GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: Hrvatska treba tražiti uzora u Irskoj

Vujčić: Hrvatska treba tražiti uzora u Irskoj
UZORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2013 / 13:54
Autor: SEEbiz / T-Portal
ZAGREB - Napori vlade Zorana Milanovića da privuče strane investitore nisu još urodili plodom - izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku u prvoj polovici 2012. godine bila su tri puta manja nego godinu prije.

Novi uzor Vlada će tražiti u Irskoj, zemlji u kojoj su izravna strana ulaganja bila snažan pokretač gospodarstva, moglo se čuti na današnjoj konferenciji 'Izravna inozemna ulaganja - pokretač ekonomskog rasta i razvoja' koju su organizirali Ministarstvo regionalnoga razvoja u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB)

U uvodnom govoru guverner Boris Vujčić kazao je da se u Hrvatskoj puno priča o strukturnim promjenama, no da tek treba odrediti prioritete što treba napraviti i u kojem smjeru ići. Dobar uzor Hrvatskoj može biti Irska, zemlja koja se uspjela izvući iz krize bolje od drugih zemalja koje imaju strukturne probleme. U 2012. godini Irska je otvorila 12.700 novih radnih mjesta i premda je 6.200 mjesta ugasila, ostvarila je najveći porast zaposlenih u Europi.

Priznao je da Hrvatska do sada nije bila uspješna u privlačenju stranih ulaganja, ali za razliku od Irske, nije imala bankarsku krizu 'pa možemo učiti jedni od drugih'. Ideju za današnji skup u HNB-u, na kojem gostuju tri stručnjaka za investicije iz Irske - član nadzornog odbora Citibanka Frank McCabe, neovisni financijski stručnjak Kieran Corrigan te počasni konzul Republike Hrvatske u Irskoj Gerard Danaher - rodila se tijekom rujanskog susreta u Dublinu, na godišnjem predavanju 'Ante Čičin-Šain' koje organizira Irsko-hrvatska poslovna udruga.

- Pričali smo nakon nekoliko piva o tome što je sve Irska napravila da privuče strana ulaganja. Sa svakim pivom izgledala je sve više ostvariva ideja da Zagreb postane regionalni financijski centar, našalio se guverner Vujčić.

Ministar financija Slavko Linić pobrojao je poteze koje je Vlada učinila ne bi li olakšala investicije, od smanjenja doprinosa za zdravstvo i dijela parafiskalnih nameta do oslobađanja od poreza za poduzetnike koji reinvestiraju dobit. Ponovio je da će se uvesti porez na nekretnine te da će se privatizirati Croatia osiguranje. Kao poseban uspjeh ove vlade ističe restrukturiranje u HŽ-u, jer upravo su željeznice, kaže Linić, 'najtvrđi zalogaj' i europskim zemljama. Osvrnuo se na uvođenje sustava fiskalizacije, kazavši da nije riječ samo o punjenju proračuna, nego i bitki za lojalnu tržišnu utakmicu.

- Bit ćemo zemlja bez nelojalnih utakmica u ovom mandatu!, poručio je Linić.

Za ministra Branka Grčića nema sumnje da će ulazak Hrvatske u EU spasiti hrvatsko gospodarstvo. Kazao je da su tranzicijske zemlje doživjele investicijski bum ulaskom u EU te istaknuo da se očekuje da će se oko milijardu eura godišnje prelijevati u Hrvatsku iz fondova EU-a. Spomenuo je da su uspostavili tri radne skupine kako bi ojačali investicijsku klimu te da u nacrtima ima neke 'nove financijske instrumente'. Podsjetio je pritom na problematičnu činjenicu da je samo 15-20 posto hrvatskih poduzeća sposobno za kreditno financiranje prema kriterijima EU-a.

www.tportal.hr

Tagovi: Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka, HNB, Irska, Slavko Linić, Branko Grčić
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi završili trgovanje s različitim predznacima, uz znatno veći promet nego krajem prošloga tjedna, dok se ulagači pripremaju za početak sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija za prvih devet mjeseci ove godine.
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
FOREX
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak kliznuo prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, jer se fokus investitora nastavio usmjeravati ka mogućem povećanju kamatnih stopa i zaoštravanju monetarne politike u drugim vodećim gospodarstvima svijeta.
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
JABUKE
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
ZAGREB - Tvrtka koja se bavi otkupom i plasmanom voća i povrća ENNA Fruit ove godine planira otkupiti više od 10.000 tona jabuka, izvijestili su u ponedjeljak iz te tvrtke.
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle jer su ulagači optimistični uoči objava poslovnih izvješća niza kompanija, kao i nekoliko vrlo značajnih makroekonomskih pokazatelja.
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
ŽELJEZNICA
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
SARAJEVO - Vojin Mitrović, ministar komunikacija i saobraćaja BiH najavio je da bi uskoro željezničkom prugom trebala biti povezana BiH, Crna Gora i Albanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE