GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada: Odluka o ukidanju i smanjivanju neporeznih davanja za 247 milijuna kuna

Vlada: Odluka o ukidanju i smanjivanju neporeznih davanja za 247 milijuna kuna
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2016 / 11:31
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada je na sjednici u srijedu, prije dvotjedne ljetne stanke, donijela odluku o popisu neporeznih davanja koja će se ukinuti ili smanjiti u ovoj i idućoj godini, u ukupnoj vrijednosti nešto višoj od 247 milijuna kuna.
Procijenjena vrijednost smanjenja i ukidanja neporeznih davanja za 2016. i 2017. iznosi ukupno 247,1 milijun kuna, od čega se 155,46 milijuna odnosi na direktna smanjenja poduzetnicima, a 91,6 milijuna na smanjenja građanima, kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Dodao je kako će se od ukupno obuhvaćena 24 neporezna davanja, njih 13 potpuno ukinuti.

"Ukidanje i smanjenje neporeznih davanja su samo prvi korak u postizanju cilja koji je naveden u nacionalnom programu reformi, a to je smanjivanje neporeznih davanja za poduzetnike i građane su učinkom od 330 milijuna kuna", kazao je Marić.

Vlada je zadužila ministarstva u čijoj su nadležnosti neporezna davanja da izmjene podzakonske i zakonske propise s ciljem ukidanja i smanjenja neporeznih davanja na način da izmijenjeni podzakonski propisi koje donosi čelnik ministarstva stupe na snagu najkasnije do 1. rujna 2016., a izmijenjeni zakoni budu prihvaćeni na sjednici Vlade najkasnije do 30. ožujka 2017. godine.

Donijela je i uredbu kojom utvrđuje da se visina boravišne pristojbe za 2017. zadrži na razini kao i ove godine. Iznosi boravišne pristojbe, ovisno o razdobljima glavne, pred i posezone te izvan sezone, kao i prema razredu turističkog mjesta (A, B, C, D i ostala), bit će od najmanjih 2 kune po osobi i noćenju do najviših 4 do 7 kuna u glavnoj sezoni.

Boravišnu pristojbu plaćaju građani koji pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu i seljačkom domaćinstvu; vlasnici kuće ili stana za odmor za sebe i članove uže obitelji ("vikendaši"), te vlasnici ili korisnici plovila za sebe i za sve osobe koje noće na tom plovilu (nautičari).

Ministar turizma Anton Kliman je rekao kako je u 2015. od boravišne pristojbe prikupljeno 410 milijuna kuna. "Procjenjuje se da će za 2017. sredstva boravišne pristojbe porasti za 2 posto u odnosu na ovu godinu te će iznositi 426 milijuna kuna", kazao je Kliman.

Vlada je dala i suglasnosti za zaduživanje grada Gospića kod Societe Generale Splitske banke za 4 milijuna kuna radi izgradnje gradske tržnice, potom Istarskoj županiji za zaduženje kod Zagrebačke banke na 22 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije, rekonstrukciju, dogradnju, nadogradnju i opremanje domova za starije i nemoćne te gradu Cresu za zaduženje kod Erste banke na iznos od 5,7 milijuna kuna za izgradnju druge faze prometnice Volnik i Autobusnog kolodvora.

Državno jamstvo dano je u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak i/ili drugih poslovnih banaka za osiguranje financiranja broda za prijevoz vagona čiju gradnju ugovorio Uljanik za kazahstanskog kupca Express Astana.

Ugovorna prodajna cijena po brodu iznosi 29,5 milijuna eura, avansi iznose 23 milijuna eura, a primopredajna rata zajedno s ratom po prispjeću broda u Kazahstan 6,49 milijuna.

U troškovima gradnje značajno je učešće domaće komponente koja iznosi 16,24 milijuna eura odnosno 55 posto prodajne cijene broda, što u stvari predstavlja značajno izvozno tržište za domaće gospodarske subjekte koji sudjeluju u isporukama materijala i usluga prilikom gradnje broda.

Odlukom o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave te stručnim službama i uredima Vlade i odlukom o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama u državnoj i javnoj službi moći će se zapošljavati uz poštivanje klauzule 2 za 1, no sada će zapošljavanje biti moguće na bilo koje radno mjesto za koje se ukaže potreba, a ne kao do sada, na jedno od dva upražnjena mjesta.

Uz ostalo, Vlada je odobrila i da se na teret proračunske zalihe Državnom izbornom povjerenstvu isplati pet milijuna kuna za troškove pripreme prijevremenih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, odnosno za objavu pravovaljano prihvaćenih lista i kandidatura te zbirnih lista u svim dnevnim novinama. Ostatak zatraženih sredstava za pokriće troškova izbora, potrebno je isplatiti u zakonskom roku, a DIP je ukupno zatražio 122 milijuna kuna.

Tagovi: Vlada RH, ukidanje i smanjivanje neporeznih davanja, parafiskalni nameti
PROČITAJ I OVO
Jack Dorsey ima velike planove u segmentu rudarenja bitcoina
RUDARENJE
Jack Dorsey ima velike planove u segmentu rudarenja bitcoina
NEW YORK - Energetski i hardverski zahtjevan proces verifikacije transakcija na bitcoinovom blockchainu, poznat i kao rudarenje, u svojoj biti je kompliciran, obično skup, a isplativ tek ako imate relativno jeftinu struju i a zarađene bitcoine prodajete kada im je cijena povoljna.
Azijska tržišta: Investitori oprezni, kineski BDP ispod očekivanja
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Investitori oprezni, kineski BDP ispod očekivanja
ŠANGAJ – Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje vrlo oprezno jer je ulagače razočarao sporiji rast kineskog gospodarstva nego što se očekivalo, dok je dolar blago ojačao prema košarici valuta.
Zagrebačka burza: CROBEX porastao četvrti tjedan zaredom, HT u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX porastao četvrti tjedan zaredom, HT u fokusu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi nastavili uspon četvrti tjedan zaredom, pri čemu su porasle cijene dionica u svim sektorima, no uz manji promet nego tjedan ranije.
Svjetska tržišta: Snažan tjedni rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Snažan tjedni rast indeksa
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, drugi tjedan zaredom, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima banaka, pa su inflacijski pritisci i skorašnje zaoštravanje monetarne politike pali u drugi plan.
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna blago pala, nakon gotovo neprestanog rasta od početka rujana, dok se tečaj eura odmaknuo od najniže razine u 14 mjeseci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE