GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: Trebaju nam strukturne reforme i deregulacija tržišta roba, usluga i tržišta rada

Vujčić: Trebaju nam strukturne reforme i deregulacija tržišta roba, usluga i tržišta rada
GUVERNER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2014 / 13:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne Banke Boris Vujčić dao je intervju portalu TV stanice EuroNews u kojem je europskom čitateljstvu rekao da je, 10 mjeseci od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, prerano govoriti o stvarnom efektu ulaska.
Hrvatska se pridružila EU u nepovoljnom ekonomskom trenutku, u jeku recesije i Europske unije i Hrvatske, dok su u drugim valovima proširenja zemlje pristupile EU u razdoblju booma. Strukturni fondovi EU značajni su za pridošlice u Uniju, smatra hrvatski guverner, a prenosi Jutarnji list.

Također je ponovio nužnost ozbiljnih reformi i deregulacije.

Na pitanje smatra li štetnim što svi uglavnom ukazuju da je politika središnje banke jedini ekonomski stabilizirajući faktor u Hrvatskoj, Vujčić je odgovorio da je jako važno da je bankarski sustav stabilan i dobro kapitaliziran jer to omogućava kreditiranje korporativnog sektora, što je nužno za otvaranje novih radnih mjesta.

"Ono što mislim da treba učiniti su strukturne reforme u poboljšanju poslovne klime, deregulacija tržišta roba, usluga i tržišta rada. To je nužno za dolazak više stranih investicija, ne samo u financijskom sektoru već u izvozno orijentiranom dijelu ekonomije", kaže Vujčić i dodaje: "Postoje granice do kojih monetarna politika može pomoći, kao što mi, središnji bankari, uvijek pokušavamo objasniti".

Na pitanje smatra li da postoji ozbiljan nesrazmjer između monetarne i fiskalne politike u zemlji odgovara da je monetarna politika bila vrlo stroga prije krize, a tijekom krize je malo ublažena.

"Fiskalna se politika, međutim, nije prilagodila krizi. I tu je problem. Zemlje uvijek moraju imati na umu, i to je lekcija koju iz krize moraju naučiti, da moraju imati učinkovitu fiskalnu politiku u ekonomski dobrim vremenima jer ako je nemaju, neće moći koristiti njezine alate u lošim vremenima", rekao je guverner Vujčić.
 
Tagovi: Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka, HNB, strukturne reforme, deregulacija, monetarna politika
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi u petak su blago kliznuli, uz pojačani promet jer su investitori pojačano trgovali s dionicama kompanija koje su objavile financijska izvješća.
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
BEOGRAD - Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je oporavak prometa, najvećim delom generisan na MTP tržištu prodajom akcija fabrike vijaka i delova za šinskih vozila MIN DIV iz Svrljiga, dok su berzanski indeksi stagnirali drugi dan uzastopno.
Europske burze pale s rekordnih razina
PAD
Europske burze pale s rekordnih razina
LONDON – Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale s rekordnih razina jer ulagače zabrinjava pad kineskih tržišta i širenje delta varijante koronavirusa.
Oštar pad na azijskim tržištima
PAD
Oštar pad na azijskim tržištima
TOKIO - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica znatno pale, ponajviše na kineskim tržištima, pa je MSCI indeks na putu najvećeg mjesečnog gubitka od zatvaranja gospodarstava zbog pandemije koronavirusa u ožujku prošle godine.
Dobri rezultati kompanija podržali Wall Street
RAST
Dobri rezultati kompanija podržali Wall Street
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija i solidnom, premda usporenom, rastu američkog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE