GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković: Situacija s mljekarima u Hrvatskoj iznimno ranjiva

Vučković: Situacija s mljekarima u Hrvatskoj iznimno ranjiva
MLJEKARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2023 / 20:32
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Broj isporučitelja mlijeka značajno se smanjuje u svim zemljama EU-a, no situacija u Hrvatskoj je iznimno ranjiva, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku.

U sklopu novog paketa mjera Vlada je potkraj tjedna donijela odluku i o povećanju maloprodajne cijene litre mlijeka s 2,8 posto mliječne masti za 5 centi te ograničavanju trgovačkih marži na 10 posto. Ta je odluka donesena, objasnili su u Vladi, kako bi se spriječio poremećaj u proizvodnji mlijeka i zaštitila primarna proizvodnja, odnosno domaći mljekari.

- Ne možemo baš reći da smo povisili cijenu. O cijenama će se opet pregovarati. Mi smo postavili gornju granicu cijene onog mlijeka koje se najviše kupuje u Hrvatskoj od strane prosječnih obitelji, rekla je Vučković.

- Promjena gornje granice trajnog mlijeka s 0,98 na 1,03 eura doista ne šteti puno kupovnoj moći potrošača, a, vjerujte mi, na ovaj način kako je predloženo drugim dijelom izmjene, čuva ravnotežu u sveukupnom lancu. I male proizvođače, poručila je ministrica.

Na konstataciju da se velik broj domaćih proizvođača mlijeka odlučio staviti ključ u bravu Vučković je rekla da to nije situacija koja se događa samo u Hrvatskoj.

- Broj isporučitelja mlijeka značajno se smanjuje u svim zemljama EU-a, no situacija u Hrvatskoj je iznimno ranjiva. Taj trend je dugoročan, on se događa godinama. Mi smo ga bili nakratko uspjeli zaustaviti 2021. godine, no novi poremećaji opet su doveli do njega i još ga ubrzali, rekla je Vučković.

- Što se tiče proizvođača mlijeka, ja najavljujem novi razvojni plan isključivo za mliječno govedarstvo do 2030. godine koji je u završnoj fazi, dodala je.

Rekla je da se broj isporučitelja mlijeka smanjio, ali da se isporuka mlijeka nije ni približno jednako smanjila.

- Znači, produktivnost onih koji ostaju iz godine u godinu se povećava, rekla je Vučković.

Tagovi: Marija Vučković, mljekari, mlijeko, cijene hrane, hrana
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE