GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković: Nema zamrzavanja cijena hrane, to je protuzakonito

Vučković: Nema zamrzavanja cijena hrane, to je protuzakonito
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2022 / 23:03
Autor: SEEbiz / RTL Televizija
ZAGREB - PDV je prvog travnja snižen na dio prehrambenih proizvoda, no to, pokazalo se u praksi nije dovoljno jer cijene nisu pale - dogodilo se upravo suprotno.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković komentirala je ovu i brojne druge teme.

"Tek je 1. travnja stupio na snagu veliki paket Vlade, vrijedan 4 milijarde i 800 milijuna kuna. to je 1 posto BDP-a, to govori sve o veličini paketa. U ovim mjerama PDV je imao važan udio iako je tada fokus bio i javnosti i svih nas na energetici. Mi smo se fokusirali i na hranu, premda to nije bilo u fokusu javnosti i PDV u ovom paketu je vrijedan 2 milijarde i 100 milijuna kuna, a na hranu se odnosi milijarda i 600 milijuna kuna, pored potpora koje su dodatno dane poljoprivrednicima. Stoga ne možemo govoriti da nije riječ o dovoljnom paketu. Ono što se dogodilo nakon najave paketa jest agresija, rat u Ukrajini", kazala je gostujući u emisiji RTL Danas.

Na pitanje može li se neizvjesnost smanjivati zamrzavanjem cijena, ministrica je kazala da je to mjera koja ima često negativne učinke.

"Cijene se u otvorenim tržišnim ekonomijama se formiraju na tržištu, formiraju se mehanizmom ponude i potražnje. Naša je politika ovih godina - osim kad govorimo o cijenama goriva, to nam je dopuštala uredba - odgovorno gospodariti financijama", kazala je.

Kazala je i da zamrzavanje cijena u nekim zemljama imalo negativne efekte.

"Ta opcija nije u skladu sa Zakonom. Kad govorimo o gorivu, bila je. Ako govorimo o hrani i poljoprivredi, to je dio zajedničke poljoprivredne politike. Ona je uređena pravnom stečevinom EU. Baštinimo potpore, mehanizme, velika tržišta i to ima puno veće pluseve", kazala je.

Tagovi: Marija Vučković, cijene hrane, hrana
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE