GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković: Zaraženo meso nije i ne može završiti na policama

Vučković: Zaraženo meso nije i ne može završiti na policama
MESO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2022 / 21:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dosad najveću epidemija zaraze antraksa na sisačkom području za Dnevnik Nove TV komentirala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Marija Vučković odbacuje nagađanja da je zaraženo meso završilo na policama.

“Naravno da nije. Uginule životinje se zbrinjavaju putem ovlaštenog koncesionara za zbrinjavanje mrtvih životinja. Nije završilo i ne može završiti”, rekla je ministrica za Dnevnik Nove TV.

Dosada je uginulo više od 100 životinja.

“Nove brojke znat ćemo večeras oko ponoći”, dodaje i objašnjava kako je došlo do zaraze.

“Bakterije se mogu zadržati desetljećima. Mi inače imamo takve bedrenične distrikte u kojima cijepimo preventivno, upravo zbog dugotrajnog zadržavanja bakterije. Hrvatska je među zemljama koja jako dugo preventivno cijepi, nakon što se bedrenica pojavi, čak 20 godina”, rekla je.

Još se ne zna jesu li uginula goveda bila cijepljena. “O tome je rano govoriti. Mi smo reagirali isti tren kad smo primili obavijest, inspekcije su na terenu, veterinari su na terenu. Imamo kapacitete, spremne su i dodatne ovlaštene veterinarske organizacije”, uvjerava.

Kako se širi zaraza?

“Nema razloga za paniku. Veliki su timovi na terenu. Životinje su odmah i pri samoj pojavi sumnje odvojene, određuju se koridori za prolaz, za privremeni smještaj. Životinje u područjima u kojima se sumnja, ne govorim sad o zaraženim životinjama”, kaže ministrica.

Zaraza na čovjeka dolazi u bliskom dodiru sa životinjom.

“Najprije treba pričekati sve preglede naših veterinara da bismo vidjeli koliko se raširilo. To je veliko područje. Dva dana će se utvrđivati koridori, obori, privremeni smještaj. Područja su potpuno ograđena. Nakon toga kreće cijepljenje cijelog područja”, dodala je.

Ljudi ne trebaju biti u izolaciji. Sve službe, uključujući HZJZ su na terenu. “Situacija je pod kontrolom. Istina je da dugo nismo imali ovako veliku zarazu. No, mi smo reagirali isti tren od pojave sumnje”, dodala je. Kaže da će posjetiti područje kad joj veterinari to dozvole.ž

Tagovi: Marija Vučković, bedrenica, antraks, kožni antraks, meso
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE