GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić insistira da se istraži uloga Dinkića u privatizaciji Nacionalne štedionice

Vučić insistira da se istraži uloga Dinkića u privatizaciji Nacionalne štedionice
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2012 / 21:06
Autor: SEEbiz / Blic
BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je prekjuče da će u ispitivanju spornih privatizacija jedan od glavnih predmeta biti i slučaj Nacionalne štedionice. Mlađan Dinkić odgovara da je upravo on insistirao da se ovaj slučaj stavi na dnevni red.

Još 2004. je Savet za borbu protiv korupcije usvojio izveštaj o Nacionalnoj štedionici u kojem je javnosti predočeno da je Vlada Srbije odgovorna za to što je nekoliko njenih istaknutih članova učestvovalo u osnivanju Nacionalne štedionice i kreiranju predstave da se radi o državnoj banci. Savet tvrdi da je tadašnji guverner Narodne banke Jugoslavije Mlađan Dinkić omogućio Nacionalnoj štedionici, privatnoj banci koju kontrolišu Vuk Hamović i Vojin Lazarević, da besplatno koristi opremu i poslovni prostor bivšeg ZOP-a i dodelio joj je bez konkursa isplatu velikog dela stare devizne štednje.

Kasnije se u javnosti tvrdilo i da je pojedincima omogućeno da se enormno obogate prodajom te banke grčkoj Eurobanci EFG.

- Vlada nikada nije odgovorila ni da li je pročitala slovo tog izveštaja iz 2004, tako da ne znamo ni da li je ikada razmatran na sednici. Doduše, povratnu reakciju nismo dobili ni za sve ostale dokumente koje smo im poslali na uvid. U ovom konkretnom slučaju mislim da najveću odgovornost treba da snose ljudi iz vlasti koji su omogućavali da se takve zloupotrebe dešavaju - kaže za "Blic" Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije.

U trenutku kada je Nacionalna štedionica osnovana, Dinkić je bio guverner, dok je Božidar Đelić bio ministar finansija, a kada je 2005. ona prodata Eurobanci EFG po višestruko većoj ceni u odnosu na kapital, Dinkić je bio ministar finansija.

Dinkić, koji se opet nalazi na poziciji ministra finansija i privrede, kaže za „Blic" da je svaki potez koji su radili njegovi saradnici bio u potpunosti urađen u skladu sa zakonom, da se radi samo o spin aferi koja upravo zbog toga u ovih deset godina i nije mogla da ima epilog jer ne postoji pravni osnov da se bilo šta istražuje.

- Ja sam taj koji je tražio da se ovaj slučaj reši za sva vremena jer je on pokretan samo u predizbornim kampanjama u političke svrhe. I meni je u interesu da se on okonča što pre - kaže Dinkić.

On ističe i da nije istina da je samo Nacionalna štedionica isplaćivala štednju državnih banaka u stečaju, jer je to činila i Poštanska, a da privatne banke nisu na sebe htele da preuzmu taj posao jer im to nije bilo isplativo. 

Tagovi: Mlađan Dinkić, Aleksandar Vučić, Nacionalna štedionica, Božidar Đelić, Vuk Hamović, Vojin Lazarević
PROČITAJ I OVO
Naručeno više od 1,2 milijardi doza ruskog cjepiva protiv koronavirusa
CJEPIVO
Naručeno više od 1,2 milijardi doza ruskog cjepiva protiv koronavirusa
MOSKVA - Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) dosad je iz raznih zemalja svijeta zaprimio zahtjeve za ukupno više od 1,2 milijarde doza cjepiva Sputnik V koje se koristi za borbu protiv koronavirusa, prenose u utorak ruski mediji.
Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta jer su ulagači procijenili da je dobra prilika za kupnju dionica nakon oštrog pada cijena proteklih tjedana.
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
SKOK INDEKSA
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle jer su ulagači procijenili da je povoljna prilika za kupnju nakon što su burzovni indeksi pali četiri tjedna zaredom.
Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana

ZAGREB - Uz skroman redovni promet dionicama, glavni dionički indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su blago korigirani, uz različite predznake.

Savjet Hanfe: Financijski sektor u 2020. može izdržati teret koronakrize
PROGNOZE
Savjet Hanfe: Financijski sektor u 2020. može izdržati teret koronakrize
ZAGREB - Savjet Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u ponedjeljak je razmatrao utjecaj koronakrize na sektor financijskih usluga, ustvrdivši da da su procijenjeni gubici fondovske industrije u ovoj godini manji od njihovih dobitaka iz 2019., a i bilance osiguravajućih društava mogu podnijeti novi šok na tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE