GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrijednost poljoprivredne proizvodnje ove godine raste 9,5%

Vrijednost poljoprivredne proizvodnje ove godine raste 9,5%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2022 / 09:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prve procjene realnog dohotka u poljoprivredi za ovu godinu, koje predviđaju rast poljoprivredne proizvodnje za 9,5 posto u odnosu na prošlu godinu odnosno s lanjskih 20,7 na 22,6 milijardi kuna.

Neto dodana vrijednost će, procjenjuju statističari, iznositi 8,7 milijardi kuna, što je rast od 1,1 posto, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi u 2022. procijenjena je na 12,7 milijardi kuna, što je rast od 0,8 posto.

Bruto dodana vrijednost procjenjuje se na 11 milijardi kuna, što je u odnosu na prethodnu godinu porast od 0,5 posto.

Naknada zaposlenicima u ovoj godini će, kako se procjenjuje, iznositi 1,3 milijardi kuna, što je rast od 11,6 posto u odnosu na godinu prije, navodi se u izvješću DZS-a.

Uloženi rad u poljoprivredi u ovoj godini je u odnosu na prethodnu porastao za 0,5 posto, a indeks realnog dohotka u poljoprivredi po jedinici godišnjeg rada procjenjuje se na 70.163 kune, što je pad od 2,7 posto.

Prva procjena realnog dohotka u poljoprivredi izračunana je na temelju podataka dobivenih iz istraživanja DZS-a, administrativnih podataka Poljoprivredne savjetodavne službe i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

U procjeni realnog dohotka, kako objašnjavaju statističari, obuhvaćena je cjelokupna poljoprivredna proizvodnja, na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i kod poslovnih subjekata.

Tagovi: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje, poljoprivreda, hrana, proizvodnja hrane
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijski su indeksi u utorak imali mješovitu izvedbu, dok su ulagači probavljali povećanje kamatne stope australske središnje banke za 25 baznih bodova, uglavnom u skladu s očekivanjima.
Wall Street: Korekcija u tehnološkom sektoru, indeksi pali
PAD
Wall Street: Korekcija u tehnološkom sektoru, indeksi pali
NEW YORK - Američki indeksi pali su u ponedjeljak, predvođene Nasdaq Compositeom, dok su ulagači postajali sve oprezniji u pogledu povećanja prinosa na obveznice.
Binance će obustaviti dolarske transfere
ODLUKE
Binance će obustaviti dolarske transfere
NEW YORK - Binance, najveća svjetska kripto mjenjačnica, obustavit će depozite i isplate u američkim dolarima, objavila je tvrtka u ponedjeljak, ne navodeći razlog za tu odluku.
Ljubljanska borza: Blagi pad indeksa, Krka u fokusu
CLOSING BELL LJSE
Ljubljanska borza: Blagi pad indeksa, Krka u fokusu
LJUBLJANA - Nakon početnog rasta, indeks najvažnijih kompanija Ljubljanske burze SBI TOP okrenuo se prema dolje i završio trgovanje 0,12 posto niže nego u petak.
Njemačka: Industrijske narudžbe stabilizirale se u prosincu
STABILIZACIJA
Njemačka: Industrijske narudžbe stabilizirale se u prosincu
BERLIN - Industrija u Njemačkoj ponovno je primila više narudžbi krajem prošle godine - nakon značajnog pada u studenom, objavio je u ponedjeljak Savezni ured za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE