju akcijama Naftne industrije Srbije, dok su BELEX indeksi ostvarili mešovite rezultate.
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
OGRANIČENJA
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
PARIZ - Oko 70 posto svih svjetskih odredišta u posljednjih mjesec dana ublažilo je ograničenja putovanja te sada samo jedno od četiri i dalje drži svoje granice potpuno zatvorenima za međunarodne turiste, podaci su iz novog izdanja izvješća o ograničenjima putovanja Svjetske turističke organizacije (UNWTO).
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi ponovno snažno porasli, već treći dan zaredom, pa su im dobitci u tom razdoblju premašili tri posto.
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
SHOPPING
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
ZAGREB - Covid-19 možda ipak neće potpuno ugroziti blagdanske kupovine, iako zbog zabrinutosti kupci namjeravaju oprezno trošiti - u prosjeku sedam posto manje nego lani, a mijenjaju se i način i mjesto kupovine pa se rast očekuje samo u segmentu internetske potrošnje, dok će sve ostalo pasti, pokazalo je istraživanje Deloittea.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE