GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrlo dobra godina za investicijske fondove

Vrlo dobra godina za investicijske fondove
FONDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2021 / 08:47
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Kamate na oročenu štednju, tradicionalno najpopularniji vid štednje u Hrvata, već godinama donose vrlo tanku kamatu koja se spušta vrlo blizu nule.

Oni mrvicu skloniji riziku ulažu novac u otvorene investicijske fondove, kojima također upravljaju banke i investicijska društva. Ti fondovi, sukladno dosadašnjim kretanjima na svjetskim tržištima, imaju odličnu godinu i neki od njih donose stvarno solidan prinos na uloženo.

Od početka godine američke burze dodale su oko trećine vrijednosti, a po dvadesetak posto u prosjeku rasla su tržišta u Europi i Aziji. I domaći temeljni indeksi Crobex i Crobex 10 porasli su oko 20 posto, a svima je zajedničko to da ostvaruju dobar rezultat na krilima golemih monetarnih poticaja država koje se trude što je brže moguće postići gospodarski rast i prebroditi koronakrizu, piše tportal.

Ako se u cijelu sliku ne umiješa delta-soj koronavirusa i ove jeseni još jednom zaustavi gospodarske tokove, nema razloga ne vjerovati da se dobri trendovi neće nastaviti i u 2022. godini.

Prema podacima portala Hrportfolio, koji prati kretanja na fondovskom tržištu u Hrvatskoj, domaći igrači dobro jašu na valu globalnih burzovnih kretanja i svojim ulagačima daju solidne prinose.

Najrizičnija vrsta investicijskih fondova, dionički fondovi, s obzirom na tržišna kretanja nadmašuju svu konkurenciju i to s velikom razlikom. Pet najboljih fondova od početka godine svojim je ulagačima donijelo prinose od 14 do 22,75 posto, a poneki su u proteklih 12 mjeseci na ulog donijeli i više od 32 posto zarade.

Od početka godine do danas najbolje je radio fond Generali Energija, sektorski fond koji 92 posto svoje imovine ulaže u dionice energetskih i sirovinskih kompanija, poglavito u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i Nizozemskoj. Taj je fond uhvatio 22,75 posto prinosa u ovoj godini i 28,63 posto u proteklih 12 mjeseci.

Slijedi ga fond Capital Breeder, koji ulaže u srednjoeuropske kompanije u financijskom, uslužnom i industrijskom sektoru, s prinosom od 19,81 posto. U proteklih 12 mjeseci Capital Breeder povećao je vrijednost imovine za 32,34 posto. InterCapitalov SEE Equity Klasa B, koji je također izložen srednjoj Europi i regiji, uhvatio je 14 posto prinosa, baš kao i OTP Meridian 20 te ZB Euroaktiv pod Zagrebačkom bankom.

Mješoviti fondovi, kao što im sam naziv govori, kombiniraju ulaganja u dionice, obveznice i ostale brzo unovčive vrijednosne papire te su za stupanj ili dva, ovisno o strukturi portfelja, manje rizični od dioničkih fondova. Manje rizika znači i znatno manje zarade.

U ovoj kategoriji u dosadašnjem dijelu godine, prema podacima Hrporfolija, pobijedio je HPB-ov Global uhvativši čak 10,45 posto prinosa dok je u 12 mjeseci donio 15,8 posto zarade ulagačima. Slijede ga Generali Balanced s 8,8 posto, PBZ Global sa 6,58 posto, InterCapital Balanced Klasa B sa 6,33 i Allianz Portfolio s 4,43 posto prinosa.

Obveznički fondovi u ovoj godini rade s nulom ili su čak na gubitku, što je također očekivano s obzirom na goleme programe otkupa državnih obveznica diljem svijeta zbog pandemije koronavirusa i kamatnih stopa blizu nule. Čisti obveznički i kratkoročni obveznički fondovi (ranije poznati kao novčani) nemaju dobru godinu, ali kao najkonzervativnija vrsta fondova oni i inače više služe čuvanju vrijednosti.

Najbolji prinos u godini uhvatio je PBZ Conservative 10, samo 0,13 posto, a plusu je još samo ZB Bond Zagrebačke banke sasimboličnih 0,1 posto. U proteklih 12 mjeseci pak brojke su nešto bolje, a prinosi se kreću od 1,5 do tri posto, taman da pokriju stopu inflacije.

Tagovi: investicijski fondovi, InterCapitalov SEE Equity Klasa B, OTP Meridian, Generali Energija, Capital Breeder,
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE