GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada povlači dobit iz profitabilnih državnih kompanija

Vlada povlači dobit iz profitabilnih državnih kompanija
KRPANJE PRORAČUNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2016 / 09:03
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - U krpanju proračunske rupe Vlada je ove godine odlučila iscijediti profitabilne državne kompanije. Većina dobitaša u proračun mora uplatiti 60 posto lanjske neto dobiti, a Agencija Alan specijalizirana za trgovinu naoružanjem i vojnom opremom dužna je u državnu kasu prenijeti cjelokupnu zaradu.
Vladina odluka odnosi se na tvrtke od strateškog i posebnog interesa kojima je država većinski vlasnik, a u onima u kojima država ima manjinski udio, predstavnici države u upravljačkim tijelima imaju obvezu zahtijevati da se također razmjerni dio dobiti uplati u proračun, piše Tportal.

Od obveze namirivanja proračuna izuzeto je samo pet državnih poduzeća, a to su HAC, Hrvatske ceste, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Plinacro te Zračna luka Dubrovnik.

S obzirom na to da značajan broj državnih kompanija još nije objavio podatke o poslovanju za prošlu godinu nemoguće je precizno utvrditi koliko će novca završiti u proračunu. Trenutačno su dostupni podaci za sedam kompanija izlistanih na Zagrebačkoj burzi i dvije (Hrvatska lutrija, HŽ infrastruktura) koje su objavile preliminarne podatke za 2015. godinu.

Navedenih devet zlatnih koka trebalo bi podebljati proračun za 1,4 milijarde kuna, a prema grubim procjenama od svih državnih dobitaša (uključujući i tvrtke s manjinskim udjelima) ukupno bi se u državnu kasu moglo sliti blizu dvije milijarde kuna.

Zanimljivo je da je u proračunskom planu za ovu godinu predviđeno tek 832 milijuna kuna prihoda od financijske imovine što znači da Vlada svojom odlukom želi u najmanju ruku dvostruko premašiti plan.

Lavovski dio kolača trebao bi uplatiti HEP koji je lani na razini grupe ostvario dobit od 1,94 milijarde kuna. Kako je država stopostotni vlasnik HEP-a, proračunu će pripasti punih 60 posto odnosno 1,16 milijardi kuna.

Značajne uplate očekuju se i od Jadranskog naftovoda, Hrvatske poštanske banke i Končara elektroindustrije. Međutim, Vladina odluka potpuno se kosi s planovima tih kompanija o raspodjeli dobiti. Naime, dok su Uprave i Nadzorni odbori Janafa, HPB-a i Končara u prijedlozima raspodjele dobiti vodili interesima razvoja tvrtaka, država se povela isključivo interesima punjenja proračuna.

Tako je JANAF, kojim upravlja HNS-ovac Dragan Kovačević, sukladno investicijskoj politici, predložio da se dioničarima isplati 28,5 posto lanjske dobiti odnosno 66,6 milijuna kuna. Međutim, prema odluci Vlade Janaf bi državi, razmjerno udjelu u kapitalu, trebao isplatiti 110 milijuna kuna.

Vodstvo Hrvatske poštanske banke predložilo zadržavanje cjelokupne dobiti je u cilju jačanja vlastitog kapitala, a Vlada za proračun traži 45 milijuna kuna. Končar EI je pak dioničarima ponudio isplatu 12 kuna po dionici, a Vlada želi tri puta više.

Znatno manju dividendu (12,5 posto od ostvarene dobiti) predložilo je i vodstvo Podravke, ali kako država u koprivničkoj kompaniji ima manjinski udjel, ne može diktirati odluke na skupštini dioničara.

Među kompanijama koje još nisu objavile rezultate poslovanja, državni budžet najviše može očekivati od Agencije Alan. Ako se ponove rezultati iz 2014., od državnog monopolista u trgovini oružjem i vojnom opremom moglo bi se inkasirati oko 80 milijuna kuna. Po riječima Ministra financija Zdravka Marića, ta sredstva trebala bi se iskoristiti strogo namjenski za modernizaciju Oružanih snaga.

Potencijalni su uplatitelji u proračun i Narodne novine, Fina, Odašiljači i veze, Podzemno skladište plina, Hrvatska pošta i HRT.

Uz već spomenute tvrtke koje je država oslobodila isplate dividendi, zbog ostvarenih gubitaka dividendu vjerojatno neće isplaćivati Ina, Đuro Đaković holding, Petrokemija, HŽ Cargo i HŽ Putnički
Tagovi: Hrvatska poštanska banka, Janaf, Podravka, Agencija Alan, HŽ Putnički prijevoz, Zdravko Marić, Hrvatske ceste, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Plinacro, Zračna luka Dubrovnik, Hrvatska elektroprivreda, Končar EI
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Podravka dobitnica dana, snažan rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka dobitnica dana, snažan rast indeksa
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela snažan rast uz solidnu razinu prometa.
Ante Armanda kupio 5.100 dionica Ingre
KUPNJA
Ante Armanda kupio 5.100 dionica Ingre
ZAGREB - Član Nadzornog odbora Ingre Ante Armanda kupio je 5.100 dionica ove kompanije.
Dolarov indeks nakratko dosegnuo najviše razine u dva mjeseca
FOREX
Dolarov indeks nakratko dosegnuo najviše razine u dva mjeseca
LONDON - Dolar je u srijedu nakratko dosegnuo najviše razine u dva mjeseca prema košarici šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, jer investitore brine drugi val koronavirusne zaraze, posebno u Europi, i nova ograničenja radi njezina suzbijanja.
Proizvodnja povrća u Hrvatskoj nije iskoristila prilike koje je pružila koronakriza
HRANA
Proizvodnja povrća u Hrvatskoj nije iskoristila prilike koje je pružila koronakriza
ANALIZA - Unatoč svim povoljnijim trendovima na tržištu zbog utjecaja korona krize, tek rijetki domaći proizvođači povrća ove će godine biti zadovoljni postignutim poslovnim rezultatima.
Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica stabilne, a ulagače, zabrinute zbog usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize, nije ohrabrio ni jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE