GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vozači iz Hrvatske i FBiH toče gorivo u RS

Vozači iz Hrvatske i FBiH toče gorivo u RS
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2012 / 19:39
Autor: SEEbiz / Nezavisne novine
BANJA LUKA - Cijene nafte i naftnih derivata u RS su zbog rada Rafinerije nafte Brod i povoljnije akcizne politike najniže u regionu, što je dovelo do toga da sve veći broj vozača iz FBiH i susjednih zemalja dolazi u RS kako bi svoje rezervoare napunili do vrha i uštedjeli.
Naime, iako je u proteklih nekoliko dana na benzinskim pumpama u RS zabilježen blagi rast cijena goriva, one su i dalje za desetak feninga niže u odnosu na FBiH i za čak 30 feninga u odnosu na Hrvatsku.

Na pumpama "Nestro petrola", najvećeg maloprodajnog lanca u RS i BiH, litar supera plus košta 2,41 KM, bezolovnog benzina 95 oktana 2,31 KM, a eurodizela 2,31 i 2,32 KM.

Da sve veći broj vozača dolazi da napuni rezervoare u RS, što je posebno osjetno u povećanim prometima pumpi u pograničnim područjima, potvrdio je Ljubo Stević, predsjednik Skupštine Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS.

"Odranije je poznato da veliki broj vozača u svom tranzitu namjenski staje na pumpama u RS da bi napunili rezervoare. Učestali dolasci vozača striktno po gorivo kod nas su posebno vidljivi u pograničnim područjima", rekao je Stević.

On je rekao da su niže cijene goriva u RS i BiH u odnosu na region, između ostalog, uslovile trenutno niže akcize na gorivo.

Iz Ministarstva trgovine i turizma RS rekli su da su cijene goriva na kraju juna u odnosu na kraj maja u prosjeku pale od devet do 12 feninga po litru.

Formiranje cijena goriva u RS je bazirano na slobodnim tržišnim uslovima, dok su načini formiranja cijena proizvoda i usluga, te kontrola i praćenje od strane nadležnih organa, kao i njihove mjere indirektne konrole u slučaju velikih tržišnih poremećaja regulisane odredbana Zakona o regulisanju cijena RS.

Cijena goriva u RS za desetak feninga niža u odnosu na FBiH i 30 feninga u odnosu na Hrvatsku

Regionalno posmatrano, cijene naftnih derivata u RS su najniže u bijeljinskoj, a najviše na području hercegovačke i sarajevsko-romanijske regije.

Iz Rafinerije nafte Brod, koja cijenama utiče na formiranje nižih tržišnih cijena goriva u RS, najavljuju nove investicije. Ruska kompanija "Zarubežnjeft", vlasnik brodske Rafinerije, najavila je da će u naredne četiri godine uložiti 760 miliona evra u povećanje rafinerijskih kapaciteta.

Rusi su, između ostalog, najavili da će do 2016. kapacitet Rafinerije u Brodu biti povećan sa 1,2 miliona na tri miliona tona godišnje, te iskazali namjeru da učestvuju u trci za kupovinu benzinskih pumpi OMV-a u BiH i Hrvatskoj.

U Udruženju vlasnika privrednih pumpi u RS ocjenjuju da će shodno približavanju BiH evropskom putu akcizna politika za gorivo biti pooštrena po scenariju kakav se dešavao u Sloveniji i Hrvatskoj.

"Na putu predstojećih integracija nećemo zadržati trenutno niske cijene goriva", smatra Stević.

Tagovi: gorivo, cijene goriva, benzin, Republika Srpska, Federacija BiH, Rafinerija nafte, Zarubežnjeft
PROČITAJ I OVO
Istarski kampovi primjer dobrog poslovanja tijekom krize
POHVALE
Istarski kampovi primjer dobrog poslovanja tijekom krize
PULA - Novinarka časopisa Plein Air Roma Michaela Bagatella, moderatorica na predavanju pod naslovom "Inovacije ugošćavanja u outdoor sektoru" navela je primjere dobre prakse na modelu Top Campinga Hrvatske iz Poreča, na uzorku rezultata poslovanja kampova ove marke u Istri 2020. godine.
Organizacija Adventa u rukama Zagrebačkog velesajma
NEOBIČNO
Organizacija Adventa u rukama Zagrebačkog velesajma
ZAGREB - Gradonačelnik Milan Bandić tijekom ljeta i rane jeseni nije pronašao bolji model organizacije koji ne bi uključivao preprodaju lokacija koje su dodijeljene tvrtkama bez natječaja.
Zagađenje zraka košta Europu 166 milijardi eura godišnje
ZAGAĐENJE
Zagađenje zraka košta Europu 166 milijardi eura godišnje
BRUXELLES - Zagađenje zraka košta Europu 166 milijardi eura godišnje, navodi se u izvješću objavljenom u srijedu u kojem se ispituju troškovi prerane smrti, bolesti i izgubljenih radnih dana zbog onečišćenja u 432 europska grada.
Azijska tržišta: Indeksi porasli na krilima američkog optimizma
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli na krilima američkog optimizma
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ponovno oživjele nade da će američki Kongres i Bijela kuća dogovoriti nove gospodarske poticaje prije predsjedničkih izbora.
Wall Street: Nada u ekonomske poticaje podigla indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Nada u ekonomske poticaje podigla indekse
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, jer je ponovno oživjela nada ulagača u dogovor u Washingtonu o novim poticajnim gospodarskim mjerama prije predsjedničkih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE