GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić sebi povećao plaću 34 posto, a zaposlenima ih srezao 3%

Vujčić sebi povećao plaću 34 posto, a zaposlenima ih srezao 3%
HNB
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2014 / 11:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nedugo nakon što je Uprava HNB-a donijela odluku da zaposlenicima zbog teškoga gospodarskog stanja reže plaću za 3 posto, guverner Boris Vujčić i sedam viceguvernera, ekskluzivno doznaje Globus, svoja su mjesečna primanja znatno podebljali.
Preciznije, čelnici Hrvatske narodne banke sebi su plaće povisili za 34 posto, piše Globus.

Od 1. srpnja 2013. guverner Vujčić, njegov zamjenik Relja Martić i sedam viceguvernera – Tomislav Presečan, Vedran Šošić, Damir Odak, Michael Faulend, Bojan Fras i Neven Barbaroša – plaće su si uvećali za 17.500 kuna bruto, odnosno 8.900 kuna neto, mjesečno.

Do ovog rasta plaća, doznaje se od izvora bliskih centralnoj banci, došlo je ulaskom Hrvatske u EU kad je novim Zakonom o HNB-u raspušten dotadašnji Savjet HNB-a, koji se sastojao od rukovodstva banke i osam vanjskih članova. Novim je Zakonom predviđeno da Savjet prestane uključivati vanjske neovisne suradnike te da se sastoji isključivo od rukovodstva banke, dakle guvernera Vujčića, njegova zamjenika te viceguvernera, kojih je po novom sedam, a ne više četiri.

Raspuštanjem i reorganizacijom Savjeta HNB-a članovima se trebala prestati isplaćivati izdašna mjesečna naknada jer je ionako sada riječ isključivo o zaposlenicima centralne banke koji imaju visoka primanja.

Do 1. srpnja 2013. svi su članovi savjeta HNB-a dobivali mjesečnu naknadu koja je unutarnjim pravilnikom banke bila propisana u iznosu prosječne HNB-ove plaće.

Riječ je o 17.500 kuna bruto, tj. 8.900 kuna neto, mjesečne plaće koliko su u 2012. i 2013. godini dobivali zaposlenici.

Recimo, guverner Vujčić primao je osnovnu neto plaću od 25.258 kuna, a na to je kao naknadu za rad u Savjetu dobivao još 8.900 kuna neto.

Viceguverneri su imali osnovne plaće 21.867 kuna neto, koje bi svaki mjesec također uvećali za 8.900 kuna.

Kad se zna da je Savjet sjednice održavao jednom mjesečno, i da su one trajale dva-tri sata, ispada da su članovi ovog tijela bili (i ostali) najplaćeniji službenici u zemlji.

No, raspuštanjem Savjeta naknada je za čelnike HNB-a trebala biti ukinuta.

Tagovi: Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka, HNB, Relja Martić, Tomislav Presečan, Vedran Šošić, Damir Odak
PROČITAJ I OVO
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
RAST
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
ZAGREB - Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini porast će za 8,1 posto u odnosu na godinu ranije, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi za 3,1 posto, pokazuje druga procjena realnog dohotka u poljoprivredi koju je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
MESO
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
ZAGREB - Na pitanje koliko bi mogle porasti cijene, Dragošević kaže da je to teško prognozirati, ali smatra da rast neće biti manji od 30 posto.
Oštar pad azijskih indeksa
TEŽAK PAD
Oštar pad azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon agresivnijih nego što se očekivalo poruka američke središnje banke o zaoštravanju monetarne politike kako bi suzbila visoku inflaciju.
Wall Street pao nakon poruka Feda
OŠTAR PAD
Wall Street pao nakon poruka Feda
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon što je američka središnja banka poručila da uskoro slijedi zaoštravanje monetarne politike, i to agresivnije nego što se na tržištu očekivalo.
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u srijedu su porasli, uz promet manji nego u utorak i tri dionice s prometom većim od milijun kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE