GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrijednost bitcoina preskočila razinu od 20.000 dolara

Vrijednost bitcoina preskočila razinu od 20.000 dolara
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2020 / 17:37
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Bitcoin, najstarija i najpoznatija kriptovaluta, danas se prvi put popeo preko magične granice od 20 000 dolara na Bitstamp burzi.

Bitcoin se trenutno drži šest posto iznad svoje dnevne početne točke, iznad 20.400 dolara, postavljajući značajan rekord koji su mnogi entuzijasti kriptovaluta nestrpljivo iščekivali tjednima.

Vrijednost bitcoina naglo je porasla posljednjih tjedana, kao i vrijednost nekih drugih kriptovaluta. Na nekim drugim razmjenama bitcoin je već premašio vrijednost od 20 000 USD na kraju 2017. godine, ali ne i na najvažnijim.

Bitcoin je kriptovaluta zasnovana na blockchain tehnologiji, koju je 2008. godine izumila osoba ili skupina ljudi pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Njegov ili njihov pravi identitet ostaje nepoznat do danas. Na tržištu je bio ponuđen 2009. godine, kada je bitcoin vrijedio samo nekoliko dolarskih centi.

Poput ostalih kriptovaluta, bitcoin nije reguliran, što znači da ga ne prati niti jedna središnja banka, niti ga podržava bilo koja od zemalja. Kao i druge kriptovalute, bitcoin se koristi kao sredstvo plaćanja za robu i usluge koje se mogu zamijeniti za druge valute.

Na kraju 2017. godine cijena bitcoina, kao i mnogih drugih kriptovaluta, dosegla je rekordno visoku razinu. Bitcoin je u to vrijeme vrijedio više od 20.000 dolara, ali je onda pao ispod 10.000 za manje od mjesec dana.

U ožujku ove godine na kriptovalute je utjecalo i izbijanje globalne pandemije covida-19, kada je bitcoin pao ispod 4000 dolara. Od tada se, međutim, postupno, ali neprestano ponovno jačao.

Rast se očekivao nakon tzv. prepolovljenja u svibnju ove godine. Prema stručnjacima, kriptovalute ide na ruku neizvjesnost na globalnim financijskim tržištima, kada je sve više tradicionalnih investitora spremnih koketirati s kriptovalutama. Pristalice kriptovaluta vide ih kao sigurno utočište, slično zlatu, kojem investitori usmjeravaju sredstva u vrijeme ekonomskih turbulencija.

Zanimanje za kriptovalute nedavno su iskazali i neki istaknuti investitori, a prihvatile su ga i neke tvrtke. Paypal sustav plaćanja nedavno je korisnicima omogućio plaćanje digitalnim valutama, a menadžer imovine Fidelity osnovao je bitcoin fond.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, dolar, tržište kriptovaluta, rudarenje bitcoina
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE