GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrdoljak: Ina treba ulagati u domaće rezerve nafte i plina

Vrdoljak: Ina treba ulagati u domaće rezerve nafte i plina
INA-MOL-VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2014 / 08:32
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Uprava Ine ksutra bi trebala odlučiti o sudbini Rafinerije Sisak.
Ključno je da svaki segment poslovanja Ine mora biti održiv i rentabilan, a to je upravo ono što dioničari žele. Kompanija mora znati koji su joj interesi, kazao je na HRT-u Goran Šaravanja.

Na pitanje može li sada Vlada utjecati ministar Vrdoljak je odgovorio kako u Upravi sada odlučuje jedan mađarski glas, koji je bivši premijer Ivo Sanader prodao. Vlada se može pozvati na Zakon o energiji - vlasnik ne smije ugroziti energetsku stabilnost države.

- MOL je prvi pokrenuo arbitražu tražeći da se otkupi plin, prema ugovoru Sanadera i MOL-a. Koruptivnim djelom RH je zadužena preko 2,5 milijarde kuna. Ne smije biti odluke na štetu Ine, pa makar bila na štetu MOL-a, rekao je Vrdoljak.

Ekonomski analitičar Josip Budimir objasnio je kako se u rafineriju Sisak nije dobro ulagalo, smanjena je efikasnost i to je razlog njezine nekonkurentnosti.

- Sada se vodi politika na optimiziranje poslovnih rezultata MOL-a a ne Ine, poručio je. Smatra da Hrvatska kao partner MOL-a je dovedena u izrazito nepovoljan položaj.

Glavni ekonomist Ine Goran Šaravanja naglasio je kako je od 2003. uloženo 5 milijardi kuna.

- Imamo ulaganja, ne znam što se je očekivalo, moramo imati kontekst a to su ekonomska kretanja, kazao je napomenuo da je pad potražnje u RH 30% zbog krize. Upeterostručili smo tržište u Sloveniji i povećali ono u BiH.

Svako ulaganje Ine od 2003. su platili hrvatski građani.

- Marža je povećana na 60 lipa kako bi se Ini omogućila ulaganja. Naknada za proizvodnju nafte i plina u Mađarskoj je 2, a u RH 2,5% kako bi se Ini omogućilo ulaganje u Sisak i Rijeku. Taj je novac negdje otišao, a mi smo doživjeli pad proizvodnje, poručio je ministar gospodarstva Vrdoljak.

Naglasio je da Hrvatska ima svoju proizvodnju plina i nafte, što nema ni Slovenija, niti Mađarska. Smatra da Rafinerija Sisak ima kapacitete, Rijeka može opskrbiti dio Slovenije te mogu biti itekako konkurentni. Sutra idemo u nove koncesije nafte i plina. Što će se dogoditi s naftom? Hoće li ići na preradu u Mađarsku, upitao je.

Šaravanja je napomenuo kako su se pravila tržišta promijenila. 15 godina je poznato da su hrvatske rafinerije izložene na konkurentskim pritiscima, neefikasne su, imaju poteškoća. Ušli smo u EU, više nema barijera za ulaganje, konkurencija je velika, otvaraju se mogućnosti.

Na to je reagirao ministar Vrdoljak te naglasio kako su izvori nafte i plina u Hrvatskoj.

- Uložite u njih, rekao je. Imamo tehnologiju, zašto bi netko bio jeftiniji na veletržištu od nas? Moguća je ekspanzija na tržištu - Slovenija nema rafineriju i Petrol kupuje. Interes MOL-a ne poklapa se s interesom Ine i RH, a interes Ine i RH je jednak.

Josip Budimir se je složio kako je vrijeme krize smanjilo potražnju, no to ne znači da sve treba tako završiti. Moramo štititi interese MOL-a kao ulagači ali moramo i interese RH. Mi trebamo Inu koja je kvalitetna i koja će koristiti naše resurse.

Tagovi: Ina, Ivan Vrdoljak, Goran Šaravanja, Rafinerija Sisak, Josip Budimir, Petrol
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs će ponovo trgovati kriptovalutama
POTEZI
Goldman Sachs će ponovo trgovati kriptovalutama
NEW YORK - Goldman Sachs će uskoro ponovo uspostaviti trgovinski sustav namijenjen kriptovalutama.
Azijski indeksi oštro pali
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski indeksi oštro pali
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale jer je rast prinosa na američke državne obveznice ponovno izazvao strahovanja od jačanja inflacije i zaoštravanja monetarne politike prije nego što se očekivalo.
Wall Street: Velika rasprodaja u tehnološkom sektoru
PAD
Wall Street: Velika rasprodaja u tehnološkom sektoru
NEW YORK - Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i u srijedu, drugi dan zaredom, a pod najvećim je pritiskom ponovno bio tehnološki sektor jer se ulagači povlače iz tog sektora i preusmjeravaju u druge.
Argo Blockchain svog će izvršnog direktora plaćati u bitcoinu
INOVATIVNO
Argo Blockchain svog će izvršnog direktora plaćati u bitcoinu
LONDON - Britanska tvrtka za rudarenje kriptovaluta Argo Blockchain svog će izvršnog direktora plaćati u bitcoinu.
Beogradska berza: U fokusu Komercijalna banka, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: U fokusu Komercijalna banka, indeksi pali
BEOGRAD – Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 18,4 miliona dinara (156,4 hiljade evra), dok su indeksi zabeležili negativne rezultate.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE