GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrlo dobra godina za investicijske fondove

Vrlo dobra godina za investicijske fondove
FONDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2021 / 08:47
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Kamate na oročenu štednju, tradicionalno najpopularniji vid štednje u Hrvata, već godinama donose vrlo tanku kamatu koja se spušta vrlo blizu nule.

Oni mrvicu skloniji riziku ulažu novac u otvorene investicijske fondove, kojima također upravljaju banke i investicijska društva. Ti fondovi, sukladno dosadašnjim kretanjima na svjetskim tržištima, imaju odličnu godinu i neki od njih donose stvarno solidan prinos na uloženo.

Od početka godine američke burze dodale su oko trećine vrijednosti, a po dvadesetak posto u prosjeku rasla su tržišta u Europi i Aziji. I domaći temeljni indeksi Crobex i Crobex 10 porasli su oko 20 posto, a svima je zajedničko to da ostvaruju dobar rezultat na krilima golemih monetarnih poticaja država koje se trude što je brže moguće postići gospodarski rast i prebroditi koronakrizu, piše tportal.

Ako se u cijelu sliku ne umiješa delta-soj koronavirusa i ove jeseni još jednom zaustavi gospodarske tokove, nema razloga ne vjerovati da se dobri trendovi neće nastaviti i u 2022. godini.

Prema podacima portala Hrportfolio, koji prati kretanja na fondovskom tržištu u Hrvatskoj, domaći igrači dobro jašu na valu globalnih burzovnih kretanja i svojim ulagačima daju solidne prinose.

Najrizičnija vrsta investicijskih fondova, dionički fondovi, s obzirom na tržišna kretanja nadmašuju svu konkurenciju i to s velikom razlikom. Pet najboljih fondova od početka godine svojim je ulagačima donijelo prinose od 14 do 22,75 posto, a poneki su u proteklih 12 mjeseci na ulog donijeli i više od 32 posto zarade.

Od početka godine do danas najbolje je radio fond Generali Energija, sektorski fond koji 92 posto svoje imovine ulaže u dionice energetskih i sirovinskih kompanija, poglavito u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i Nizozemskoj. Taj je fond uhvatio 22,75 posto prinosa u ovoj godini i 28,63 posto u proteklih 12 mjeseci.

Slijedi ga fond Capital Breeder, koji ulaže u srednjoeuropske kompanije u financijskom, uslužnom i industrijskom sektoru, s prinosom od 19,81 posto. U proteklih 12 mjeseci Capital Breeder povećao je vrijednost imovine za 32,34 posto. InterCapitalov SEE Equity Klasa B, koji je također izložen srednjoj Europi i regiji, uhvatio je 14 posto prinosa, baš kao i OTP Meridian 20 te ZB Euroaktiv pod Zagrebačkom bankom.

Mješoviti fondovi, kao što im sam naziv govori, kombiniraju ulaganja u dionice, obveznice i ostale brzo unovčive vrijednosne papire te su za stupanj ili dva, ovisno o strukturi portfelja, manje rizični od dioničkih fondova. Manje rizika znači i znatno manje zarade.

U ovoj kategoriji u dosadašnjem dijelu godine, prema podacima Hrporfolija, pobijedio je HPB-ov Global uhvativši čak 10,45 posto prinosa dok je u 12 mjeseci donio 15,8 posto zarade ulagačima. Slijede ga Generali Balanced s 8,8 posto, PBZ Global sa 6,58 posto, InterCapital Balanced Klasa B sa 6,33 i Allianz Portfolio s 4,43 posto prinosa.

Obveznički fondovi u ovoj godini rade s nulom ili su čak na gubitku, što je također očekivano s obzirom na goleme programe otkupa državnih obveznica diljem svijeta zbog pandemije koronavirusa i kamatnih stopa blizu nule. Čisti obveznički i kratkoročni obveznički fondovi (ranije poznati kao novčani) nemaju dobru godinu, ali kao najkonzervativnija vrsta fondova oni i inače više služe čuvanju vrijednosti.

Najbolji prinos u godini uhvatio je PBZ Conservative 10, samo 0,13 posto, a plusu je još samo ZB Bond Zagrebačke banke sasimboličnih 0,1 posto. U proteklih 12 mjeseci pak brojke su nešto bolje, a prinosi se kreću od 1,5 do tri posto, taman da pokriju stopu inflacije.

Tagovi: investicijski fondovi, InterCapitalov SEE Equity Klasa B, OTP Meridian, Generali Energija, Capital Breeder,
PROČITAJ I OVO
Dolar oslabio prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je ponešto ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.
Wall Street porastao treći tjedan zaredom, europski ulagači oprezniji
TRŽIŠTE KAPITALA
Wall Street porastao treći tjedan zaredom, europski ulagači oprezniji
ZAGREB – Na Wall Streetu su cijene dionica porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine, no na ostalim se svjetskim burzama trgovalo opreznije.
Zagrebačka burza: Blage promjene indeksa uoči objave poslovnih rezultata
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Blage promjene indeksa uoči objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi protekloga su tjedna, uz vrlo skroman promet, indeksi zabilježili tek blage promjene, dok investitori nove smjernice čekaju od sezone objava financijskih izvješća kompanija za prvih devet ovogodišnjih mjeseci, koja bi trebala započeti idućega tjedna.
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BAKAR
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da će zahvaljujući novootvorenom rudniku „Čukaru Peki“ kod Bora, Srbija „u nekom trenutku“ postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi.
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi na kraju tjedna Crobex indeksi su blago ojačali, no uz vrlo skroman obujam trgovanja, jer nema poticajnih poslovnih vijesti koje bi potaknule veću aktivnosti investitora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE