GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vozila Hitne pomoći ipak neće plaćati cestarinu za autoceste

Vozila Hitne pomoći ipak neće plaćati cestarinu za autoceste
PREOKRET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2014 / 16:45
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vozila Hitne pomoći i dalje će biti izuzeta od plaćanja cestarine na hrvatskim autocestama, a Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture to će definirati u izmjenema Zakona o cestama, zaključak je današnjeg sastanka u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu (HZHM) na kojemu su sudjelovali predstavnici ministarstava zdravlja i pomorstva, prometa i infrastrukture, te predstavnici Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb.
"Na sastanku smo izložili stručne probleme koje bi moglo prouzročiti zaustavljanje vozila hitne medicinske službe prilikom ulaska na autoceste koje su predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i veza uvažili. Donesena je odluka da će se nastaviti raditi kao i do sada, odnosno da vozila hitne medicinske službe neće biti zaustavljana i neće biti naplate prolaska autocestom jer mi spašavamo ljudske živote", izjavila je novinarima nakon sastanka ravnateljica HZHM-a Maja Grba Bujević.

Ministarstvo pomorstva, prometa i veza pokrenut će izmjene Zakona o cestama kako bi se to izuzeće od plaćanja cestarine reguliralo zakonom.

Ravnateljica HZHM-a ističe da je odluka o početku naplate cestarine za hitnu pomoć bila potaknuta ranijom odlukom kojom se željelo što šire uvesti ENC uređaje na autocestama, no plaćanje cestarine za hitnu pomoć iziskivalo bi velika novčana sredstva.

"Radi se o velikim iznosima koji nisu planirani u sredstvima hitne medicine. Mislimo da kao djelatnost zaslužujemo izuzimanje od takve odluke jer se radi o pacijentima. Nas država plaća zato da radimo taj posao, a ne da novac ide na cestarinu", kazala je Grba Bujević.

Samo tijekom tri ljetna mjeseca hitna pomoć je na autocestama imala tisuću intervencija, podsjetila je Grba Bujević istaknuvši da je zadatak hitne službe prevesti pacijente s bilo kojeg mjesta nesreće do najbliže bolnice uz poštivanje tzv. zlatnog sata, unutar kojega pacijent treba biti bolnički zbrinut.

"Sva su naša vozila opremljena GPS sustavom, jako se trudimo i mjerimo svako zbrinjavanje, pa sve što bi dovelo do produljenja tog vremena nismo mogli prihvatiti", napominje Grbe Bujević.

Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture potvrdili su da rade na prijedlogu izmjene članka 88. Zakona o cestama, koji regulira iznimke od plaćanja naknade i cestarine.

"Intencija prijedloga izmjena zakona je da se u oslobađanje od plaćanja cestarine uključe i grupe vozila koje autocestu koriste u hitnim intervencijama, aktivnostima spašavanja života i imovine. Sadašnjim Zakonom o cestama plaćanja cestarine oslobođene su samo osobe s određenim postotkom tjelesnog oštećenja, dok to nije omogućeno vozilima hitne pomoći, vatrogasnim vozilima i dr.", priopćilo je Ministarstvo.

Višegodišnja praksa upravitelja autocestama bila je da se tim vozilima ne naplaćuje cestarina kad imaju uključene svjetlosne i zvučne signale, tzv. rotirke. No, zbog nedorečene zakonske regulative u tome je bilo puno zloporaba, navodi se u priopćenju.

Tagovi: Hitna pomoć, cestarine, Hrvatski zavod za hitnu medicinu, Hrvatske autoceste, Autocesta Rijeka-Zagreb, Maja Grba Bujević
PROČITAJ I OVO
EU privukao ogroman interes ulagača izdanjem obveznica za program SURE
OBVEZNICE
EU privukao ogroman interes ulagača izdanjem obveznica za program SURE

AMSTERDAM - Europska unija privukla je u utorak ogroman interes ulagača izdanjem obveznica za potrebe financiranja programa očuvanja radnih mjesta u koronakrizi, objavili su bankari.

Uniqa dovršila preuzimanje poslovanja AXA-e u Srednjoj i Istočnoj Europi
ŠIRENJE
Uniqa dovršila preuzimanje poslovanja AXA-e u Srednjoj i Istočnoj Europi
BEČ - Francuska osiguravajuća kuća AXA dovršila je prodaju svojih poslova životnog osiguranja i štednje, imovine i nezgoda, te mirovina u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj austrijskoj UNIQA osiguravajućoj grupi za ukupnu novčanu naknadu od 1,0 milijardu eura.
Butković: Izgradnja Pelješkog mosta napreduje uspješnom dinamikom
MOST
Butković: Izgradnja Pelješkog mosta napreduje uspješnom dinamikom
KOMARNA - Ministar mora, prometa i insfrastrukture Oleg Butković izjavio je u utorak u Komarni nakon obilaska gradilišta Pelješkog mosta kako izgradnja napreduje uspješnom dinamikom, usprkos problemima prouzročenima pandemijom koronavirusa.
Zagrebačka burza: Atlantska ploviba potonula najniže od početka travnja
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska ploviba potonula najniže od početka travnja
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio nešto bolji dionički promet, ali i novi pad indeksa.
Euro blago ojačao prema dolaru
FOREX
Euro blago ojačao prema dolaru
LONDON - Tečaj eura u utorak je na međunarodnim tržištima nakratko dosegnuo najvišu razinu u tjedan dana prema dolaru poduprt oporavkom cijena dionica na globalnim tržištima, no trguje se oprezno zbog skoka broja novozaraženih u svijetu i skorašnjih izbora u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE