GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić: Samit u Kini velika prilika za Srbiju

Vučić: Samit u Kini velika prilika za Srbiju
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2015 / 09:54
Autor: SEEbiz / Tanjug
SUZHOU - U kineskom gradu Suzhou danas je počeo samit Kine i lidera 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, na kojem učestvuje i premijer Srbije Aleksandar Vučić.
"Samit je velika prilika za Srbiju. Mi smo kao zemlja počastvovani, dobio sam priliku da govorim pred predsednikom Kine Xi Jinpingom i premijerm Li Keqiangom, predstavljajući Srbiju i to govori o, ne mogu da kažem privilegovanom, ali veoma dobrom položaju Srbije u Kini", rekao je Vučić za RTS.

Vučić je dodao da je Srbija zemlja koja na samitu potpisuje najveći boj sporazuma, i da se radi o saradnji u oblasti energetike, putne i žlezničke infrastrukture, poljoprivrede, turizma.

"U svim oblastima želimo da unapredimo našu saradnju", naglasio je Vučić.

Kako navodi RTS, najavljeno je potpisvanje Memoranduma o razumevanju u vezi sa smederevskom Železarom sa jednom kineskom kompanijom, mada model za sad nije poznat, razgovaraće se i u o učešću kineskih streane u izgradnji pojedinih deonica na Koridoru 11, izradnji termoelektrane koja će koristiti otpad kao gorivo, kao i ugovora o izvozu junećeg mesesa iz Srbije.

Očekuje se i potpisivanje ugovora o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta.

Kineski premijer Li Kećijang obratio se danas učesnicima navodeći da je Kina na putu da ove godine ostvari ciljani ekonomski rast od sedam odsto.

Li je dodao da privreda trpi prilagođavanja kako bi se postigao održivi srednjeročni i dugoročni rast.

Rojter navodi da Kina istražuje mogućnosti za uspostavljanje multilateralne finansijske institucije sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, kao i zajedničkog fonda u kojem bi valute bile izražene u juanima.

Učesnicima se obratio i mađarski premijer Viktor Orban, koji je samit iskoristio kao priliku da apeluje na kineske lidere da podrže napore EU u borbi protiv terorizma posle smrtonosnih terorističkih napada u Parizu.

U četvrtak će Vučić u Pekingu razgovarti sa najvišim kineskim zvaničnicima.

Vučić je trodnevnu posetu Kini započeo jutros obilaskom Industrijskog parka u gradu Sudžou i poseti fabrici autobusa Hajger (Higer).

Inače, Sudžou industrijski park osnovan je 26. februara 1994. godine, kada su Kina i Singapur potpisali sporazum o zajedničkom razvoju ove administrativne regije.

Ideja za uspostavljanje ove saradnje bila je prenos pozitivnih iskustava ekonomskog razvoja Singapura, pre svega kroz ekspertizu urbanog planiranja i korišćenja softverskih tehnologija.

Administrativni odbor industrijskog parka Sudžou (SIPAC) bio je glavni kineski organ koji reguliše park, uključujući sva administrativna pitanja kao što su regulacija resursa, odobrenja, dozvole, kao i biznis usluge i koordinacija sa srodnim vladinim odeljenjima ili agencijama na različitim nivoima.

Takođe, bio je odgovoran za odobravanje investicionih projekata, planiranje i regulisanje korišćenja zemljišta, razvoj izgradnje, tokove saobraćaja, kao i zaštitu životne sredine.

Čitava regija obuhvata ukupnu površinu od 288 kvadratnih kilometara, od čega oblast kinesko-singapurske saradnje pokriva 80 kvadartnih kilometara sa populacijom lokalnog stanovništva od 1,2 miliona, navedeno je u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijma.

Zajednički Savet, predvođen kineskim potpredsednikom Vlade i zamenikom predsednika Vlade Singapura, sastaje se svake godine kako bi se utvrdile smernice razvoja industrijskog parka.

Najveći investitori prisutni u industrijskom parku su: Filips, Nokia, Isola, Samsung, Hitači, Fudžicu, Dajmler Krajsler, Hanivel, BP, ZF, Total, Danone, Micubiši, Carfure, Boš, BASF, Džonson i Džonson.

Priliv stranih direktnih investicija je dostigao oko 80 milijardi američkih dolara. BDP se kreće oko 30 milijardi američkih dolara na godišnjem nivou.

Do 2012. u industrijski park ulaganja je imalo više od 86 kompanija sa liste "Fortune 500".

Najzastupljeniji sektori su: elektronika, mehaničko-elektronska integracija, farmacija, hemikalije, precizni inženjering i industrija novih materijala.

Nemačka pokrajina Baden-Virtemberg sprovela je studiju o mogućim sinergijama i potencijalnim poljima saradnje sa Sudžou industrijskim parkom, sa namerom da se iskoriste ogromni potencijali za saradnju.

Tokom popodneva premijer Vučić prisustvovaće Četvrtom samitu šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ), koji se održava u kongresnom centu Taihu u kineskom gradu Sudžou.

Tagovi: Aleksandar Vučić, samit u Kini, Kina, Železara Smederevo, Li Keqiang, Xi Jinping
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Nastavljen uspon Jadroplova, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Nastavljen uspon Jadroplova, indeksi u plusu
ZAGREB - Srijeda je donijela rast indeksa, ali i slab redovni dionički promet.
Dolar blago oslabio, Fed fokusiran na oporavak ekonomije
FOREX
Dolar blago oslabio, Fed fokusiran na oporavak ekonomije
LONDON - Dolar je u srijedu blago oslabio na međunarodnim tržištima valuta nakon poruka dužnosnika američke središnje banke da oporavak gospodarstva od koronakrize traži više vremena i da neće žuriti sa smanjivanjem potpora.
Ako se vrati masovnom turizmu, Veneciji prijeti upis na crvenu listu UNESCO-a
UPOZORENJA
Ako se vrati masovnom turizmu, Veneciji prijeti upis na crvenu listu UNESCO-a
VENECIJA - Narušen je ugled Venecije koja postaje veliko sidrište turističkih kruzera, takva bi mogla biti budućnost grada upisanog na UNESCO-ov popis svjetske baštine ako ta agencija ostvari prijetnju i stavi je na popis ugrožene baštine.
Mfin: Izdano 600 milijuna kuna vrijednih trezoraca
TREZORCI
Mfin: Izdano 600 milijuna kuna vrijednih trezoraca
ZAGREB - Ministarstvo financija u srijedu je na aukciji prodalo 600 milijuna kuna trezorskih zapisa, nešto više od planiranoga, čime će refinancirati dug po trezorcima koji dospijevaju na naplatu.
Tijekom produljenog vikenda u Hrvatskoj 330.000 turističkih dolazaka
VIKEND
Tijekom produljenog vikenda u Hrvatskoj 330.000 turističkih dolazaka
ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom proteklog produljenog vikenda, od petka 18. do srijede 23. lipnja, ostvareno 330.000 turističkih dolazaka i 1,6 milijuna noćenja, podaci su iz sustava eVisitor koje su u srijedu objavili iz Ministarstva turizma i sporta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE