GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: Kupnja vrijednosnih papira u gospodarstvima u nastajanju stabilizirala financijske šokove

Vujčić: Kupnja vrijednosnih papira u gospodarstvima u nastajanju stabilizirala financijske šokove
GUVERNER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2021 / 19:45
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Programi kupnje vrijednosnih papira u gospodarstvima u nastajanju uspjeli su stabilizirati financijske šokove uzrokovane pandemijom, bili su privremene prirode, a u Hrvatskoj bi se mogli opet aktivirati samo ako bi se opet stekli uvjeti kakvi su bili na početku korona krize, istaknuo je u utorak guverner HNB-a Boris Vujčić.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) to je istaknuo u svom govoru na proljetnoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke u kojemu je govorio o izazovma monetarne politike i programima kupnje vrijednosnih papira u gospodarstvima u nastajanju.

Kako su prenijeli iz središnje banke, guverner Vujčić je u govoru ustvrdio kako su programi kupnje vrijednosnih papira u gospodarstvima u nastajanju uspjeli stabilizirati financijske šokove uzrokovane pandemijom.

Vujčić je naglasio da su programi kupnje vrijednosnih papira funkcionirali su u gospodarstvima u nastajanju na vrlo sličan način kao i u razvijenim gospodarstvima te su smanjili prinose na obveznice i poboljšali uvjete financiranja za domaća gospodarstva. Njihov je utjecaj na cijene dionica, kako je istaknuo, bio nešto slabiji i to zbog toga što gospodarstva u nastajanju općenito imaju slabije razvijena tržišta kapitala pa taj kanal kupnje vrijednosnih papira nije bio toliko važan.

"Osim toga, gospodarstva u nastajanju manje su izložena deflacijskom riziku, pa su glavni ciljevi programa kupnje vrijednosnih papira bili spriječiti financijsku destabilizaciju tržišta državnih obveznica, a ne poduprijeti inflaciju. Naposljetku, programi kupnje vrijednosnih papira nisu u gospodarstvima u nastajanju potaknuli deprecijaciju tečaja, koja je mogla nanijeti štetu gospodarstvu, narušiti tržišno povjerenje i umanjiti glavninu pozitivnih učinaka tih programa. U Hrvatskoj je tečaj ostao stabilan zahvaljujući visokoj razini međunarodnih pričuva koje su omogućile snažnije intervencije na deviznom tržištu, a s druge kao posljedicu toga što je HNB dogovorio s Europskom središnjom bankom (ESB) uspostavljanje linije za valutni ugovor o razmjeni, tzv. valutni swap koji omogućuje razmjenu kuna za eure, u iznosu od dvije milijarde eura", naglasio je guverner.

Rekao je i kako su programi kupovine vrijednosnih papira bili privremene prirode te da bi se u Hrvatskoj mogli opet aktivirati samo ako bi se opet stekli uvjeti kakvi su bili na početku ove krize uzrokovane pandemijom koronavirusa i epidemiološkim mjerama.

Inače, proljetna skupština MMF-a i Svjetske banke ove se godine održava virtualno od 5. do 11. travnja, a danas su objavljene i redovite proljetne prognoze za svjetsko gospodarstvo.

Tagovi: Bors Vujčić, Hrvatska narodna banka, programi kupnje vrijednosnih papira,
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE