GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada Srbije priprema niz mera za spas ćirilice

Vlada Srbije priprema niz mera za spas ćirilice
ĆIRILICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2017 / 11:37
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - U pripremi je čitav niz mera i propisa čiji je cilj zaštita ćirilice, pišu Večernje novosti. Predviđene su i kazne.

Strategijom razvoja kulture, koja je odnedavno na javnoj raspravi, predviđa se, na primer, da izdavači novina i knjiga na ćirilici imaju poreske olakšice, a firme koje istaknu naziv na ćirilici budu stimulisane.

Takođe, Nacrtom izmena i dopuna zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma preciziran je tretman srpskog jezika i ćirilice u javnom životu , a prvi put su uvedene i kazne za kršenje ove vrste propisa.

U predloženom zakonu, koji je dostavljen Vladi Sbije, ćirilica je određena kao matično pismo, koje uz srpski jezik obuhvata ukupno pismeno i usmeno opštenje državnih organa, lokalne samouprave, škola, fakulteta, štampanih i elektronskih medija, kao i preduzeća i ustanova, dok latinica ima status pomoćnog pisma, navode "Novosti".

Prema novim pravilima, na primer, najmanje polovina filmova na komercijalnim televizijama morala bi da bude titlovana na ćirilici.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kaže za "Novosti" da nije reč o nametanju ćirilice već o njenoj zaštiti.

"Ona je u Srbiji ugroženo pismo. A stanje je relativno zabrinjavajuće, pre svega zbog predominantne upotrebe latinice. Naravno da nije reč ni o kakvoj zaveri protiv ćirilice, već o faktičkom stanju uzrokovanom duhom vremena, istorijskim okolnostima i višedecenijskim procesom globalizacije koji je latinicu učinio svetski dominantnim pismom. Tome je doprinela svetska trgovina, mediji i posebno internet koji je ovo pismo nametnuo kao pismo univerzalnog sporazumevanja", objašnjava ministar kulture.

On podseća da je ćirilica zaštićena i postojećim zakonom, ali da se mladi ljudi uglavnom okreću latinici zbog medija, interneta, logoa svetskih brendova.

Zbog toga su neke od mera koje država predlaže da i mobilni operateri omoguće podjednaku upoptrebu ćirilice u elektronskoj komunikaciji jer se sada ćirilične sms poruke skuplje tarifiraju. Takođe i filmovi će morati da budu titlovani na ćirilici.

Takođe, za kršenje državnih mera i propisa predviđene su i kazne koje se kreću od 5.000 do 100.000 dinara, a za preduzeća od 500.000 do milion dinara.

"Ćirilici preti njeno nekorišćenje, što vodi izumiranju" kaže Vukosvljević i dodaje da latinica sigurno neće biti izbrisana ili zabranjena u školskim programima.

Tagovi: Vlada Srbije, ćirilica, Vladan Vukosavljević
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi pali nakon Bidenove najave većih poreza za bogate
PAD
Wall Street: Indeksi pali nakon Bidenove najave većih poreza za bogate
NEW YORK - Bidenov plan uključivao bi povećanje stope poreza na kapitalnu dobit za bogate na 39,6%, navodi se u izvještaju Bloomberga.
ECB pojačao tempo kupnje imovine, želi povoljne uvjete financiranja
POTEZI
ECB pojačao tempo kupnje imovine, želi povoljne uvjete financiranja
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) objavila je u četvrtak da je pojačala tempo kupnje imovine kako bi osigurala povoljne uvjete financiranja koji bi, uz cijepljenje protiv covida 19, trebali poduprijeti oporavak gospodarstva od koronakrize.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar EI u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar EI u fokusu
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio rast indeksa i nešto bolji promet.
Butković: Razmišlja se o pokrivanju dijela fiksnih troškova povremenim prijevoznicima
TROŠKOVI
Butković: Razmišlja se o pokrivanju dijela fiksnih troškova povremenim prijevoznicima
ZAGREB - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je nakon sjednice Vlade da se razmišlja o plaćanju dijela fiksnih troškova povremenim prijevoznicima.
Mraz nanio veliku štetu francuskoj proizvodnji vina
ŠTETE
Mraz nanio veliku štetu francuskoj proizvodnji vina

PARIZ - Travanjski mraz prouzročio je štetu u francuskim vinogradima koja bi mogla smanjiti proizvodnju vina gotovo za trećinu, upozorila je u četvrtak agencija za plaćanja u poljoprivredi FranceAgriMer, pozivajući se na procjene proizvođača vina.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE