GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić u SAD zbog General Electrica

Vučić u SAD zbog General Electrica
POSETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2015 / 10:42
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Aleksandar Vučić, premijer Srbije, prilikom predstojeće posete Washingtonu 1. juna razgovaraće s Josephom Bidenom, potpredsednikom SAD, i o dolasku General Electrica u Srbiju, saznaje Kurir.
Kad je reč o ekonomskim temama, jedna od tema biće dolazak jedne od najvećih kompanija na svetu u Srbiju, ali i o proširenju postojećih kapaciteta firmi iz Amerike koje već posluju kod nas.

- Kompanija „Rio Tinto“, koja je u Srbiji pronašla velike zalihe jadarita, rude od koje se pravi litijum, mogla bi da otvori rudnik u našoj zemlji. A kompanija Freeport, koja se bavi istraživanjem ruda i minerala, ranije je najavila da planira da uloži milijarde dolara u rudnike u Srbiji, a sad se očekuju i konkretni potezi u tom smeru - kaže izvor našeg lista i dodaje:

- S druge strane, General Electric, jedna od najvećih kompanija na svetu, zainteresovan je za naše tržište i to će biti centralna tema ekonomskih razgovora.

Politički deo, dodaje izvor, odnosiće se pre svega na KiM, bezbednosnu situaciju u pokrajini, ali i primenu Briselskog sporazuma. Biće reči i o našem odnosu s Rusijom.

- Neće biti pritisaka da uvedemo sankcije Rusiji, Amerika razume naše tradicionalne veze. Kad je reč o Kosovu, tu će akcenat biti na bezbednosnoj situaciji - navodi izvor Kurira.

Iako je bilo najavljeno da premijerova poseta SAD traje šest dana, prema nekim informacijama, biće kraća zbog obaveza šefa Vlade u Srbiji.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže da je ova poseta vrlo važna jer američka administracija krajem godine zbog izbora obustavlja rad, a ujedno će biti podsticaj i za druge investitore.

- Amerika je pragmatična, to što zovu Vučića velika je prilika i dobar signal. Možemo da imamo mnogo koristi od ove posete - kaže Dragomir Anđelković, dok Branko Radun dodaje:

- Ovo je važna poseta, Srbija pokušava da uspostavi dobre odnose sa svima, a Amerikanci su važan partner. Poseta je neka vrsta šanse da dođe do novih investicija, radnih mesta, ali posetu treba posmatrati u širem geopolitičkom smislu. Kosovo i Rusija će biti najvažnije teme.

Branko Radun još navodi da je ovo znak da je Srbija uočena kao značajna država na ovim prostorima.
Tagovi: Aleksandar Vučić, General Electric, Rio Tinto, Joseph Biden, Dragomir Anđelković, Branko Radun
PROČITAJ I OVO
Noćenja u srpnju: Trenutno smo na 81% ostvarenja iz 2019.
TURISTIČKA SEZONA
Noćenja u srpnju: Trenutno smo na 81% ostvarenja iz 2019.
ZAGREB - Prema posljednjim podacima iz e-visitora, koji će se još nadopunjavati, u Hrvatskoj trenutno boravi milijun i 25 tisuća turista.
Hrvatska odlično kotira na novoj njemačkoj koronakarti
DOBRE VIJESTI
Hrvatska odlično kotira na novoj njemačkoj koronakarti
ZAGREB - Svi putnici koji se vraćaju moraju imati pri ulasku u Njemačku jedan od sljedećih dokumenata: trenutni test na koronu, dokaz o potpunom cijepljenju ili dokaz ozdravljenja. Djeca mlađa od 12 godina izuzeta su od testa.
Sjajna sezona za hotele s pet zvjezdica
HOTELIJERI
Sjajna sezona za hotele s pet zvjezdica
ZAGREB - Hoteli s pet zvjezdica otprilike su na 95 posto popunjenosti. Vjetar u leđa, objašnjavaju, dalo im je ublažavanje mjera za putovanja.
Splitske luke za vikend očekuju 101 tisuću putnika
LUKE
Splitske luke za vikend očekuju 101 tisuću putnika
SPLIT - Splitska zračna i gradska luka očekuju da će ovog vikenda u grad pod Marjanom i okolne otoke doputovati iz brojnih destinacija svijeta, ali i Hrvatske 101 tisuća putnika.
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
KRUZERI
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
ZAGREB - Industrija krstarenja vidi znakove optimizma jer se nakon lanjskog prekida prometa zbog pandemije ove godine kruzeri postupno vraćaju, pa i na hrvatski Jadran, dok se oporavak i jači promet očekuje 2022. i 2023., kaže za Hinu direktorica međunarodnog udruženja CLIA za istočni Mediteran Maria Deligianni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE