GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković: Negativni trendovi u svinjogojstvu, proizvodnji mlijeka, vinarstvu te proizvodnji krumpira

Vučković: Negativni trendovi u svinjogojstvu, proizvodnji mlijeka, vinarstvu te proizvodnji krumpira
POLJOPRIVREDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 19:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na virtualnom sastanku ministara poljoprivrede EU u ponedjeljak je izjavila da se zbog viška robe na tržištu EU-a te posljedica Covid krize u Hrvatskoj bilježe negativni trendovi u više poljoprivrednih sektora te da se stoga pripremaju programi državnih potpora.

Glavne teme sastanka ministara poljoprivrede članica EU bile su stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda, smanjenje otpada od hrane, reformski paket ZPP-a i nova EU strategija za šume, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministrica Vučković na tom sastanku dala je informaciju o sektorima koji su najviše pogođeni nestabilnostima zbog viška robe na tržištu EU-a te posljedica Covid krize.

Kako je istaknula, zahvaljujući brzoj reakciji u prvoj polovini godine, spriječena je veća šteta za poljoprivrednike, međutim, stanje i dalje nije stabilno, posebno u svjetlu novih ograničenja koja osobito pogađaju izvozne sektore i one povezane uz ugostiteljstvo.

Izvijestila je da se u Hrvatskoj bilježe negativni trendovi u više sektora, a osobito u svinjogojstvu, proizvodnji mlijeka, vinarstvu te proizvodnji krumpira. Svaki od tih sektora suočen je s padom prodaje i padom cijena.

Zbog toga je zatraženo od Europske komisije da poduzme mjere stabilizacije tržišta u skladu sa zakonodavstvom EU, a Ministarstvo poljoprivrede istovremeno priprema programe potpora kojima će se osigurati pomoć pogođenim poljoprivrednim sektorima iz državnog proračuna, kaže se u priopćenju.

Na sastanku je također dana informacija o poduzetim aktivnostima kojima je cilj smanjenje gubitaka i rasipanja hrane.

Vučković je izvijestila o Planu sprječavanja i smanjenja otpada od hrane za razdoblje do 2022. godine, koji je hrvatska Vlada usvojila prošle godine. Planom se predviđaju aktivnosti usmjerene na unaprjeđenje sustava doniranja hrane te informiranje i educiranje javnosti, posebno djece školske dobi, budući da značajan dio otpada od hrane nastaje u kućanstvima.

Ministarstvo poljoprivrede uvelo je informatički sustav za doniranje, koji će omogućiti lakše uspostavljanje kontakta između donatora i posrednika te modificiralo pravni okvir za doniranje.

Vezano uz donošenje nove EU strategije za šume, Hrvatska je podržala najavljene aktivnosti, naglasivši da treba zadržati nacionalnu nadležnost u pitanjima povezanima sa šumarskom politikom, kaže se u priopćenju.

Tagovi: Marija Vučković, svinjogojstvo, vinarstvo, krumpir, poljoprivreda, mlijeko
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a Wall Street je pratio ključnu konferenciju o umjetnoj inteligenciji i iščekivao nove smjernice monetarne politike Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz nešto bolji promet.
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
PREPORUKE
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
NEW YORK - Predstojeće prepolovljenje bitcoina u travnju jedan je od najočekivanijih događaja u blockchain i kripto svijetu, i to s dobrim razlogom.
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
MLJEKARSTVO
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je u Varaždinu predstavilo Program razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine te akcijski plan za provedbu tog programa do 2025., a ministrica Marija Vučković izjavila je da se u taj sektor planira utrošiti nešto više od 592 milijuna eura.
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TOKIO - Japanski indeks Nikkei 225 predvodio je dobitke na azijsko-pacifičkim tržištima u ponedjeljak, dok Kina bilježi povećane dobitke nakon što su podaci pokazali da je njezino gospodarstvo snažno počelo godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE