GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković: Negativni trendovi u svinjogojstvu, proizvodnji mlijeka, vinarstvu te proizvodnji krumpira

Vučković: Negativni trendovi u svinjogojstvu, proizvodnji mlijeka, vinarstvu te proizvodnji krumpira
POLJOPRIVREDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 19:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na virtualnom sastanku ministara poljoprivrede EU u ponedjeljak je izjavila da se zbog viška robe na tržištu EU-a te posljedica Covid krize u Hrvatskoj bilježe negativni trendovi u više poljoprivrednih sektora te da se stoga pripremaju programi državnih potpora.

Glavne teme sastanka ministara poljoprivrede članica EU bile su stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda, smanjenje otpada od hrane, reformski paket ZPP-a i nova EU strategija za šume, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministrica Vučković na tom sastanku dala je informaciju o sektorima koji su najviše pogođeni nestabilnostima zbog viška robe na tržištu EU-a te posljedica Covid krize.

Kako je istaknula, zahvaljujući brzoj reakciji u prvoj polovini godine, spriječena je veća šteta za poljoprivrednike, međutim, stanje i dalje nije stabilno, posebno u svjetlu novih ograničenja koja osobito pogađaju izvozne sektore i one povezane uz ugostiteljstvo.

Izvijestila je da se u Hrvatskoj bilježe negativni trendovi u više sektora, a osobito u svinjogojstvu, proizvodnji mlijeka, vinarstvu te proizvodnji krumpira. Svaki od tih sektora suočen je s padom prodaje i padom cijena.

Zbog toga je zatraženo od Europske komisije da poduzme mjere stabilizacije tržišta u skladu sa zakonodavstvom EU, a Ministarstvo poljoprivrede istovremeno priprema programe potpora kojima će se osigurati pomoć pogođenim poljoprivrednim sektorima iz državnog proračuna, kaže se u priopćenju.

Na sastanku je također dana informacija o poduzetim aktivnostima kojima je cilj smanjenje gubitaka i rasipanja hrane.

Vučković je izvijestila o Planu sprječavanja i smanjenja otpada od hrane za razdoblje do 2022. godine, koji je hrvatska Vlada usvojila prošle godine. Planom se predviđaju aktivnosti usmjerene na unaprjeđenje sustava doniranja hrane te informiranje i educiranje javnosti, posebno djece školske dobi, budući da značajan dio otpada od hrane nastaje u kućanstvima.

Ministarstvo poljoprivrede uvelo je informatički sustav za doniranje, koji će omogućiti lakše uspostavljanje kontakta između donatora i posrednika te modificiralo pravni okvir za doniranje.

Vezano uz donošenje nove EU strategije za šume, Hrvatska je podržala najavljene aktivnosti, naglasivši da treba zadržati nacionalnu nadležnost u pitanjima povezanima sa šumarskom politikom, kaže se u priopćenju.

Tagovi: Marija Vučković, svinjogojstvo, vinarstvo, krumpir, poljoprivreda, mlijeko
PROČITAJ I OVO
Kanada odobrila cjepivo Pfizera za djecu od 12 do 15 godina
CJEPIVO
Kanada odobrila cjepivo Pfizera za djecu od 12 do 15 godina
OTTAWA - Kanadsko ministarstvo zdravstva objavilo je u srijedu da je odobrilo korištenje Pfizer-BioNTechova cjepiva protiv covida za djecu od 12 do 15 godina, čime je Kanada postala prva zemlja koja ga je odobrila za djecu.
Janet Yellen pomogla bitcoinu
KRIPTOVALUTE
Janet Yellen pomogla bitcoinu
NEW YORK - Čini se da su jučerašnji komentari Janet Yellen pozitivno utjecali na cijenu bitcoina.
One&Only Portonovi otvoren za goste
DESTINACIJE
One&Only Portonovi otvoren za goste
KUMBOR - Smješten na ulazu u Bokokotorski zaliv, na obali Jadranskog mora u Crnoj Gori, One&Only Portonovi je prvi rizort ovog ultra-luksuznog brenda u Evropi, koji je od 1. maja otvoren za goste.
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba nastavila uzlet, CROBEX u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba nastavila uzlet, CROBEX u plusu
ZAGREB - Srijeda ja Zagrebačkoj burzi donijela rast najvećeg broja likvidnih izdanja i nešto bolji promet.
Beogradska berza: Slab trgovački dan, indeksi skliznuli
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Slab trgovački dan, indeksi skliznuli
BEOGRAD – Prvi trgovački dan na Beogradskoj berzi posle prvomajskih u uskršnjih praznika po Julijanskom kalendaru bio je slab, a blago su skliznula i oba indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE