GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlado Čondić Galiničić novi je predsjednik Udruženja poljoprivrede HGK

Vlado Čondić Galiničić novi je predsjednik Udruženja poljoprivrede HGK
KARIJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2022 / 10:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlado Čondić Galiničić, član Uprave Poljoprivrednog poduzeća Orahovica, novi je predsjednik Udruženja poljoprivrede HGK koja okuplja većinom velika i srednje velika poduzeća koja prema godišnjem financijskom izvještaju generiraju 60% prihoda od prodaje u zemlji i preko 70% prihoda od prodaje u inozemstvu u djelatnosti poljoprivrede.

U nastupnom govoru, Čondić je naglasio kako će fokus u idućem mandatnom razdoblju biti na ispunjenju tri ključna cilja; što učinkovitijoj provedbi Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike EU za RH do 2027., uspostave još kvalitetnijih odnosa s drugim strukovnim organizacijama i udruženjima, te daljnjoj izgradnji odnosa s resornim ministarstvom u cilju stvaranja učinkovitih politika u poljoprivredi.

Kao i do sada, kroz rad Udruženja poljoprivrede HGK zagovarat će se interesi članova HGK pred tijelima zakonodavne i izvršne vlasti. Radi se o radu u različitim povjerenstvima, odborima i sudjelovanju u javnim raspravama od kojih je trenutno najaktualniji višegodišnji Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike EU za RH 2023. do 2027. koji će definirati korištenje sredstava EU iz poljoprivrednih fondova, a kojim će se urediti izravna plaćanja, mjere ruralnog razvoja i mehanizmi uređenja tržišta kroz sektorske programe. Pored navedenog, Udruženje poljoprivrede HGK će se baviti pitanjima u ingerenciji nacionalnog zakonodavstva, poput raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, komasacijom, radnom snagom, komunalnim naknadama, zaštitom okoliša, korištenjem obnovljivih izvora energije, ali i pitanjima poput nepoštenih trgovačkih praksi i porezne politike. U fokusu Udruženja biti će i pitanja državnih potpora kao alata za rješavanje ad-hoc disbalansa na tržištu kao posljedice pandemije COVID-a i rata u Ukrajini.

Komentirajući situaciju na tržištu, Čondić je izjavio kako kod proizvođača trenutno postoji velika neizvjesnost oko formiranja otkupnih cijena koje znatno ovise o budućim događajima u Ukrajini.

„Naime, izvjesno je da će doći do popuštanja i da će se ukrajinsko žito naći na tržištu, no mi trenutno ne znamo u kojim količinama i koliko će to utjecati na ovogodišnju ponudu i kretanje cijena. Zbog navedenog, tvrtke oklijevaju s otkupnim cijenama što dodatno opterećuje proizvođače koji trenutno barataju samo s visokim ulaznim stavkama poput energenata i gnojiva, ali ne i cijenama po kojima će moći plasirati proizvode. Ipak, važno je naglasiti kako usprkos svim izazovima ne treba očekivati nestašice ali je pitanje po kojoj cijeni, pa nas na jesen očekuje jedno izrazito volatilno razdoblje“ - zaključio je Čondić, podsjetivši kako je sadašnja situacija u kojoj tvrtke plaćaju tri puta višu cijenu struje u odnosu na građane, dugoročno teško održiva s obzirom na ukupnu konkurentnost gospodarstva.

Članovi vijeća u idućem četverogodišnjem razdoblju su Žito d.o.o., Axereal Croatia d.o.o., Fragaria d.o.o., Kutjevo d.d., PP Orahovica d.o.o., Poljoprivreda Lipik d.d., Belje plus d.o.o., Farma Tomašanci d.o.o., Gala d.o.o., PPK d.d., PPK Valpovo d.o.o. i Širjan d.o.o.

Tagovi: Vlado Čondić Galiničić, Udruženje poljoprivrede HGK, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Solidan oporavak indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Solidan oporavak indeksa
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze snažno su se oporavili danas podstaknuti znatnim rastom vrednosti većine akcija kojima se trgovalo.
Zagrebačka burza: U fokusu Plava Laguna i HPB
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: U fokusu Plava Laguna i HPB
ZAGREB - Dionice Plave Lagune i Hrvatske poštanske banke najtrgovanije su u četvrtak na Zagrebačkoj burzi u danu u kojemu su glavni indeksi porasli, kao i ukupni promet dionicama.
Žgomba: Hrvatskom turizmu dogodilo se neugodno iznenađenje
PORUKE
Žgomba: Hrvatskom turizmu dogodilo se neugodno iznenađenje
ZAGREB - Predsjednik Udruženja hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba gostovao je u Novom danu i komentirao ovogodišnju turističku sezonu.
Sirevi poskupjeli i do 100 posto
CIJENE
Sirevi poskupjeli i do 100 posto
ZAGREB - Usporedbom sadašnjih cijena sireva u trgovinama s cijenama istih proizvoda prošle godine vidljivo je da su neki od njih poskupjeli nevjerojatnih 100 posto a praktički nema akrtikla koji nije u tom periodu značajno podignuo cijenu, piše u četvrtak Jutarnji list.
Vrućine spržile salatu, rajčicu i krumpir
POSLJEDICE
Vrućine spržile salatu, rajčicu i krumpir
ZAGREB - Suša i vrelo sunce koje je ovih dana domaće povrće "peklo" i na više od 43 celzija "ubrali" su većinu uroda na otvorenom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE