" /> "> Vučić opet preterao: Danas je tabloid | SEEbiz.eu

Vučić opet preterao: Danas je tabloid

Vučić opet preterao: Danas je tabloid
SKUPŠTINA SRBIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2016 / 15:38
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Govoreći o prezaduženosti lokalnih samouprava, Vučić je rekao da je Dragan Vujadinović "prezadužio Kosjerić" i nazvao Danas "tabloidom".

"Vujadinović piše u onom tabloidu Danas", naveo je on. Inače, Vučić je o prezaduženosti Kosjerića govorio i prekjuče, kada je predstavljao ekspoze.

Skupštinska sednica posvećena izboru nove vlade počela je oko 10 sati. Prvi je govorio Miroslav Aleksić, predstavnik Socijaldemokratske stranke.

Aleksić je rekao da nema onog ko ne želi da se ostvare ciljevi iz ekspozea, ali da su "rezultati jedno, a lepe želje drugo". On je podsetio na obećanja iz prethodnog Vučićevog ekspozea koja nosu ispunjena. "Neću podržati vaš program jer ne vidim pretpostavke da se vaši ciljevi ispune", rekao je Aleksić, uz opasku da nije smanjena stopa siromaštva.

Mandatar Vučić je rekao da se ne slaže sa Aleksićem, navodeći da je, između ostalog, "dramatično smanjen javni sektor, kao i da će do kraja godine to dodatno biti učinjeno, a povodom opaske o njegovom prijemu građana, ocenio je da je posao izabranih predstavnika vlasti da razgovaraju s narodom i da pokušavaju da rešavaju njihove probleme. On je, takođe, naveo da je smanjena stopa siromaštva, ali da to još nije dovoljno. Osvrćući se na rad nezavisnih institucija, kazao je da su oni "ćutali kao zaliveni" za vreme vlasti DS, što sada nije slučaj.

Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS, rekao je da je Saša Radulović, lider Pokreta Dosta je bilo, napisao na Tviteru da Narodna skupština liči na farmu, a nema ga u sali. Predsednica parlamenta Maja Gojković prigovorila je Raduloviću zbog toga, ističući da narodni poslanici treba da paze na ponašanje i kada su van sale. Radulović se u međuvremenu pojavio u sali i rekao da je Gojković "zloupoutrebila poziciju jer ona nije predsednica Tvitera već predsednica Narodne skupštine".

Predstavnik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić tvrdi da je Branislav Blažić, poslanik Srpske napredne stranke, u svom današnjem obraćanju u parlamentu "ponovio govor iz 1998. godine, samo što je tada hvalio Vojislava Šešelja,koji je bio potpredsednik vlade, a danas hvali mandatara Aleksandra Vučića". Maja Gojković je rekla da to nije tačno, jer je Blažić sada pričao o ekologiji, a Mirko Cvetković 1998. nije imao u svom ekspozeu deo o ekologiji.

Đorđe Vukadinović, poslanik Demokratske stranke Srbije, rekao je da izlaganje ekspozea od šest sati nije razlog da se hvalimo time, kao što nije jasno i zašto se čekalo toliko dugo na izbor vlade. "Mandatar je u svom ekpozeu i najveći evropejac i patriota, a paralelna realnost slabo funkcioniše u praksi".

Vučić tvrdi da je "Državna lutrija Srbije plaćala reket Đorđu Vukadinoviću".

Vukadinović je kazao da je Vučić "prodao veru za večeru", da se "sastajao sa Canetom Subotićem", kao i da bi "voleo da liči na Merkel i Putina, a, nažalost, više podseća na Kaligulu i Nerona".

Vučić je konstatovao da je Vukadinović imao "izliv besa, mržnje i sujete".

"Ne bih ja bio ni Kaligula ni Neron, već De Gol, samo da ima Državne lutrije Srbije", rekao je, ponovši tvrdnju da je Vukadinović "uzimao pare od Državne lutrije Srbije na ime lažnih usluga".

Nešto kasnije, Vukadinović je izašao iz sale, poslavši poljupce mandataru, a salu su napustili i poslanici Pokreta Dosta je bilo.

Milovan Drecun, poslanik Srpske napredne stranke, rekao je da očekuje da opširan ekspoze postane praksa, jer je "detaljno predstavljanje trase puta odraz punog poštovanja prema građanima i narodnim poslanicima". On je istakao da Srbija u složenim okolnostima na svetskoj sceni "ne treba da bude na liniji vatre, već na liniji saradnje". Takođe, pozdravio je najavljenu modernizaciju vojske i naglasio da formiranje zajednice srpskih opština treba da bude prioritet na KiM.

Veroljub Arsić, poslanik Srpske napredne stranke, kazao je da je "narod nepogrešivi sudija uspešnosti jedne vlasti, a opozicija tvrdi da je Vučić loše vodio prethodnu vladu". Prema Arsićevom mišljenju, "opozicija vređa narod koji više neće da dozvoli da bude pljačkan". On smatra da je Vučić ispunio dosadašnja obećanja.

Dušan Petrović, poslanik Zajedno za Srbiju, rekao je da bez suštinske decentralizacije nema napretka, a da se stiče utisak iz ekspozea da će biti nastavljena centralizacija.

Odgovarajući na žalbe opozicije o dužini njegovog ekspozea, Vučić je rekao da je ekspoze nemačke Angele Merkel bio dvostruko duži, a prigovorio je opoziciji da "nikada nije podržala dolazak nijednog investitora".

Vjerica Radeta, poslanica Srpske radikalne stranke, rekla je da je Vučićev ekspoze "opširan literarni rad, suviše uopšten, koji je dobar gramatički i stilski, ali je tema promašena". Ona je istakla da brojna obećanja iz prethodnog perioda nisu ispunjena, postavljajući pitanja šta je bilo sa 300 miliona evra koje je trebalo uložiti u poljoprivredu, šta je bilo sa FAP-om, ukidanjem TV pretplate, obećanjem da ćemo praviti delove za boing u Srbiji. Radeta smatra da je ono što je mandatar naveo daleko od realnog života u Srbiji, te da je Zakon o radu stvorio velike probleme "za ono malo zaposlenih u Srbiji". Ona je upitala i šta će vlada učiniti da poboljša demografsku sliku u Srbiji.

Mandatar se osvrnuo na tvitove Dragana Maršićanina, iz Demokratske stranke Srbije koji je napisao da je "Kaligula u senat uveo jednog konja, Vučić u Skupštinu i Vladu čitavu ergelu", i Zorana Živkovića, lidera Nove stranke, koji je napisao da "dužina trajanja i sadržina ekspozea nedvodsmisleno dokazuje da mandatar nije dobio lekarsko uverenje". Prema Vučićevom mišljenju, "ozbiljan utisak se nastavlja, sve dok pojedinima ne bude omogućeno da nastave da kradu".

Povodom primedbi Vjerice Radete Vučić je rekao da rešenje za lošu demografsku sliku nisu našle ni brojne razvijene države sveta, ali da će se tražiti preporuke za prevazilaženje tog problema, zbog čega Slavica Đukić Dejanović u vladi neće imati nimalo lak zadatak. On je ponovo poručio da smatra da "u Juri niko ne izrabljuje radnike" i da je "laž da radnici nose pelene".

Zoran Živković je ocenio da pre izbora vlade svaki član vlade treba da dostavi lekarski nalaz da je sposoban da obavlja takvu dužnost. "To je dobar običaj i učinjeno je 2000. godine", rekao je on.

Odgovarajući mandataru, Radeta je rekla da je "izrabljivanje kada neko radi prekovremeno za minimalac".

Nataša Mićić, poslanica Liberalno-demokratske stranke, rekla je da su pojedini segmenti dugonajavljivanog ekspozea prihvatljivi za LDP, poput efikasnije uprave i podsticanja preduzetništva, ali "mi imamo različite prioritete". "Za liberale su uvek najvažnije slobode... Zalažemo se za demokratsko upravljanje sektorom bezbednosti, funkcionisanje pravne države... Različito od vas gledamo i na EU, dok vi najpre pominjete EU u kontekstu investicija, za nas je EU, pre svega, sistem vrednosti", navela je ona. Mićić je poručila da razume da je potrebna modernizacija vojske, "ali mislimo da je mnogo važnija infrastruktura", navodeći kao primer loše puteve u zapadnoj Srbiji. Ona je istakla da je nužno uvođenje informatike kao obaveznog predmeta.

Miroslav Lazanski, poslanik SNS, osporio je stav Nataše Mićić da nije moguće očuvati vojnu neutralnost i da Srbija treba da se približava NATO.

"Vojna neutralnost je moguća, što pokazuju primeri ne samo Srbije već još nekih država i Srbija može dobro da iskoristi takvu poziciju", smatra Lazanski.

Slaviša Ristić, poslanik Demokratske stranke Srbije, rekao je da je stekao utisak da će vlada nastaviti da se "odnosi prema Kosovu kao prema dijaspori, a ne kao prema neotuđivom delu države". On je konstatovao da će vlada "nastaviti proces institucionalnog povlačenja sa KiM", kao i da zajednica srpskih opština ne može da bude zamena za državne institucije Srbije na KiM. Ristić je istakao da je Briselskim sporazumom sva policija integrisana u kosovsku policiju. Mandatar je kazao da su"politikom vlade sačuvani Srbi na Kosovu".

Vučić je rekao da je razgovarao "sa svima u svetu koji imaju gas", ali da Srbija trenutno "nema alternativu za ruski gas".

Mandatar je demantovao tvrdnje da se Zorana Mihajlović dok je bila ministarka energetike protivila gasovodu Južni tok.

"Preko gasa se vodi globalni politički rat... Dosad nismo stradali u tom ratu, ali bojim se da možemo da stradamo zbog tih velikih političkih igara", smatra Vučić.

Tagovi: Aleksandar Vučić, Đorđe Vukadinović, Aleksandar Martinović, Zorana Mihajlović, Vjerica Radeta, Miroslav Lazanski, Zoran Živković
PROČITAJ I OVO
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
NEW YORK - Iako je pozitivni niz bitcoina prekinut, investitori i dalje ulažu velike svote u kriptovalute.
Čudo zvano GameStop: Mali investitori bacili na koljena velike fondovske igrače
KATAPULT
Čudo zvano GameStop: Mali investitori bacili na koljena velike fondovske igrače
NEE YORK - Dionice GameStopa prošle su godine u travnju vrijedile samo 2,80 dolara, a u srijedu su se mogle prodati za nevjerojatnih 340 dolara.
Grantham: Burzama prijeti jedan od najvećih lomova u povijesti
UPOZORENJE
Grantham: Burzama prijeti jedan od najvećih lomova u povijesti
NEW YORK - U Goldman Sachsu odbacuju tvrdnju da su burze jako precijenjene. S obzirom na prinose obveznica i cijenu novca, indeksi se i dalje trguju ispod povijesnog prosjeka, rekli su svojim klijentima.
Nastavak anemične trgovine na Beogradskoj berzi
CLOSING BELL BSE
Nastavak anemične trgovine na Beogradskoj berzi
BEOGRAD – Pokazatelji o današnjem prometu na domaćem tržištu akcija i vrednostima indeksa Beogradske berze i dalje su tmurni.
Slovenija izdala 60-godišnje euroobveznice
OBVEZNICE
Slovenija izdala 60-godišnje euroobveznice
LJUBLJANA - Slovenija se u srijedu na međunarodnom financijskom tržištu zadužila za 500 milijuna eura putem državnih obveznica sa 60-godišnjim dospijećem, što je najduža ročnost do sada, objavilo je slovensko ministarstvo financija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE