GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vodeći modni lanci obvezali se na inspekcije i popravke u tvornicama u Bangladešu

Vodeći modni lanci obvezali se na inspekcije i popravke u tvornicama u Bangladešu
UVJETI RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2013 / 18:53
Autor: SEEbiz / H
DAKA - Vodeći svjetski modni lanci, među kojima prevladavaju oni iz Europe, objavili su u ponedjeljak da će u idućih devet mjeseci inspekciji omogućiti pristup svojim pogonima u Bangladešu prema pravno obvezujućem sporazumu sa sindikatima.
Poticaj za sklapanje takvog sporazuma bila je industrijska katastrofa u Rana Plazi gdje je u travnju ove godine u urušavanju zgrade s radionicama modnih lanaca stradalo čak 1.129 ljudi.

Većinom europski lanci trgovina odjećom, uključujući Inditex, H&M, Primark, Benetton, Metro, Carrefour, Marks and Spencer, Tesco i Esprit, ali i američki PVH i Abercrombie & Fitch, istaknuli su također da će jamčiti popravke i renovaciju ako inspektori utvrde da njihove tvornice nisu u skladu sa sigurnosnim standardima.

Njihovi američki pandani, poput Walmarta, Gapa and JC Penneya, objavili su da teže alternativnom, neobvezujućem sporazumu a odgovaraući prijedlog namjeravaju predstaviti do kraj srpnja.

"Početne inspekcije u svakoj tvornici bit će završene najkasnije za devet mjeseci i po potrebi bit će izrađeni planovi za revonacije i popravke", stoji u priopćenju koordinacijskog odbora skupine od 70 modnih lanaca.

Krovna udruženja sindikata, uključujući švicarski IndustriALL i UNI Global Union, pojačala su pritisak na zapadne trgovačke lance da potpišu takav sporazum nakon tragedije u Daki.

Modni lanci poput Inditexa, H&M-a i Primarka, potpisali su u svibnju Sporazum o zaštiti od požara i o sigurnoj gradnji kako bi poboljšali šokantne uvjete rada u tvornicama i radionicama u drugom po veličini svjetskom izvozniku odjeće. Tekstilna industrija čini čak 80 posto izvoza Bangladeša.

Kompanije će dostaviti podatke o svojim dobavljačima u Bangladešu najkasnije do 15. srpnja i oni će potom prvi puta biti objavljeni, navodi se u priopćenju. Zadaća je tima inspektora "identificirati ozbiljne rizike i potrebu za hitnim popravcima" u tvornicama. Modni lanci moraju se potom obvezati da će u roku od dvije godine poboljšati sigurnost tamo gdje to bude potrebno, navodi se u priopćenju.

Sjedište tijela koje će nadzirati provedbu sporazuma bit će u Nizozemskoj, objavili su.

Nije poznato koliko su novca kompanije spremne izdvojiti za popravke ali lokalna je grupa u istraživanju utvrdila da bi roškovi renoviranja i popravaka u tvornicama u Bangladešu mogli dosegnuti i tri milijarde dolara.

Modni su lanci zatražili pomoć Svjetske banke i ostalih zajmodavaca za financiranje tih radova, kazao je za AFP predstavnik 70 kompanija.

Tagovi: Bangladeš, Inditex, H&M, Primark, Benetton, Metro, Carrefour, Marks and Spencer, Tesco, Esprit
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Živo trgovanje na MTP, na Regulisanom tržištu tajac
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Živo trgovanje na MTP, na Regulisanom tržištu tajac
BEOGRAD – Tržišna aktivnost na Multilateralnoj trgovinskoj platformi (MTP) spasila je današnji ukupan promet na Beogradskoj berzi, budući da je investiciona aktivnost na Regulisanom tržištu potpuno zatajila.
Potražnja za kontejnerima ne posustaje
KONTEJNERI
Potražnja za kontejnerima ne posustaje
BERLIN - Usprkos pandemiji koronavirusa ili možda upravo zbog nje, već skoro šest mjeseci ne posustaje potražnja za kontejnerima za prijevoz tereta. Porastao je i promet brodara. Novinari Deutsche Wellea pokušali su odgovoriti zašto.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Atlantic nagrađen za rezultate
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Atlantic nagrađen za rezultate
ZAGREB - Četvrtak je Zagrerbačkoj burzi donio pad indeksa, ali i znatno veći promet što se može pripisati vrhuncu sezone objava poslovnih rezultata.
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
DOBAR ISKORAK
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
ANALIZA - Ministarstvo poljoprivrede je početkom veljače predložilo izmjene uvjeta pod kojima će se odobravati proizvodno vezane potpore (PVP) iz Programa izravnih plaćanja i Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, a koji će se primjenjivati na zahtjeve za 2021. godinu.
Snažan rast azijskih indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Snažan rast azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica znatno porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, jer su nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella splasnula strahovanja od jačanja inflacije i povećanja kamata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE