GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić: Srbija ima 10 odsto svetskih rezervi litijuma

Vučić: Srbija ima 10 odsto svetskih rezervi litijuma
LITIJUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2020 / 13:29
Autor: SEEbiz / Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ima 10 odsto svetskih rezervi litijuma i da će prvo ovde da se vidi koje će fabrike da se prave.

"Srbija ima 10 odsto svetskih rezervi litijuma, ne mogu da naprave bateriju za bilo šta. A kada imate 10 odsto svetski istraženih količina litijuma onda znate na kakvom bogatstvu leži zapad Srbije", rekao je upitan da li se razmišlja o povećanju rudne rente bar za neke isplative rudne proizvode kao što je litijum.

Rekao je da rudna renta ne može tako lako da se menja.

"Ne možete lako da menjate rudnu rentu jer nećete moći da napravite dogovor ni sa ruskim NIS-om, ni sa Kinezima koji su ušli u velike investicije i koji su nam mnogo pomogli što su uzeli Bor i spasili nas. A i računajući na tu rudnu rentu uzeli su i kupili su od Kanađana Timok rudnik", rekao je Vučič u Loznici.

Rekao je da je za Srbiju u ovom okruženju najvažniji litijum, ali da je to bukvalno za džabe dato nekada. "A da mi danas nemamo ni početak eksploatacije, iz kože bih iskočio. Umesto da imamo fabriku električnih automobila, autobusa odavno. Iz jadarita imate 26 sastojaka, a jedan od tih 26 je litijum, veoma je komplikovano ekstrakovanje litijuma od svih ostalih minerala koji se u tom kamenu nalaze", rekao je on.

Poručio je da moli i Rio Tinto i Kineze da "sednemo da razgovaramo". Izgubili smo deset i više godina. Dajte da počnemo nešto da radimo jer će da procveta kraj", rekao je on.

Naveo je da je to nešto što bi razvilo Srbiju, ali ne samo da se izvozi litijum.

"Zato smo doneli odluku, nećete da izvozite litijum odavde, nema toga bez dozvole države. Litijum pripada srpskom narodu, ovde ćemo da vidimo koje ćemo fabrike da pravimo, pa ćemo onda da tek da vidimo koji kontrolisane količine mogu da izađu odavde", rekao je on.

Tagovi: Aleksandar Vučić, litijum, jadarit, baterije za električne automobile, Naftna industrija Srbije, Rio Tinto, rudna renta
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Akcije Tehnohemije prodate za 32,5 miliona dinara
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije Tehnohemije prodate za 32,5 miliona dinara
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na domaćem trzištu kapitala ostala je mlaka i danas, a veći promet nego u sredu je u najvećoj meri rezultat trgovanja akcijama dve kompanije, dok su BELEX indeksi zabeležili negativne vrednosti.
Bank of America: Cijena bakra ide na 20.000 dolara po toni tijekom četiri godine
PROGNOZE
Bank of America: Cijena bakra ide na 20.000 dolara po toni tijekom četiri godine
NEW YORK - Postupni porast deficita potražnje i opskrbe mogao bi dovesti do globalne nestašice bakra, što će za četiri godine povisiti cijenu "crvenog metala" na 20.000 američkih dolara po metričkoj toni, prema analizi Bank of America ( BofA).
Zagrebačka burza: CROBEX u plusu četvrti dan zaredom, Atlantska skočila na 317 kuna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX u plusu četvrti dan zaredom, Atlantska skočila na 317 kuna
ZAGREB - Četvrtak je donio nastavak optimistične trgovine na Zagrebačkoj burzi koja je obilježila cijeli ovaj tjedan.
Podaci iz njemačke industrije podigli euro
FOREX
Podaci iz njemačke industrije podigli euro
LONDON - Euro je u četvrtak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta zahvaljujući podacima iz njemačke industrije, a trgovci pozorno prate i stanje u američkom gospodarstvu kako bi procijenili izglede za podizanje kamatnih stopa.
EK: Do listopada tri lijeka protiv covida-19
LIJEKOVI
EK: Do listopada tri lijeka protiv covida-19
BRUXELLES - Europska komisija predstavila je u srijedu strategiju za razvoj lijekova protiv covida-19 koja predviđa odobrenje tri lijeka do listopada ove godine, s mogućnošću da još dva budu odobrena do kraja godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE