GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrdoljak: Bez privatnih investicija u nekretnine i infrastrukturu nema izlaska iz krize

Vrdoljak: Bez privatnih investicija u nekretnine i infrastrukturu nema izlaska iz krize
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2012 / 12:10
Autor: SEEbiz / H


ZAGREB - Hrvatska uz javne investicije treba ulaganja privatnog sektora bez kojih nema izlaska iz krize, rekao je danas ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak na 8. međunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina, koja se održava u organizaciji Filipović poslovnog savjetovanja.
Investicije države u infrastrukturu i sektor nekretnina u nadolazećem razdoblju će biti znatne, ali poznato je da javna ulaganja ne mogu sama iznijeti teret gospodarskog oporavka, rekao je Vrdoljak.

Stoga je pozvao privatne ulagače da razmisle o pojačanju investicijske aktivnosti, a Ministarstvo će im, kako je rekao, biti na usluzi.

Najavio je izmjene niza propisa i zakona kojima bi se trebala olakšati realizacija investicija, pri čemu je na posebno mjesto stavio izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji. Procedura izmjena kreće za oko mjesec dana, a Vrdoljak očekuje da će postupak biti okončan do kraja godine.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić mišljenja je su tehnološka revolucija u smjeru "zelene" gradnje te razvoj pod nadzorom stručnjaka i uz javni nadzor prilika koju Zagreb ne bi smio propustiti u sljedećih nekoliko godina.

Držeći se ta dva načela, Zagreb bi u arhitektonskom i urbanističkom smislu mogao načiniti iskorak poput urbanizacije Donjeg grada, Lenuccijeve potkove ili Holjevčeva skoka preko trnjanskih slamova u Novi Zagreb, smatra Bernardić. Drži kako bi dominantni graditeljski i urbanistički pothvat u Zagrebu trebao biti njegov povratak Savi.

Veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj David Slinn izvijestio je o graditeljskim pripremama Londona za Olimpijske i Paraolimpijske igre. Pripreme za olimpijadu, kaže Slinn, dale su značajan impuls i zamah gospodarstvu, s procijenjenom vrijednošću za britansku ekonomiju od 21 milijarde funti pri čemu se 98 posto ugovora o gradnji olimpijskih objekata i općenito pripremama Olimpijskih igara odnosi na kompanije sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina na programu su teme kao što su ulazak Hrvatske u Europsku uniju, Olimpijske igre u Londonu, urbana regeneracija i zelena gradnja. Bit će predstavljeno više od 20 konkretnih projekata koji se realiziraju isključivo u Hrvatskoj, a ukupna im je vrijednost više od 10 milijardi kuna.

Na konferenciji sudjeluju poslovni ljudi različitih profesija koji se bave razvojem nekretnina, kao što su građevinari, developeri, investitori, bankari, pravnici, arhitekti, ekonomisti, savjetnici i agenti.
Tagovi: Ivan Vrdoljak, nekretnine, tržište nekretnina, infrastruktura, Davor Bernardić, David Slinn
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, u fokusu HPB i HT
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, u fokusu HPB i HT
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobex indeksi porasli, prateći smjer europskih burzovnih indeksa koji se oporavljaju nakon jučerašnjeg pada, uz nešto veći promet, pri čemu su u fokusu bile dionice HPB-a i HT-a.
Najranjiviji na turističku aktivnost oko Zadra, Splita i Dubrovnika
ISTRAŽIVANJE
Najranjiviji na turističku aktivnost oko Zadra, Splita i Dubrovnika

ZAGREB - Zadarska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija najranjivije su jedinice lokalne samouprave na turističku aktivnost, s obzirom na broj noćenja po glavi stanovnika, najizraženiju sezonalnost turizma i strukturu smještaja s najvećim udjelom privatnog, dok je najmanje ranjiva Istarska županija.

Njemački hotelijeri će ipak morati plaćati turističku pristojbu
IZGUBILI SPOR
Njemački hotelijeri će ipak morati plaćati turističku pristojbu
KARLSRUHE - Njemački hotelijeri su izgubili sudsku parnicu u kojoj su zahtijevali ukidanje turističke i prijavne pristojbe koju naplaćuje lokalna vlast.
Mfin izdao kunske trezorce uz nešto više kamatne stope, a eurske uz negativnu
TREZORCI
Mfin izdao kunske trezorce uz nešto više kamatne stope, a eurske uz negativnu
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo trezorske zapise u vrijednosti 845 milijuna kuna i 11 milijuna eura, pri čemu kunske uz nešto više kamatne stope nego dosad, a eurske uz negativnu kamatnu stopu.
Smarter: Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja
ANALITIČARI
Smarter: Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja
ZAGREB - Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE