GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrdoljak: U travnju natječaj za istraživanje i eksploataciju nafte i plina

Vrdoljak: U travnju natječaj za istraživanje i eksploataciju nafte i plina
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2014 / 13:05
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Natječaj za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Jadranu trebao bi biti objavljen u travnju, izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na današnjem susretu s novinarima. Izvijestio je kako su određene granice 29 blokova koji će biti predmet natječaja te da su polja površine od 1.000 do 1.600 četvornih kilometara.
Na sjevernom Jadranu je osam, a na srednjem i južnom zajedno 21 blok, naveo je Vrdoljak koji očekuje velik interes za istraživanje nafte i plina u Jadranu.

Razrađen je i financijski model koji obuhvaća fiksnu novčanu naknadu državi i podjelu proizvedenih količina plina i nafte, a o njemu će Vlada raspravljati za desetak dana.

Ministar Vrdoljak tvrdi da u odnosu na trenutni model, koji je baziran isključivo na novčanoj naknadi, država u ovom prolazi znatno bolje. Prema simulaciji koju je predstavio, udio koji ide državi po novom modelu, koji uključuje i podjelu nafte i plina, je 60 posto kod plina i 54 posto kod nafte, dok danas državi pripada 24 posto.

Vrdoljak tvrdi da je primjerice prošle godine taj udio iznosio samo pet posto s obzirom da je Ina, kao jedina tvrtka koja se trenutno u Hrvatskoj bavi istraživanjem i eksploatacijom, unutar grupe iskazala konsolidirani gubitak pa je država prihodovala samo 365,7 milijuna kuna. Da je na snazi bio novi model, država bi od naknada i poreza po novom modelu ubrala 3,8 milijardi kuna, ako se dobit ne konsolidira unutar grupe nego ju iskazuje posebni pravni subjekt koji se bavi upstreamom.

Vrdoljak je izvijestio da je ustrojena Agencija za ugljikovodike i da je pri njoj uspostavljen "Data Room" u kojem od 10. ožujka svi zainteresirani investitori mogu doći pregledati geološke podatke. U Data Roomu su stari podaci u vlasništvu Republike Hrvatske, koje je država dobila od Ine, kao i novi koje je snimila norveška tvrtka Spectrum.

Stare podatke zainteresirani investitori kupuju od Agencije, a nove od Spectruma uz suglasnost Vlade pri čemu prihod od prvih pet prodaja u cijelosti ide Spectrumu, a potom se dijeli pola-pola između Spectruma i države.

Ministar Vrdoljak očekuje velik interes za istraživanje nafte i plina u Jadranu. Ta bi istraživanja prema njegovim očekivanjima, ovisno o polju, trebala trajati dvije do pet godina. Samo u tom razdoblju, a nakon potpisivanje ugovora s investitorima koji bi trebali početi 2015. godine, mogu se očekivati investicije u plaftorme mjerene stotinama milijuna dolara od kojih bi, kako je rekao, koristi trebala imati domaća industrija.

U Ministarstvu tvrde da su najveće energetske tvrtke pokazale veliko zanimanje za natječaj i ulaganje u Hrvatsku, posebno nakon što je Spectrum objavio da je na hrvatskom dijelu Jadranu otkrio ležišta ugljikovodika.

Što se tiče pozicije Ine, u Ministarstvu tvrde da se za tu tvrtku ništa bitno neće promijeniti odnosno da se neće dirati njezini postojeći ugovori i koncesije.

Tagovi: Ivan Vrdoljak, istraživanje nafte u Jadranu, Spectrum, Data Room
PROČITAJ I OVO
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
AKCIZE
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
BEOGRAD – Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
CIJENE I DIONICE
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
NEW YORK - U SAD-u je inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) porasla iznad 4% prvi put od 2008. (4,2).
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
ITALIJA
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
RIJEKA - Kao i neke druge zemlje, Talijani su odlučili ne čekati, već krenuti u spašavanje turističke sezone s obzirom na to da je pandemija COVID-19 desetkovala turistički sektor ove turističke velesile.
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
TJEDNI FOREX
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna ostala gotovo nepromijenjena, blizu najniže razine u više od dva mjeseca, a u fokusu ulagača bilo je jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u.
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
PAD
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer je ulagače zabrinulo jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u, što bi američku središnju banku moglo navesti na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE