GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrijedna donacija MVEP-a Muzeju za umjetnost i obrt

Vrijedna donacija MVEP-a Muzeju za umjetnost i obrt
DONACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2015 / 16:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt (MUO) u srijedu je postao bogatiji za vrijednu zbirku tradicionalnih portugalskih umjetničkih pločica azulejos, donaciju Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) fundusu muzejske Zbirke keramike.
"Riječ je o keramičkim pločicama koje pripadaju tzv. zlatnom dobu portugalskih azujelosa s kraja 17. i početka 18. stoljeća, tržišne vrijednosti oko 300-400 tisuća eura, no nemjerljive kulturne vrijednosti", kazao je na svečanosti primopredaje u MUO-u ravnatelj muzeja Miroslav Gašparović.

"Ovo je povijesni trenutak u 135 godina MUO-a i prekrasan poklon za rođendan", istaknuo je.

Donacija uključuje jedanaest panela oplatnih pločica koje predstavljaju sponu između dalekoistočne i holandske zbirke koja je dosad nedostajala u fundusu muzeja i bez koje je nemoguće dati pravu sliku u povijesnom razvoju i umjetnosti keramičkih opločenja u Europi, napomenuo je Gašparović.

Tim više ta donacija predstavlja višestruki doprinos fundusu MUO-a, čija Zbirka keramike broji više od 8 tisuća umjetnina, te je jedna od najstarijih temeljnih muzejskih zbirki, kazao je.

Donaciju je na posebnoj ceremoniji u MUO-u ravnatelju Gašparoviću uručila zamjenica ministrice vanjskih i europskih poslova Maja Bakran Marcich.

Istaknula je da potječu iz zgrade veleposlanstva bivše SFRJ u Lisabonu koja je sukcesijom konzularne imovine pripala RH. Palača je zbog predimenzioniranosti prodana, ali je prepoznata vrijednost pločica te je od Ministarstva kulture Portugala zatraženo odobrenje za njihov izvoz i donaciju MUO-u, pojasnila je.

"Riječ je o ukupno 17 panoa od kojih je šest ostalo u novoj zgradi veleposlanstva u Lisabonu a 11 je predmetom ove donacije", kazala je Bakran Marcich.

Primopredaji je nazočio i ministar kulture Berislav Šipuš, koji je izrazio zahvalnost što su i MVEP i nadležne institucije Portugala prepoznale važnost te donacije i za nju odabrale upravo MUO.

"To potvrđuje raznovrsnost materijala i sadržaja koji se u tom muzeju nalazi, potvrđuje njegovu izvrsnost, a nadamo se da će i pridonijeti većoj prepoznatljivosti njegova rada kod šire javnosti", poručio je Šipuš.

Pločice će postati dio podzbirke građevinske keramike muzejske Zbirke keramike, jedinstvene u Hrvatskoj, u kojoj se čuvaju keramičke umjetnine koje su u svojoj izvornoj namjeni bile vezane za arhitekturu. Najstarije i najvrjednije umjetnine u podzbirci građevinske keramike su fragmenti perzijskih podnih pločica iz 15. stoljeća, potom španjolske oplatne pločice iz 16. stoljeća, te nizozemske oplatne pločice iz 17. i 18. stoljeća.

Gašparović je istaknuo kako pločicama sada predstoji razdoblje restauracije, nakon čega će, u roku od godinu i pol dana, biti složene u panele, od kojih će dva biti uvrštena u Stalni postav muzeja.

"Sama ta činjenica pokazuje koliko ta donacija nama znači, jer vrlo teško inkorporiramo nove eksponante u naš već formiran stalni postav", kazao je te najavio da će MUO "negdje za dvije godine imati zadovoljstvo organizirati izložbu kojom će sve panele u punome svjetlu pokazati široj javnosti".

Tagovi: Muzej za umjetnost i obrt, MVEP, Miroslav Gašparović, Berislav Šipuš
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs će ponovo trgovati kriptovalutama
POTEZI
Goldman Sachs će ponovo trgovati kriptovalutama
NEW YORK - Goldman Sachs će uskoro ponovo uspostaviti trgovinski sustav namijenjen kriptovalutama.
Azijski indeksi oštro pali
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski indeksi oštro pali
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale jer je rast prinosa na američke državne obveznice ponovno izazvao strahovanja od jačanja inflacije i zaoštravanja monetarne politike prije nego što se očekivalo.
Wall Street: Velika rasprodaja u tehnološkom sektoru
PAD
Wall Street: Velika rasprodaja u tehnološkom sektoru
NEW YORK - Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i u srijedu, drugi dan zaredom, a pod najvećim je pritiskom ponovno bio tehnološki sektor jer se ulagači povlače iz tog sektora i preusmjeravaju u druge.
Argo Blockchain svog će izvršnog direktora plaćati u bitcoinu
INOVATIVNO
Argo Blockchain svog će izvršnog direktora plaćati u bitcoinu
LONDON - Britanska tvrtka za rudarenje kriptovaluta Argo Blockchain svog će izvršnog direktora plaćati u bitcoinu.
Beogradska berza: U fokusu Komercijalna banka, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: U fokusu Komercijalna banka, indeksi pali
BEOGRAD – Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 18,4 miliona dinara (156,4 hiljade evra), dok su indeksi zabeležili negativne rezultate.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE