GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković: Teško je predvidjeti što će biti s cijenama hrane

Vučković: Teško je predvidjeti što će biti s cijenama hrane
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2022 / 21:04
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - O poremećaju na tržištu hrane i kako će se to odraziti na našu zemlju u Dnevniku HTV-a govorila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Kazala je da Hrvatska proizvodi dovoljno te da proljetna sjetva prolazi dobro.

- Situacija u Ukrajini i činjenica da ju je napao veliki proizvođač utječe na cijeli svijet, rekla je ministrica Marija Vučković u razgovoru s Mladenom Sirovicom u Dnevniku HTV-a.

Naglasila je da Hrvatska proizvodi dovoljno, a i izvoznik je uljarica i žitarica.

- Jesenska sjetva prošla je jako dobro, zasijano je 5% više površina nego godinu prije. Vlada je nastojala nesigurnost donekle ublažiti svojim mjerama koje nisu male. Proizvođačima treba i dalje pomoći, ali i proljetna sjetva prolazi dobro, kukuruz i druge kulture siju se na planiranoj površini, razmišljamo o sljedećoj jesenskoj sjetvi i onome što će biti 2023., rekla je.

Ustvrdila je da je teško predvidjeti što će biti s cijenama, a agresija na Ukrajinu dodatno je pogoršala situaciju te će Vlada i dalje pokušavati ublažiti udar na standard građana i podržavati poduzetničku aktivnost.

Podsjetila je na paket Vlade od 4,8 mil. kuna pomoći. Na pitanje kako Hrvatska može proizvoditi više hrane, rekla je da se o tome i prije razmišljalo.

- Razmišljalo se prije svega o tome kako učinkovito koristiti resurse, poljoprivredno tlo. Tu su i investicije koje se najvećim dijelom financiraju putem Programa ruralnog razvoja, kazala je.

Navela je otvorene natječaje te govorila o povećavanju sredstava za ublažavanje klimatskih promjena i reakcijama na poremećaje.

- Po statistici se vidi da je 15-ak izvanrednih mjera utjecalo da se poljoprivredna proizvodnja održi, a čak i donekle poveća. Posljednji element odnosi se na udruživanje, i tu treba biti brži, rekla je.

Govoreći o ugovorima koje imaju zakupci s državom, a za koje je najavljena revizija, rekla je da naši proizvođači nisu toliko neučinkoviti koliko se govori.

- Produktivnost raste, i to brže nego kod većine drugih europskih zemalja. Raste uvoz, ali je izvoz u posljednje dvije godine rastao brže od uvoza. Boljka je poljoprivredno zemljište, trebalo je unaprijediti sustav kontrole poljoprivrednog zemljišta.

Početkom 2021. započela je revizija, koja je pokazala brojne nepravilnosti. U odnosu na 300 pregledanih ugovora i kontrola na terenu u posljednje dvije godine, Ministarstvo je poslalo točno 109 zahtjeva za očitovanje zbog nepravilnosti.

Tagovi: Marija Vučković, cijene hrane, hrana
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE