GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujović: Ispravna ponuda IWG-a za kupovinu Instituta Simo Milošević

Vujović: Ispravna ponuda IWG-a za kupovinu Instituta Simo Milošević
PONUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2015 / 22:41
Autor: SEEbiz / Mina-business
PODGORICA - Ponuda konzorcijuma International Welness Group (IWG) iz Londona ispunila je sve uslove javnog tendera za kupovinu 56,48 odsto akcija Instituta "Simo Milošević", saopštio je predsjednik Tenderske komisije, Branko Vujović.
On je rekao da kao potvrdu za to imaju dokumenta koja su notarizovana i kojima se dokazuje ispunjenost uslova iz ponude.

„Dužni smo da podnesemo izvještaj Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte, koji daje saglasnost predlogu i upućuje ga Vladi i vlasnicima akcija kada se može govoriti o prihvatanju, potpisivanju ugovora ili zaključivanju transakcije", kazao je Vujović na konferenciji za novinare, javlja Mina - business.

Kada je riječ o elementima ugovora o kupoprodaji, Vujović je rekao da je prilikom razmatranja ponude i u pregovorima sa ponuđačem posebna pažnja posvećena potrebi održavanja i razvoja osnovne funkcije Insituta kao prepoznatljivog zdravstvenog centra i brenda zdravstvenog turizma.

„Ponuđač je ugovorom o kupoprodaji preuzeo obavezu da minimalno uloži deset miliona eura, u periodu od pet godina, u opremu za medicinsku rehabilitaciju, reumatologiju i fizikalnu medicinu. Od tog iznosa nije dozvoljeno odstupanje", naveo je Vujović.

Ponuđač je, kako je kazao, prepoznao da je posebna vrijednost Insituta u postojećem stručnom kadru, koji su osposobljen za obavljanje osnovne djelatnosti i tome će biti posvećena posebna pažnja, što je definisano u prilogu ugovora, u kojem se navodi da će Insitut postati vodeći medicinski institut koji je centar izvrsnosti za pružanje kompletnih rehabilitacijskih tretmana i terapija medicinskog wellness-a, sa dva kvalitetna hotela koji omogućavaju da ljudi različitih primanja mogu da koriste centar.

„Ponuđač se obavezao da realizuje minimalna investiciona ulaganja u društvo od 50 miliona eura, uključujući ulaganje u medicinsku opremu i iznosu od deset miliona EUR u roku od pet godina od preuzimanja društva za rekonstrukciju, renoviranje, unaprijeđenje i izgradnju Faze II kako bi se unaprijedio kvalitet sadržaja do četiri zvjezdice i Vile Galeb do sadržaja od pet zvjezdica, uključujući investiciju u medicinsku opremu, u skadu sa investicionim planom", objasnio je Vujović.

U ugovoru o kupoprodaji se navodi i da zavisno od rezultata Studije izvodljivosti i u skladu sa planskom dokumentacijom, ponuđač je ponudio dalje ulaganje u roku od pet godina, od 127 miliona eura i očekivano ulaganje u periodu od šeste do osme godine, od 55 miliona eura.

„Kompanija, kupac i Fond zdravstvenog osiguranja će usaglasiti i potpisati ugovor o korišćenju usluga kompanije sa odloženim stupanjem na snagu od dana zatvaranja, koji predviđa minimalno 100 hiljada noćenja godišnje, pri čemu će cijene iz postojećeg ugovora ostati na snazi i primjenjivaće se do početka kupčevog ulaganja u Fazu I u skladu sa investicionim programom", dodao je Vujović.

Ugovorom je predviđeno da za vrijeme trajanja investicionog programa kupac ne može bez prethodne saglasnosti prodavaca prodati, otuđiti, ustanoviti teret ili na bilo koji drugi način raspolagati dijelom ili imovinom kompanije u cjelini, donijeti odluku ili bilo koji drugi akt i uraditi nešto što vodi statusnoj promjeni kompanije.

„Prodavci će imenovati nezavisnog kontrolora, iz redova najvećih kuća KPMG, PricewaterhouseCoopers ili BNP Paribas, koji će na godišnjem nivou kontrolisati realizaciju investicionog programa", rekao je Vujović.

Prema odredbama ugovora, u novoizgrađenim sadržajima na području Instituta, koji budu odobreni planskom dokumentacijom dozvoljena je prodaja do 30 odsto kapaciteta, u skladu sa postojećom praksom kod izgradnje ovakvih rezidencijalnih sadržaja.

Vujović, kako je kazao, vjeruje da su nedavne ocjene saoptene u javnosti da nijesu zadovoljeni uslovi iz tendera nesporazum.

On je rekao da se prema odredbama ugovora vidi da nema opterećenja imovine bez saglasnosti prodavaca, zbog čega kupac ne može založiti imovinu i koristiti kredit na osnovu te imovine.

„Kada je riječ o proceduri vraćanja akcija za slučaj da se ne ispune obaveze iz investicija, kupac je u obavezi da unaprijed potpiše bjanko dokument u Centralnoj depozitarnoj agenciji (CDA) koji se aktivira za slučaj da nastanu uslovi za raskid", objasnio je Vujović.

Takođe, umjesto bankarske garancije imaju nadoknadu od deset miliona eura, što je veći iznos nego kada bi koristili klasične garancije. Ugovor se, kako je dodao, može raskinuti u toku investicionog perioda od pet godina.

Na pitanje da li se neko za ovo vijeme informisao o detaljima ponude, Vujović je rekao da nijesu imali zahtjev od bilo kog građanina, partije, poslanika ili odbornika da traži pojašnjenje iz bilo koje stavke iz ugovora radi informisanosti.

Na pitanje da li je stav Udruženja građana Izbor da će raskinuti koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) u Herceg Novom ukoliko Savjet za privatizaciju potpiše ugovor sa konzorcijumom IWG pritisak na Tendersku komisiju, Vujović je odgovorio da se kao predsjednik Tenderske komisije ne bi usudio da tumači zaključke ili stavove drugih političkih partija.

„Ali mi se čini da bi odluke trebalo donositi na osnovu činjenica, kakve god bile, pa makar i političke. Razmijem zabrinutost građana Herceg Novog za ovaj projekat, kao i da je bilo investicija koje nijesu dale očekivane rezultate", dodao je Vujović.

IWG je u vlasništvu kompanija Replus Limited, Sterling Campbell Limited, KCM Capital Limited, KCM Capital Limited (za Brown Rudnick) i Luminor LLC.

Ponuđač je, kako je naveo Vujović, potvrdio da ispunjava kvalifikacione uslove odnosno da ima pismo namjere ili sklopljen ugovor o upravljanju sa renomiranom kompanijom koja ima ekspertizu i upravlja najmanje jednim centrom za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju.

„Kao potvrdu ispunjenja ovog segmenta kvalifikacionih uslova ponuđač je dostavio pismo namjere od International Hospital Group Limited (IHG), u kome kompanija iskazuje namjeru da upravlja tim obkjektima u Institutu", rekao je Vujović.

Ponuđač je ispunio uslov da je u toku posljednje tri poslovne godine ostvario ukupan prihod od najmanje 100 miliona EUR, za šta je dostavio izvještaje PwC za Brown Rudnick LLP&Affiliates, prema kojima su ukupni prihodi u 2013. godini iznosili 133,29 miliona USD, a za period od tri godine 300,31 milion EUR i koji uz upravljačku kontrolu u IWG ispunjava ovaj kvalifikacioni uslov.

IHG osnovana je 1978. godine i realizuje preko 450 zdravstvenih projekata u 49 zemalja za klijente iz privatnog i javnog sektora, uključujući 22 državne vlade, Ujedinjene nacije, Svjetsku banku (SB) i Međunarodnu finansijsku korporaciju.

Od svog osnivanja IHG je angažovala i obučila preko 15 hiljada zaposlenih.

Država je do sada više puta bezuspješno nudila na prodaju akcije u Institutu, a posljednji tender je poništen jer ponude koje su dostavile MK grupa, biznismena Miodraga Kostića i francuski Vichy, nijesu odgovarale kriterijumima.

Tender za privatizaciju Instituta prvi put je raspisan 16. aprila 2008, ali je u septembru 2009. godine poništen, jer je austrijska kompanija Christof Management International odustala od kupovine.

Zdravstveni centar u Igalu najveća je i najpoznatija institucija za multidisciplinarno banjsko liječenje na Mediteranu. Kompanija je vlasnik i ekskluzivne Vile Galeb, koja je sagrađena 1979. godine isključivo za potrebe tadašnjeg predsjednika SFRJ, Josipa Broza Tita.

Tagovi: Institut Simo Milošević, International Wellness Group, IWG, Branko Vujović, Replus Limited, International Hospital Group, Sterling Campbell Limited
PROČITAJ I OVO
Europska agencija za lijekove odobrila korištenje deksametazona za covid-19
LIJEKOVI
Europska agencija za lijekove odobrila korištenje deksametazona za covid-19
BRUXELLES - Europska agencija za lijekove odobrila je korištenje deksametazona za liječenje pacijenata oboljelih od covida-19 koji imaju problema s disanjem, otvorivši put da taj steroid postane drugi odobreni lijek za liječenje covida-19 u Europi nakon remdesivira.
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali uz najniži promet od veljače 2019.
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali uz najniži promet od veljače 2019.
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi bilježili tek blage promjene, uz najniži dnevni promet u ovoj godini jer nema vijesti koje bi potaknule investitore na ulaganje.
Željeznica: Mali porast prijevoza tereta, veliki pad broja putnika
TRENDOVI
Željeznica: Mali porast prijevoza tereta, veliki pad broja putnika
ZAGREB - Željeznicom je u drugom tromjesečju ove godine zbog koronakrize prevezeno gotovo 67 posto manje putnika nego u istom lanjskom razdoblju, no prijevoz tereta je porastao za 2,5 posto, kao rezultat preuzimanje dijela tereta od drugih vrsta prijevoza, koji je ukupno gledano u Hrvatskoj smanjen, ističu u petak iz HAKOM-a.
Hanfa utvrdila nezakonitosti u dokumentima s ključnim informacijama kod dva proizvoda UNIQA osiguranja
NADZOR
Hanfa utvrdila nezakonitosti u dokumentima s ključnim informacijama kod dva proizvoda UNIQA osiguranja
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) provela je postupak nadzora nad dijelom poslovanja društva UNIQA osiguranje d.d. (Društvo) iz Zagreba, Planinska 13 A, OIB 75665455333 i utvrdila nezakonitosti u predugovornim dokumentima s ključnim informacijama (KID) za proizvode osiguranja života FidelisLife i Dollarprotect kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja.
Azijska tržišta: Investitori oprezni, blagi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Investitori oprezni, blagi rast indeksa
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros blago porasle, no trguje se oprezno zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta i sporog oporavka najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE