GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujica Lazović: Priželjkujemo kineske investitore

Vujica Lazović: Priželjkujemo kineske investitore
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2012 / 15:13
Autor: SEEbiz
  PODGORICA - Saradnja Crne Gore i Kine je na visokom nivou a današnji sastanak bio je prilika da se poboljšaju i ekonomski i politički odnosi, saglasni su potpredsjednici Vlada dvije države Vujica Lazović i Hui Lijangju.
Lazović priželjkuje investitore iz najbrže i najveće rastuće ekonomije u svijetu a oblasti gdje je saradnja moguća su, navodi: energetika te izgradnja putne infrastruktura i hotelskih kapaciteta. Hui Lijang-Ju, sa druge strane, pozvao je crnogorske kompanije da posluju u Kini.

Crna i Gora i Kina prijateljske su zemlje a potvrda je i današnja posjeta visoke delegacije najmnogoljudnije države, kaže potpredsjednik crnogorske Vlade Vujica Lazović.

Potpredsjednik kineske Vlade Hui Lijangju ističe da, od kada smo prije pet godina uspostavili diplomatske, politički i ekonomski odnosi odnosi uspješno se razvijaju.

- Inteziviraju se razmjene na visokom nivou i inteziviraju se komunikacije na različitim nivoima. Ekonomska i trgovinska saradnja je postigla velike uspjehe.

Kineske investicije u inostranstvu u protekloj godini iznosile su 68 milijardi dolara, a Evropa je veoma značajna destinacija za kineske ulagače, ističe Lazović i dodaje.

- I u tom pogledu, mi u Crnoj Gori osjećamo izuzetnu šansu da privučemo investitore iz najbrže i najveće rastuće ekonomije u svijetu.

Lazović ističe da je današnji sastanak bio prilika da pozovemo kineske investitore da ulažu u projekte iz oblasti energetike, tj. izgradnje termoelektrana i hidroelektrana kao i u projekte privatizacije lučkog terminala i projekte izgradnje putne infrastrukture i izgradnje turističkih i hotelskih kapaciteta..

Lazović dodaje da je kineskim kolegama poručio da smo spremni da sa kineskim kompanijama sarađujemo i u proizvodnji čelika i eksploataciji boksita.

Dvije delegacije potpisale su i Sporazum o privredno - tehničkoj saradnji kojim je predviđeno da naša zemlja dobije još milion eura bespovratne pomoći od kineske Razvojne banke. Predstavnici Vlade potpisali su i Sporazum o poljoprivredi, ekonomsko – tehničkoj i kulturnoj saradnji a okvirni sporazum o budućoj saradnji zaključile su i Plantaže sa kineskom kompanijom Sinokem.

Kineska delegacija danas se sastala i sa predsjednicima države, Skupštine i Vlade, Filipom Vujanovićem, Rankom Krivokapićem i Igorom Lukšićem, saopšteno je iz Vladinog kabineta za odnose sa javnošću.

Tagovi: Vujica Lazović, Vlada Crne Gore, Kina
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar u zamahu, četvrti uzastopni tjedni rast indeksa
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u zamahu, četvrti uzastopni tjedni rast indeksa
ZAGREB - I drugog tjedna u novoj godini nastavljena je optimistična trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Evo što Big Mac Index govori o vrijednostima franka i juana
VALUTE
Evo što Big Mac Index govori o vrijednostima franka i juana
ANALIZA - Je li Big Mac Index u skladu s nedavnim američkim optužbama o manipulatorima valutama?
Komisija objavila koje će ekološke prakse poticati u poljoprivredi
PRAKSE
Komisija objavila koje će ekološke prakse poticati u poljoprivredi
ZAGREB - Europska komisija objavila je ovoga tjedna popis ekoloških poljoprivrednih praksi koje bi mogle biti financijske potpomognute instrumentom eko-shema u budućoj EU-ovoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP).
EU Hrvatskoj donira dodatne doze cjepiva?
DONACIJA
EU Hrvatskoj donira dodatne doze cjepiva?
BRUXELLES - Šesnaest država poslalo je i još šalje pomoć Hrvatskoj nakon potresa koji se dogodio u okolici Petrinje i to je pomoć u obliku kontejnera za privremeno stanovanje, šatora, električnih grijalica i sličnog.
Trumpovu administraciju optužuju za prijevaru oko zaliha cjepiva
PRIJEVARA
Trumpovu administraciju optužuju za prijevaru oko zaliha cjepiva
WASHINGTON - Guverneri nekoliko američkih država optužili su u petak Trumpovu administraciju za prijevaru oko obećane brze distribucije milijuna doza cjepiva za covid-19 iz zaliha, a za koje je američki ministar zdravstva u petak priznao da ne postoje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE