GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujović: Reprogramirani stečaj najbolje rješenje za privatizaciju Pobjede

Vujović: Reprogramirani stečaj najbolje rješenje za privatizaciju Pobjede
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2014 / 09:01
Autor: SEEbiz / CdM / Dnevne novine
PODGORICA - Ministarstvo finansija razmatra mogućnost privatizacije akcionarskog društva Pobjede, kazao je predsjednik tenderske komisije Branko Vujović.

Prije bilo koje odluke, po riječima Vujovića trebalo bi riješiti i određena pitanja.

Prije svega trebalo bi definisati da li postoji interesovanje da se Pobjeda kao list sačuva, da se definiše broj izvršilaca koje bi budući investitor bio spreman da prihvati kao i da se definiše status i investiranje u štampariju. Poše današnja Pobjeda.

Zatim da se iz privatizacije izdvoji objekat Pobjede koji je u vlasništvu države.

Vujović je Dnevnim novinama kazao da prije odluke o privatizaciji Pobjede treba imati u vidu kako riješiti probleme koji su tokom proteklih godina nastali u tom dnevnom listu.

"Radi se o obavezama koje ima Pobjeda prema državi, zaposlenima, dobavljačima, a tu su i kreditna zaduženja. To je ukupno oko osam miliona eura", rekao je Vujović.

Prema riječima Vujovića Pobjeda je šest miliona kreditno zadužena, preko 1,2 miliona su obaveze prema državi, 360.000 eura iznose obaveze prema radnicima, dok je oko 650.000 eura duga prema dobavljačima.

Prema njegovoj ocjeni, postoji mnogo otvorenih pitanja koja treba riješiti u postupku privatizacije, a za koje je teško očekivati da će ih investitor preuzeti na sebe.

"Treba sve analizirati i vidjeti da li investitor nudi nešto prihvatljivo, je li zainteresovan da sačuva štampariju i Pobjedu kao dnevni list sa dugom tradicijom, i koliko bi radnika zaposlio. U tom slučaju bi bilo dobro sprovesti privatizaciju, odnosno izabrati investitora", smatra Vujović.

On ističe da je na osnovu svega toga najrealnije sprovesti reprogramirani stečaj, odnosno program reorganizacije kroz koji će se riješiti dio problema.

"Pitanje je da li u takvim uslovima postoji interesovanje investitora i da li je to moguće uz obaveze koje Pobjeda ima kroz tekuće poslovanje", kazao je Vujović.

Pobjeda piše da je Vujović rekao da nema saznanja da je u skorije vrijeme bilo interesovanja investitora za Pobjedu najstarijeg lista u Crnoj Gori koji u oktobru slavi 70 godina postojanja.

Većinski vlasnik naj starijeg novinskog preduzeća u Crnoj Gori je država, kojoj pripada 86 odsto udjela, dok ostali akcionari imaju manje od jedan odsto dionica.

Tagovi: Branko Vujović, Pobjeda, Vlada Crne Gore
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi ojačali, u fokusu dionica Valamara
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi ojačali, u fokusu dionica Valamara
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su indeksi porasli, uz i dalje skromnu razinu prometa, a u fokusu investitora bila je dionica Valamar Rivijere, jedina s milijunskim prometom.
Vrijednost zlata blizu 2.050 dolara, ulagači traže sigurnost
ZLATO
Vrijednost zlata blizu 2.050 dolara, ulagači traže sigurnost
NEW YORK - Cijena zlata zadržala se u četvrtak blizu 2.050 dolara po unci, potaknuta snažnom potražnjom u razdoblju izražene nesigurnosti zbog velikog broja zaraženih Covidom 19 i zastoja u pregovorima o novim poticajima u SAD-u.
Viganj iznenađujući dobitnik ovogodišnje turističke sezone
USPJESI
Viganj iznenađujući dobitnik ovogodišnje turističke sezone
VIGANJ - U Vignju su, zahvaljujući ruži vjetrova, otkrili svoju poslovnu nišu: kitesurfing, a fanatični zaljubljenici u taj fantastičan sport ne mogu mu odoljeti ni u doba pandemije.
Katastrofalna produktivnost hrvatske prehrambene industrije
ZAOSTAJANJE
Katastrofalna produktivnost hrvatske prehrambene industrije
ANALIZA - U 2017. godini produktivnost hrvatske prehrambene industrije bila je na razini 51 posto prosjeka EU, a za najboljim EU zemljama imamo ogroman zaostatak.
Kanari nude osiguranje kako bi privukli turiste
POTEZI
Kanari nude osiguranje kako bi privukli turiste
BARCELONA - Kanarske vlasti, kako bi privukle turiste i uklonile njihove strahove od dodatnih troškova zbog eventualne zaraze koronavirusom, nude besplatno osiguranje koje pokriva sve dodatne troškove u slučaju da obole od covida-19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE