GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vladan Dubljević: Tender za istraživanje i eksploataciju nafte u Crnoj Gori u prvoj polovini decembra

Vladan Dubljević: Tender za istraživanje i eksploataciju nafte u Crnoj Gori u prvoj polovini decembra
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2011 / 19:30
Autor: SEEbiz / Portal Analitika
PODGORICA - Tender za dodjelu ugovora o koncesijama za istraživanje i proizvodnju nafte u crnogorskom podmorju trebalo bi da bude raspisan u prvoj polovini decembra, najavljeno je iz Vlade, čiji predstavnici očekuju veliko interesovanje naftnih kompanija.
Pomoćnik ministra ekonomije, Vladan Dubljević, rekao je agenciji Mina-business je da bi tender za dodjelu koncesije za proizvodnju nafte, u skladu sa planom, u svakom slučaju trebalo da bude objavljen prije božićnih praznika.

“Očekujemo veliko interesovanje naftnih kompanija, jer su svi preduslovi za privlačenje investitora u toj oblasti ispunjeni. Pismo zainteresovanosti za učešće na budućem tenderu već je poslalo dvadesetak naftnih kompanija, a koliko će ih dostaviti ponudu zavisi od njihove procjene sopstvenog investicionog rizika koji nosi projekat”, kazao je Dubljević.

Iz Ministarstva je ranije saopšteno da su među renomiranim svjetskim kompanijama, koje su dostavile pismo o zainteresovanosti za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, američki ExxonMobile, ruski Gazprom i norveški Statoil.

Dubljević je naveo i da je Ministarstvo u fazi potpisivanja ugovora o pružanju konsultantskih usluga sa norveškim konzorcijumom, kojeg čine Simonsen Advokatfirma i Bridge Consult, kao i da bi taj posao trebalo da bude završen tokom sedmice.

“Tek nakon toga će se pristupiti obavljanju zadataka iz projektnog zadatka u skladu sa vremenskim okvirima definisanim u prihvaćenom dinamičkom planu”, objasnio je Dubljević.

Ukupna vrijednost ugovora o pružanju konsultantskih usluga je 400 hiljada EUR, a norveški konzorcijum, koji je krajem avgusta izabran za konsultanta za sprovođenje tendera za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa u podmorju Crne Gore, ima obavezu da pomogne Vladi u pisanju modela ugovora, ali i promociji tendera.

Norveški konzorcijum je, prema riječima Dubljevića, obavezan da do februara naredne godine dostavi finalne verzije tri modela ugovora - o dodjeli koncesije za proizvodnju, za istraživanje, kao i o zajedničkim operacijama.

“Svaki od ugovora uređuje obaveze između koncesionara i koncedenta u različitim poljima upstream sektora i svaki je za sebe specifičan. Međutim generalni okvir sadržaja ugovora je definisan zakonom o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika”, saopštio je Dubljević.

Ugovor o koncesiji za proizvodnju podrazumijeva fazu istraživanja, verifikacije rezervi i proizvodnje, što obično traje do 30 godina i njega će na kraju verifikovati parlament.
Tagovi: nafta, crnogorsko podmorje, Vladan Dubljević, Gazprom, Exxon Mobil, Statoil, Simonsen Advokatfirma, Bridge Consult
PROČITAJ I OVO
SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta
PREPORUKE
SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta
WASHINGTON - Američki State Department rekao je u ponedjeljak kako će preporuku građanima da ne putuju u određene države proširiti na oko 80% zemalja diljem svijeta zbog "rizika bez presedana za putnike" uslijed pandemije covida-19.
Zbog Brexita sve više robe isporučuje se preko Sjeverne Irske
ROBA
Zbog Brexita sve više robe isporučuje se preko Sjeverne Irske
LONDON - Sve više kompanija isporuke roba između Irske i Velike Britanije preusmjerava preko Sjeverne Irske da bi izbjegle birokraciju i kašnjenja nakon brexita, tvrde u dublinskoj luci.
Azijski investitori oprezni, dolar tone sve dublje
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski investitori oprezni, dolar tone sve dublje
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta, ponajviše cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok podršku tržištima pruža odluka o nastavku poticajne monetarne politike u Kini.
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
PAD
Wall Street skliznuo s rekordnih razina

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina, a najviše su pale cijene dionica u tehnološkom sektoru jer su ulagači oprezni uoči objave poslovnih rezultata kompanija iz tog sektora.

Goldman Sachs: Ulažite u euro, zaboravite dolar
PREPORUKE
Goldman Sachs: Ulažite u euro, zaboravite dolar
NEW YORK - Analitičari Goldman Sachsa preporučuju investitorima da ulažu dugoročno u euro u trenutku kad je dolar dotaknuo najniže razine u mjesec i pol dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE