GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković: Negativni trendovi u svinjogojstvu, proizvodnji mlijeka, vinarstvu te proizvodnji krumpira

Vučković: Negativni trendovi u svinjogojstvu, proizvodnji mlijeka, vinarstvu te proizvodnji krumpira
POLJOPRIVREDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 19:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na virtualnom sastanku ministara poljoprivrede EU u ponedjeljak je izjavila da se zbog viška robe na tržištu EU-a te posljedica Covid krize u Hrvatskoj bilježe negativni trendovi u više poljoprivrednih sektora te da se stoga pripremaju programi državnih potpora.

Glavne teme sastanka ministara poljoprivrede članica EU bile su stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda, smanjenje otpada od hrane, reformski paket ZPP-a i nova EU strategija za šume, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministrica Vučković na tom sastanku dala je informaciju o sektorima koji su najviše pogođeni nestabilnostima zbog viška robe na tržištu EU-a te posljedica Covid krize.

Kako je istaknula, zahvaljujući brzoj reakciji u prvoj polovini godine, spriječena je veća šteta za poljoprivrednike, međutim, stanje i dalje nije stabilno, posebno u svjetlu novih ograničenja koja osobito pogađaju izvozne sektore i one povezane uz ugostiteljstvo.

Izvijestila je da se u Hrvatskoj bilježe negativni trendovi u više sektora, a osobito u svinjogojstvu, proizvodnji mlijeka, vinarstvu te proizvodnji krumpira. Svaki od tih sektora suočen je s padom prodaje i padom cijena.

Zbog toga je zatraženo od Europske komisije da poduzme mjere stabilizacije tržišta u skladu sa zakonodavstvom EU, a Ministarstvo poljoprivrede istovremeno priprema programe potpora kojima će se osigurati pomoć pogođenim poljoprivrednim sektorima iz državnog proračuna, kaže se u priopćenju.

Na sastanku je također dana informacija o poduzetim aktivnostima kojima je cilj smanjenje gubitaka i rasipanja hrane.

Vučković je izvijestila o Planu sprječavanja i smanjenja otpada od hrane za razdoblje do 2022. godine, koji je hrvatska Vlada usvojila prošle godine. Planom se predviđaju aktivnosti usmjerene na unaprjeđenje sustava doniranja hrane te informiranje i educiranje javnosti, posebno djece školske dobi, budući da značajan dio otpada od hrane nastaje u kućanstvima.

Ministarstvo poljoprivrede uvelo je informatički sustav za doniranje, koji će omogućiti lakše uspostavljanje kontakta između donatora i posrednika te modificiralo pravni okvir za doniranje.

Vezano uz donošenje nove EU strategije za šume, Hrvatska je podržala najavljene aktivnosti, naglasivši da treba zadržati nacionalnu nadležnost u pitanjima povezanima sa šumarskom politikom, kaže se u priopćenju.

Tagovi: Marija Vučković, svinjogojstvo, vinarstvo, krumpir, poljoprivreda, mlijeko
PROČITAJ I OVO
Dolar bez većih promjena u odnosu na najvažnije valute
FOREX
Dolar bez većih promjena u odnosu na najvažnije valute
LONDON - Tečaj dolara u srijedu nije bilježio veće promjene u odnosu na ostale najvažnije svjetske valute na deviznim tržištima nakon stabilizacije prinosa na državne obveznice.
Europski indeksi rastu treći dan zaredom
RAST
Europski indeksi rastu treći dan zaredom
FRANKFURT - Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle, treći dan zaredom, jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava, a ohrabrile su ih i najave popuštanja restriktivnih mjera u Njemačkoj.
U prva dva mjeseca prepolovljen broj turističkih noćenja
OŠTAR PAD
U prva dva mjeseca prepolovljen broj turističkih noćenja
ZAGREB - U Hrvatskoj je u prva dva mjeseca bilo nešto više od 205 tisuća turista i 678 tisuća njihovih noćenja, što je oko 50 posto iz istog razdoblja 2020., a većinu noćenja ili 427 tisuća ostvarili su domaći turisti, koji su na oko 85 posto lanjskog rezultata, doznaje se iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Analitičari: Niz kupovnih signala za bitcoin
KRIPTOVALUTE
Analitičari: Niz kupovnih signala za bitcoin
ANALIZA - Iako je kraj veljače donio poprilično raširenu korekciju vrijednosti kriptovaluta, čini se da je početak novog mjeseca donio niz kupovnih signala.
Charlie Munger: Nisam siguran što je luđe, Tesla ili bitcoin
INVESTITORI
Charlie Munger: Nisam siguran što je luđe, Tesla ili bitcoin
NEW YORK - Legendarni investitor Charlie Munger, dugogodišnji poslovni partner Warrena Buffetta, ovih je dana glasno razmišljao o dionicama Tesle i bitcoinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE